VMware introduceert nieuwe open source-projecten die de adoptie van cloud-applicaties versnellen

 • Bedrijfsnieuws van
 • VMware
 • geplaatst op
 • 22 april 2015 08:30 uur

VMware, Inc. (NYSE: VMW), wereldwijd leider in virtualisatie en cloud-infrastructuur, introduceert twee nieuwe open source-projecten die de enterprise adoptie van cloud-native applicaties mogelijk moeten maken. Project Lightwave is een identity- en access-management-project dat de enterprise schaalbaarheid en veiligheid naar cloud-native applicaties uitbreidt. Project Photon is een lichtgewicht Linux-besturingssysteem dat is geoptimaliseerd voor cloud-native applicaties.

De nieuwe open source-projecten ondersteunen enterprise-ontwikkelaars om op veilige wijze cloud-native applicaties te bouwen, implementeren en beheren. Lightware en Photon worden geïntegreerd in het VMware unified platform voor de hybride cloud. Zo vormen zij een consistente omgeving binnen de private en publieke cloud, waarmee zowel cloud-native als traditionele applicaties worden ondersteund. Doordat VMware de projecten als open source uitbrengt, is er samenwerking mogelijk met diverse partners en een gemeenschap van ontwikkelaars. Hierdoor worden gemeenschappelijke normen, security en interoperabiliteit binnen de cloud-native applicatiemarkt gestimuleerd, wat resulteert in betere technologie en meer keuze voor de klant.

Verdere integratie van container-applicaties
VMware wil enterprise-ontwikkelaars helpen op veilige wijze moderne, gedistribueerde applicaties te bouwen, implementeren en beheren. De open source-projecten zijn lichtgewicht, zeer schaalbare technologieën, die container-applicaties veilig en optimaal laten draaien in een virtuele omgeving. Door het stroomlijnen van de ontwikkeling door de gehele applicatiecyclus worden ontwikkelaars en IT-teams samen gebracht; van desktopontwikkelaar tot productie. Naar verwachting worden deze technologieën na verloop van tijd verder geïntegreerd in de software-defined datacenter- en de end-user computing-portfolio’s van VMware.

Lightwave
Project Lightwave is de eerste container identity- en access-managementtechnologie die enterprise-ready beveiligingsmogelijkheden naar cloud-native applicaties brengt. De gedistribueerde aard van deze applicaties, die kunnen bestaan uit complexe netwerken van microservices en uit honderden tot duizenden applicatie-instances, vraagt van ondernemingen dat zij de identiteit en toegang tot alle samenhangende componenten en gebruikers goed bewaken. Project Lightwave legt een nieuwe laag container-security bovenop de container-isolatie. Dat gebeurt doordat bedrijven toegangscontrole en identity management-mogelijkheden over de gehele infrastructuur en application stack kunnen opleggen. Dat geldt voor alle fasen van de applicatie-ontwikkelingscyclus. Daarnaast stelt Lightwave bedrijven in staat alleen geautoriseerde gebruikers op geautoriseerde containers via geautoriseerde hosts toegang te geven. Dit gebeurt via integratie met een container-host runtime, zoals Project Photon.

Functies en mogelijkheden

 • Gecentraliseerd identity management – Project Lightwave levert bedrijven beveiliging van cloud-native applicaties via single sign-on, authenticatie, en autorisatie via naam en wachtwoorden, tokens en certificaten.
 • Multi-tenancy – Dankzij multi-tenancy support kan de infrastructuur worden gebruikt door een verscheidenheid aan applicaties en teams.
 • Open standaarden – Project Lightwave neemt meerdere open standaarden op, zoals Kerberos, LDAP v3, SAML, X.509 en WS-Trust. Het project is ontworpen om samen te werken met andere, op standaarden gebaseerde technologieën in het datacenter.
 • Enterprise-ready schaalbaarheid – Gebouwd met een eenvoudig, uit te breiden multi-master-replicatiemodel wat horizontale schaalbaarheid toelaat, terwijl het hoge prestaties levert.
 • Certificering van authority- en key-management – Project Lightwave vereenvoudigt de certificate-based operations en key management binnen de gehele infrastructuur.

Project Photon
Project Photon is een natuurlijke aanvulling op Project Lightwave. Het is een lichtgewicht Linux-besturingssysteem voor container-applicaties. Photon is geoptimaliseerd voor VMware vSphere- en VMware vCloud Air-omgevingen en stelt ondernemingen in staat om zowel containers als virtuele machines native op een single platform te laten draaien. Het zorgt voor container-isolatie wanneer containers op virtuele machines draaien. Toekomstige verbeteringen aan dit project gaan zorgen voor naadloze portabiliteit van container-applicaties van de desktop van een ontwikkelaar naar dev/test-omgevingen.

Functies en mogelijkheden:

 • Brede support container-oplossingen – Project Photon ondersteunt Docker, RKT en Garden (Pivotal) waardoor gebruikers de container-oplossing kunnen kiezen die het beste bij hun behoefte past.
 • Container-security – Photon biedt container-applicaties een verhoogde veiligheid en isolatie in combinatie met virtuele machines, alsmede authenticatie en autorisatie via de integratie met Project Lightwave.
 • Flexibel versiebeheer en uitbreidbaarheid – Het ondersteunt zowel rpm voor image-based systeem versiebeheer en een yum-compatibel, package-gebaseerd lifecycle-managementsysteem, waardoor IT-beheerders en ontwikkelaars de keuzevrijheid krijgen hoe zij hun container host runtime het beste kunnen updaten.
 • Pivotal kondigde daarnaast Lattice aan, waarmee open source-componenten van Cloud Foundry kunnen worden gepackaged voor het implementeren, beheren en draaien van container-applicaties op schaalbare clusters. Samen bieden VMware en Pivotal end-to-end cloud-oplossingen, van infrastructuur tot applicaties. VMware’s robuuste infrastructuur voor cloud-native applicaties is een aanvulling op Pivotal’s Cloud Foundry applicatieplatform-oplossingen.

Om feedback te ontvangen van klanten, partners, prospects en de community worden Project Photon en Project Lightwave uitgebracht als open source-projecten. Dit stelt ontwikkelaars in staat direct bij te dragen aan de projecten en en zo de interoperabiliteit te stimuleren, alsook nieuwe features te ontwikkelen. Project Photon is beschikbaar voor download via GitHub. Project Photon is gepackaged als Vagrant-box zodat gebruikers het gemakkelijk kunnen testen op elk platform. De Photon Vagrant-box is hier te downloaden. Project Lightwave komt naar verwachting later in 2015 beschikbaar voor download.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.