Zelfstandige professionals domineren IT-teams in 2016

92 procent van de organisaties zet zelfstandige IT’er in vanwege gebrek aan intern beschikbare expertise

  • Bedrijfsnieuws van
  • FastFlex
  • geplaatst op
  • 8 december 2015 11:50 uur

Een derde van de organisaties (32%) is van plan om volgend jaar meer externe professionals in het IT-domein in te zetten. Het aandeel van externe professionals in het IT-domein blijft toenemen. Waar vorig net iets meer dan een derde van de IT-teams bestond uit externe professionals, is dat in 2015 flink gestegen naar bijna de helft (45%). De verhouding tussen zelfstandige professionals (zp’ers) en gedetacheerden groeit steeds verder naar elkaar toe. Dit blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex, in samenwerking met onderzoeksbureau METRI, onder 25 organisaties uit de top 100 meest inhurende bedrijven in Nederland.

Expertise ontbreekt intern

De grootste reden voor het inzetten van extern IT-personeel is voor 92 procent van de respondenten het verkrijgen van toegang tot expertise die intern niet beschikbaar is. Dit wordt gevolgd door het vergroten van de flexibiliteit en het ontbreken van een geschikte interne medewerker. Het afgelopen jaar hebben veel bedrijven moeite gehad om specifieke functies en rollen ingevuld te krijgen. 40 procent van de ondervraagde organisaties geeft aan dit steeds lastiger te vinden. Wel betaalt de investering in eigen communities af: waar vorig jaar meer dan een derde aangaf dat de meeste externe professionals via hun eigen netwerk binnenkomen, is dat in 2015 gestegen naar 40 procent.

Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “De zp’er zal naar verwachting in de toekomst bijna het overgrote deel van de flexibele IT-schil beslaan. Ondanks dat de kennis van detacheringsbureaus aankomende jaren nog sterk nodig is, zet de trend van zelfstandigheid en ondernemerschap zich voort. Het aantal gedetacheerden zal steeds verder afnemen en plaatsmaken voor zp’ers. Het gaat voor organisaties steeds lastiger worden om talent en expertise aan te trekken en een breed eigen netwerk is hiervoor essentieel. Zelfstandige IT’ers die via een eigen netwerk binnenkomen hebben een korte time-to-hire en krijgen vaak betere beoordelingen. Toch hebben momenteel te weinig organisaties hun processen hier goed op ingericht, dit wordt dan ook de grootste uitdaging voor 2016. De zelfstandige IT’er gaat domineren.”

Whitepaper
FastFlex schreef een whitepaper over het benchmarkonderzoek en de tarieven van externe IT-professionals. Het whitepaper ‘Externe inhuur binnen het IT-domein’ is te downloaden via http://www.fastflex.nl/nl-nl/media/whitepapers/whitepaper-benchmarking-2015-2016

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.