Wetsvoorstel ‘Meldplicht datalekken’ aangenomen in de Tweede Kamer

  • Bedrijfsnieuws van
  • Nederland ICT
  • geplaatst op
  • 17 februari 2015 10:00 uur

Dinsdag 10 februari is het wetsvoorstel inzake het melden van datalekken aangenomen door de Tweede Kamer. In dit wetsvoorstel krijgt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een meer uitgebreide bestuurlijke boetebevoegdheid oplopend tot €810.000,- of 10% van de jaaromzet van de rechtspersoon. Verder regelt dit wetsvoorstel een meldplicht voor gegevensverlies. Deze meldplicht houdt in dat bedrijven en overheden melding moeten maken van inbreuken op de beveiliging met ernstige nadelige gevolgen voor de bescherming van persoonsgegevens of inbreuken die leiden tot een aanzienlijke kans daarop. De melding moet gedaan worden bij het CBP en aan betrokkene(n) indien de inbreuk waarschijnlijk ongunstige gevolgen zal hebben voor diens persoonlijke levenssfeer.

Nederland ICT is tevreden met de aanpassing van de reikwijdte van de meldplicht ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel. Daarmee is meer duidelijkheid gekomen over wanneer een incident gemeld moet worden. In het huidige voorstel moet er namelijk sprake zijn van ernstige nadelige gevolgen, waarmee onnodige meldingen worden beperkt. Daarnaast is de protocolplicht in het wetsvoorstel aangescherpt, zodat deze pas loopt met de meldplicht. Verantwoordelijken hoeven alleen die lekken te administreren die ook gemeld moeten worden. Dit is een verlichting van administratieve lasten ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel. Het wetsvoorstel moet nu nog door de Eerste Kamer.

Nederland ICT blijft dit proces uiteraard nauwgezet volgen, waarbij wij samenwerken met VNO-NCW en MKB-Nederland. Ook over de mogelijke uitwerking van dit voorstel in richtsnoeren zal Nederland ICT te zijner tijd contact hebben met het CBP.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Byte


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!