ttec ziet de behoefte van desktop-virtualisering bij kleine en middelgrote bedrijven

  • Bedrijfsnieuws van
  • ttec
  • geplaatst op
  • 29 januari 2016 13:21 uur

Van de mogelijkheden voor virtualisering maken nog steeds veel bedrijven geen gebruik. Waar server- en storage- virtualisering al vaak standaard zijn, wordt er vaak geen rekening gehouden met de client infrastructuur. Volgens ttec zijn vooral kleine en middelgrote bedrijven hier nog steeds te terughoudend in.

Het staat buiten kijf dat de meeste bedrijven niet buiten server- en storage virtualiserings oplossingen kunnen, alleen al op basis van de kostenbesparing die te behalen valt.

Kijkend naar een totaal op virtualisatie gerichte benadering moeten er volgens ttec bij een volgende stap ook aan de clients gedacht worden. “Net als servers en opslagsystemen kunnen desktops of afzonderlijke applicaties ook gevirtualiseerd worden en centraal beheerd worden in het datacentre”, verklaart Marc van Schijndel, country manager ttec Nederland en Belgie. “Hierbij kunnen gebruikers uit een breed scala aan virtualiseringsopties kiezen: voor kleine en middelgrote bedrijven zijn dit voornamelijk de beide eenvoudig te implementeren oplossingen Virtual Desktop Infrastructure en Shared Desktop.”

Bij een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) worden net als bij de servervirtualisering het besturingssysteem en de applicaties door een Hypervisor gescheiden van de fysieke hardware. Elke werkplek wordt als een virtuele machine vanuit het rekencentrum beheerd. In tegenstelling tot wanneer men gebruik maakt van een Shared Desktop oplossing heeft bij een VDI oplossing iedere gebruiker de beschikking over een eigen desktop.

Aangezien de vereisten voor de benodigde clients minimaal zijn, kan bij het omzetten naar een VDI oplossing nagenoeg alle apparatuur gebruikt worden. Van smartphones, notebooks, tablets tot thin- en zero-clients. Ook bestaande desktop PC systemen kunnen nog probleemloos gebruikt worden. Doordat VDI oplossingen een breed scala aan apparaten ondersteunen, zijn ze juist ook ideaal voor een veilige implementatie van Choose-Your-Own-Device (CYOD) en Bring-Your-Own-Device (BYOD).

Over het algemeen worden VDI platformen aanbevolen voor belastingintensieve toepassingen, toepassingen die niet kunnen worden uitgevoerd op een terminal server en op PC’s die kunnen worden bediend. Met betrekking tot concrete toepassingen die op virtuele desktops nodig zijn, zijn er op dit moment nagenoeg geen beperkingen. Het is bijvoorbeeld met de huidige Nvidia- GRID-grafische virtualiseringsoplossingen en Citrix-HDX-technologiĆ«n intussen mogelijk ook op thin-clients de hoogste grafische- en rekenkracht te verstrekken. Zelfs complexe CAD, CAM of CAE taken kunnen daarmee zonder problemen worden uitgevoerd.

In tegenstelling tot VDI omgevingen delen bij Shared Desktops met een gedeeld bureaublad een groot aantal gebruikers een besturingssysteem en houden meerdere gebruikers toegang tot toepassingen op een terminal-server. Shared Desktop oplossingen kunnen volgens ervaringen van ttec worden gebruikt door 70 tot 80 procent van werknemers van een kleine of middelgrote onderneming, omdat zij een identieke applicatie-setup hebben. Het gaat hier meestal wel om werknemers, die een 100 procent gedefinieerde desktop nodig hebben. Bijvoorbeeld voor SAP, ERP of Microsoft toepassingen zoals Word, Excel en Powerpoint. Hiervoor is een Shared Desktop omgeving een optimale oplossing.

Het ultieme voordeel van client virtualisering, zowel bij een VDI als bij een Shared Desktop omgeving, ligt in de vermindering van de hoge kosten voor het beheer van afzonderlijke werkplekken. Bijvoorbeeld, met snellere responsetijden voor noodzakelijke veranderingen zoals upgrades, updates of migraties. Met name bedrijven met een gedecentraliseerde organisatiestructuur kunnen hiermee het beheer van hun desktop infrastructuur sterk vereenvoudigen.

Belangrijkste voordelen van Desktop virtualisatie zijn:

– Snelle en gemakkelijke implementatie en beheer van desktops en applicaties; – hoge betrouwbaarheid dankzij centrale gegevensopslag; – gemakkelijker uitvoering van beveiliging en compliance beleid; – minder operationele- en licentiekosten; – gebruik maken van een breed scala van apparaten en besturingssysteemondersteuning.

“Voor invoering van een desktop virtualiseringsoplossing moet een bedrijf natuurlijk ook de daarbij behorende uitdagingen precies analyseren”, zegt Marc van Schijndel. Dit betreft vooral de dimensionering van thema’s in het Datacentre, dat wil zeggen de eventueel noodzakelijke uitbreiding van de infrastructuur met het oog op de vereiste CPU prestatie. Geheugen, opslagcapaciteit, of netwerk. Hier komt ook het uitgebreide service aanbod van ttec in beeld. Dit zijn het onderzoeken van specifieke hardware behoeften van klanten, consulting, ontwerp van gevirtualiseerde systeemomgevingen, proof-of-concept en implementatie van oplossingen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.