True maakt het makkelijk domeinnamen met niet-Westerse karakters te gebruiken

PHP open-source library voor iedereen beschikbaar

  • Bedrijfsnieuws van
  • True
  • geplaatst op
  • 10 maart 2014 14:14 uur

Managed hostingprovider True heeft opensourcesoftware ontwikkeld om makkelijk gebruik te kunnen maken van domeinnamen waarin unicode-karakters, bijvoorbeeld uit een niet-westers schrift zoals Arabisch of Hiragana (Japans schrifttype), zijn opgenomen. True kan dankzij de ontwikkelde software klanten eenvoudig domeinnamen aanbieden met unicode-karakters.

True sluit hiermee aan bij de recente ontwikkeling dat meer en meer organisaties overstappen op domeinnamen met internationale karakters. Een van de redenen hiervoor is dat beschikbare domeinnamen met de gebruikelijke ASCII-karakters beginnen op te raken. Aangezien deze namen meestal unicode-karakters bevatten, is het echter nodig deze namen eerst te converteren naar zogeheten ‘punycode’, alvorens ze als een domeinnaam te kunnen registreren.

De software die True heeft ontwikkeld, draagt zorg voor deze conversie. Vergeleken met bestaande (PHP-) code voor deze conversie maakt de True-software de conversie vooral makkelijker als er sprake is van portable codes tussen verschillende hosts (bijvoorbeeld onder Windows en Mac OS), of als het niet mogelijk is zogeheten PECL-extensies te installeren.

Technisch gezien is de True-software een PHP library voor de conversie van een in UTF-8 gecodeerde domeinnaam in Internationalizing Domain Names in Applications (IDNA) ASCII-formaat, en omgekeerd. IDNA is een mechanisme dat al in 2003 is gedefinieerd voor de afhandeling van internationale domeinnamen die non-ASCII-karakters bevatten. Een applicatie die geen ondersteuning biedt voor IDNA is niet in staat om met domeinnamen te werken die non-ASCII-karakters bevatten. Dat lukt echter wel als het juiste, maar meestal zeer cryptische, ASCII-equivalent wordt opgegeven.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.