Tweede Kamer bespreekt cyber security

  • Bedrijfsnieuws van
  • Nederland ICT
  • geplaatst op
  • 2 april 2014 16:10 uur

De Tweede Kamer sprak donderdag 27 maart over cyber security. De commissie Veiligheid & Justitie besprak onder andere de nieuwe Nationale Cyber Security Strategie. Nederland ICT blikt terug.

Iedereen is verantwoordelijk

Uitgangspunt van de cyber security strategie die in het najaar 2013 werd gepresenteerd is dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. De overheid zelf heeft volgens Nederland ICT met haar vele digitale diensten aan en persoonlijke data van burgers een extra verantwoordelijkheid als voorbeeldfunctie. Dit geldt ook voor de rol van de overheid als launching customer van innovatieve security oplossingen.

Niet alles aan het internet koppelen

In het debat riepen Kamerleden op om niet alles aan het internet te knopen. Onderdelen van onze vitale infrastructuur, zoals bruggen en sluizen, zouden niet standaard via het internet te bedienen moeten zijn. Nederland ICT deelt deze zorgen en vindt dat deze vitale sectoren een eigen roadmap moeten hebben hoe ze hun beveiliging vergroten. Het is immers heel goed mogelijk om een brug wel op afstand te besturen zonder dat deze daarvoor op het ‘internet’ aangesloten moet zijn. Nederland ICT vindt het belangrijk dat bij het nemen van de maatregelen om veilig te zijn, het niet moet gaan over compliance. Standaarden zijn een nuttig middel, maar geen doel op zich. Veiligheid is iets anders dan compliant zijn.

Veiligheid van ICT

Kamerleden vroegen tijdens het debat naar de plannen van de minister om de veiligheid van ICT zelf te verbeteren. Minister Opstelten reageerde dat het erg belangrijk is om dit vooral internationaal op de agenda te zetten. Nederland ICT deelt deze mening. Software is bij uitstek internationaal. Daarbij is er door de diversiteit in software niet één enkele maatstaf van veiligheid.

Bewustwording van burgers

De Tweede Kamer was terecht kritisch op het bewustwordingsniveau van burgers. Nederland ICT wil dat er meer geïnvesteerd wordt in bewustwording van gebruikers. Dat zou al bij het voortgezet onderwijs moeten beginnen. Secure-by-education moet de nieuwe inzet worden. Door cyber security en met name ICT een betere plek te geven in het voortgezet onderwijs, kan zowel de bewustwording van jongeren online worden vergroot als digitale vaardigheden worden aangeleerd. Dit zal ook de interesse van jongeren in ICT-opleidingen verder verhogen. Om deze reden ondersteunt Nederland ICT ook de start van de Taskforce Cyber Security & Onderwijs.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Interconnect


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...