Zijn onze netwerken wel klaar voor 2014?

  • Bedrijfsnieuws van
  • NETGEAR
  • geplaatst op
  • 5 december 2013 13:33 uur

Wat zijn de trends op IT-gebied voor het komende jaar? Arend Karssies, country manager commercial business van NETGEAR Benelux, signaleert dat een nóg groter deel van ons leven zich af zal gaan spelen op het internet en vraagt zich af of onze netwerken hier wel op voorbereid zijn. De cloud gaat in 2014 een steeds grotere rol spelen voor steeds kleinere bedrijven, terwijl tegelijkertijd de lokale opslag weer belangrijker wordt. En: we gaan het komende jaar steeds meer verwachten van IT, terwijl de budgetten gelijk blijven of zullen krimpen.

IP convergentie
“Steeds meer verschillende diensten en technologieën zullen gebruik gaan maken van hetzelfde IP-netwerk,” zegt Karssies. “Ook al hadden ze oorspronkelijk een eigen platform.” Een goed voorbeeld hiervan is telefonie. Het oorspronkelijke PSTN (public switched telephone network) systeem wordt langzaam maar zeker vervangen door Voice Over IP, waarmee de twee afzonderlijke netwerken geconsolideerd worden in een enkel platform. Ook steeds meer videodiensten, zoals IP-televisie (IPTV), maken gebruik van het IP-netwerk. Maar de steeds zwaardere belasting van onze netwerken zal niet stoppen bij bestaande technologieën die de overstap maken. Ook nieuwe, opkomende technologieën zullen meer en meer bandbreedte gaan vragen.

3D-printers
“Het was bijna het woord van het jaar, maar het verloor de strijd van ‘participatiesamenleving’. Misschien terecht, want de grote 3D-print hype moet nog komen,” aldus Karssies. “Zijn het nu nog de hobbyisten en de geeks die een zelfgebouwde 3D-printer in huis hebben, in 2014 zullen we de eerste echt commerciële schreden van het 3D-printen gaan zien. Wat voor belasting gaan deze nieuwe apparaten voor onze netwerken vormen?”

Het nieuwe werken
Het mobiele flexwerken is een trend die natuurlijk al een tijdje speelt, en zal ook nog het komende jaar flink in omvang en impact toe nemen. Omdat we allemaal met dezelfde data willen werken is er steeds meer centrale opslag nodig, met snellere verbindingen. En omdat we elkaar toch willen zien tijdens meetings, zal videoconferencing steeds meer de norm worden, zo voorspelt Karssies.

Wireless
ALLES gaat draadloos worden. “Nou ja, bijna alles. In ieder geval zullen al onze netwerken het moeten gaan faciliteren, omdat veel apparatuur die we gebruiken niet meer is uitgerust met een netwerkkabelaansluiting. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee, met betrekking tot de beheersing van de bandbreedte en de beveiliging. Nog meer bedrijven zullen daarom het komende jaar de overstap maken naar een (gedeeltelijk) draadloos netwerk.”

De cloud komt naar beneden
De cloud is het afgelopen jaar een enorme hype geweest en het komende jaar zullen we zien dat deze trend zich doorzet naar de lagere regionen van de markt, zoals het MKB. Ook kleinere bedrijven zullen steeds meer vanuit de cloud willen gaan opereren. Dataopslag, telefonie, de virtuele desktop; het zal allemaal door onze netwerkverbindingen geperst moeten worden. Hoe meer we afhankelijk zijn van onze verbindingen, hoe betrouwbaarder en veiliger ze moeten zijn. Valt de verbinding weg, dan hebben we niets meer.

Lokale opslag zal populairder worden
Data opslaan in de cloud is niet geheel vrij van gevaar. Niet alleen omdat de verbinding weg kan vallen, maar ook omdat gevoelige data in handen van derden kan komen. Daarom zullen we in 2014 zien dat bedrijven weer meer lokaal gaan opslaan, in plaats van, of zij aan zij met oplossingen in de cloud.

Meer IT, hetzelfde budget
Een opmerkelijke trend is dat mensen steeds meer verwachten van IT, er steeds meer afhankelijk van zijn, maar dat er niet opeens meer budget beschikbaar komt voor IT-afdelingen. “Bedrijven zullen dus steeds meer gaan letten op budget versus functionaliteit. En budget versus betrouwbaarheid.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.