Flash storage is groener – en uiteindelijk goedkoper ook nog


Het datacenterlandschap heeft in de afgelopen jaren meer veranderingen ondergaan dan in alle vorige decennia bij elkaar. Deze transformatie is het directe gevolg van het groeiende aantal big data-projecten en de toenemende invloed van het Internet of Things. De omvang van datacenters groeit hierdoor met ongekende snelheid. Niets wijst erop dat dit tempo in de nabije toekomst zal afnemen.

Het doorzeven van enorme hoeveelheden data is geen sinecure. Dit proces is meestal enorm arbeidsintensief en kan het efficiënt functioneren van een datacenter in de weg staan. Neem bijvoorbeeld de storage-infrastructuur: voor de overdracht en opslag van data zijn enorme hoeveelheden capaciteit en verwerkingskracht nodig. Hoe ouder de apparatuur binnen het datacenter, des te moeilijker het wordt. Dit betekent dat bedrijven hun ICT-budget op een slimme manier moeten benutten. Dit is mogelijk door zich te richten op de meer productieve gebieden van de onderneming en het moderniseren van de storage-omgeving om de efficiëntie binnen het datacenter te verbeteren.

Binnen datacenters werd traditioneel gebruikgemaakt van harde schijven. Deze waren echter niet ontwikkeld om het tempo van 21e-eeuwse technologie bij te houden, laat staan om de toevloed aan data te ondervangen die bedrijven vandaag de dag genereren. Harde schijven waren altijd goedkoper dan solid state disks (SsD), bijvoorbeeld in de vorm van flash, en vormden daarmee uit economische zicht voor de meeste bedrijven de aantrekkelijkste optie. Door de afnemende prijzen van SSD beginnen organisaties zich echter af te vragen of harde schijven nog altijd de meest kostenefficiënte optie zijn.

Er komen bovendien nog andere aspecten bij kijken. Zo nemen harde schijven veel ruimte in beslag. Ze hebben daarnaast veel stroom nodig om optimaal te kunnen presteren. Als gevolg van de toenemende druk van de Europese Unie en milieuorganisaties proberen beheerders van datacenters de CO2-uitstoot terug te dringen, fysieke ruimte te besparen en de overhead te minimaliseren. Het is goed mogelijk dat harde schijven hierdoor niet langer de eerste keuze zullen zijn. Het uitbreiden van serverruimtes is geen praktische optie meer voor datacenters. Hier moet tegenwoordig juist ruimte worden bespaard zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de kwaliteit van de server. Consolidatie is hierbij het trefwoord: door minder ruimte te gebruiken, wordt de impact op het milieu gereduceerd. Datacenters met een hogere dichtheid vereisen minder airconditioning, stroom, verlichting en apparatuur. Al deze zaken dragen ook bij aan de belangrijkste besparing vanuit zakelijk oogpunt: kostenbesparingen.

Dat is waar flash om de hoek komt kijken. Volgens recent onderzoek door 451 Research zet 28 procent van alle bedrijven zijn databases over naar een storage-omgeving op basis van flash-media. Flash werd altijd gezien als een duurder opslagalternatief dat aan het hogere segment was voorbehouden, maar dit is niet langer een vanzelfsprekendheid. De afgenomen prijzen van flash in combinatie met de groeiende kosten van het onderhoud van vaste schijven begint voor een kanteling te zorgen op storage-gebied. Net zoals mensen blijven evolueren, hebben mechanische schijven tape-opslag vervangen en zullen mechanische schijven weer plaatsmaken voor flash.

Flash-storage wordt normaliter gezien als een oplossing die de opslagpresentaties verbetert. In combinatie met technologieën voor datareductie zoals thin provisioning, compressie en deduplicatie kunnen er in het datacenter echter ook belangrijke milieutechnische en efficiëntieverbeteringen worden gerealiseerd.

Thin provisioning
Door enorme hoeveelheden gevirtualiseerde opslagcapaciteit op flexibele wijze toe te kennen aan verschillende gebruikers, kan het opslagverbruik sterk worden gestroomlijnd. De opslagcapaciteit wordt hierbij pas benut als data werkelijk wordt weggeschreven.

Compressie
Het comprimeren van data door middel van codering biedt beheerders van datacenters de mogelijkheid om gegevens in kleinere brokken op te slaan. Op deze manier kunnen de capaciteit en ruimte in het datacenter slimmer en efficiënter worden benut.

Deduplicatie
Deduplicatie maakt een einde aan dubbele exemplaren van data, zodat alleen unieke content wordt opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat er minder opslagruimte nodig is en maakt het mogelijk om data langere tijd op te slaan. Het draagt bovendien bij aan kortere hersteltijden.

Flash-storage geeft de prestaties een boost, is uiterst energie-efficiënt en wordt aangeboden tegen steeds concurrerendere prijzen. Flash verbruikt slechts een fractie van de stroom die harde schijven nodig hebben, gaat gepaard met minder operationele kosten en zorgt voor energiebesparingen omdat er minder koeling nodig is. Flash vergt ook minder onderhoud en vormt daarmee een praktische keuze voor langetermijninvesteringen in het datacenter.

Gegevensbeheer is de toekomst van ICT. De productie van data neemt onverminderd toe. Bedrijven moeten daarom de meest succesvolle manier vinden om de zeeën van inkomende data op te slaan. Dit moet ook nog eens op een milieuvriendelijke manier gebeuren. Wat de nabije toekomst betreft, bezit flash hiervoor de beste papieren. Door gebruik te maken van diverse technologieën voor datareductie, kunnen datacenters opslagcapaciteit besparen en efficiënter gebruikmaken van de ruimte die tot hun beschikking staat. Daarmee wordt er ook minder stroom verbruikt. Dat leidt weer tot minder CO2-uitstoot. Flash-storage stelt beheerders van datacenters niet alleen in staat om milieubewust te werk te gaan, maar ook om kosten te besparen. Wie kan zo’n aantrekkelijk aanbod weerstaan?

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Tilaa


Geschreven door Paul Silver, VP EMEA (Tegile)

Dit ingezonden artikel is geschreven door Paul Silver, VP EMEA van Tegile.

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via redactie@ispam.nl of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Vier hosters aan het woord: eigen hardware of uitbesteden?
Lanceanons: nice website http://longblackcock.com/bibcam-boy-bbc.html

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 27 januari 2017
apkdld: Enjoy most recent number one popular android apps game on your phone and tablet, also be aware that ...

Heartbleed – of de noodzaak om als provider altijd te patchen
showbox alternative: Is showbox not working? Don’t be anxious we have included a list of best Showbox alternative for y...