SURFnet selecteert acht cloud leveranciers voor Nederlands onderwijs en onderzoek

Pan-Europese aanbesteding voor betaalbare en veilige IaaS-dienstverlening

  • Bedrijfsnieuws van
  • SURFNet
  • geplaatst op
  • 9 november 2016 08:30 uur

SURFnet sluit de komende maanden contracten af met acht leveranciers die betaalbare en veilige Infrastructure as a Service (IaaS) clouddiensten gaan leveren aan het Nederlands onderwijs en onderzoek.

Amazon, CloudSigma, Dimension Data, Interoute Communications, KPN, Microsoft, NTT Europe en Vancis gaan hun clouddiensten aanbieden via SURFcumulus, de hybride IaaS-dienstverlening van SURFnet.

Bij een grote pan-Europese aanbesteding voor cloud infrastructuurdiensten heeft de Europese koepelorganisatie GÉANT in totaal drieëntwintig leveranciers geselecteerd. GÉANT deed deze aanbesteding namens de NRENs (National Research and Education Networks) uit zesendertig Europese landen. Door deze vraagbundeling van de NRENs en de tienduizend instellingen die zij verbinden, is een aanzienlijke digitale markt ontstaan waarin tot 500 miljoen euro kan omgaan via de raamcontracten die uit de GÉANT tender voortvloeien. Alle geselecteerde clouddiensten voldoen aan nationale en Europese regelgeving en de tienduizend instellingen kunnen deze de komende vier jaar via hun NREN afnemen zonder dat zij zelf een aanbesteding hoeven uit te voeren.

Clouddiensten onder juiste voorwaarden
Clouddiensten worden op steeds grotere schaal ingezet, ook bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen. De sector heeft specifieke eisen en wensen met betrekking tot veiligheid, betrouwbaarheid, technische integratie en financiën. Om clouddiensten onder de juiste voorwaarden te kunnen gebruiken, hebben de zesendertig Europese NREN’s gezamenlijk de aanbesteding opgezet. Het doel is om alle aangesloten onderwijs- en onderzoeksinstellingen betaalbare, betrouwbare en voorspelbare IaaS-dienstverlening te leveren, waarbij gegevens veilig kunnen worden gedeeld. Andres Steijaert, programmamanager cloud van SURFnet is de projectleider van deze pan-Europese aanbesteding: “Niet alleen zijn veiligheid en privacy van groot belang voor onze doelgroep, maar ook snelheid, eenvoudige toegang en de mogelijkheid om samen te werken. Tel daarbij op dat de prijs aantrekkelijk moet zijn en je hebt een flinke uitdaging voor de markt. Met 50 miljoen gebruikers in de Europese onderwijs- en onderzoeksector, is het voor leveranciers van clouddiensten aantrekkelijk genoeg om tegemoet te komen aan die hoge eisen.”

Gelukkig met nieuwe samenwerking
Erwin Bleumink, algemeen directeur van SURFnet: ”Wij zijn bijzonder gelukkig met deze nieuwe samenwerking voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen in heel Europa. Dankzij deze samenwerking hebben alle Nederlandse hogeronderwijs instellingen, mbo’s, UMC’s en onderzoekcentra gemakkelijk en voordelig toegang tot veilige IaaS-diensten. Het scheelt de instellingen zelf enorm veel tijd en geld bij de selectie van de juiste leverancier. Instellingen hebben nu een flexibele keuze uit een breed spectrum van IaaS-leveranciers onder de beste voorwaarden.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.