Verslag GCP (Google Cloud Platform) Next World Tour in Amsterdam


Google Cloud Platform was op 7 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam als onderdeel van hun GCPNext World Tour. Een goed georganiseerd event met honderden bezoekers en enkele tientallen partners op de bijbehorende expo. Een ideale gelegenheid om eens beter kennis te maken met deze internetreus. De ‘keynote’, die voornamelijk werd verzorgd door Miles Ward, Global Head Solutions, en hij had een duidelijke boodschap: GCP doet serieus mee. Een ‘wrap up’.

GCP groeit
Miles Ward wist te vertellen dat GCP in Noord Europa tot nu toe drie keer meer is gegroeid in 2016 dan in 2015. Sinds 2014 heeft men ieder kwartaal een groei laten zien van gemiddeld 34%. Ook het aantal partners is substantieel toegenomen. Hier worden in het bijzonder Intel, Red Hat en Equinix uitgelicht. Men beseft zich dat Google met name bekend is als een consumentenmerk. De zoekmachine, maar ook online adverteren en toepassingen als Maps, Youtube, Translate en Mail genieten hier grote bekendheid. Tegelijkertijd hebben al deze toepassingen bijgedragen aan de realisatie van GCP. Men moest immers investeren in een gigantische wereldwijde infrastructuur. Daartoe ontwikkelde men eigen hard- en software, maar ook de onderliggende infrastructuur.

Facts
Met enige trots wordt het publiek getrakteerd op een reeks aan feiten: GCP spint 100 VMs op in een tijdsbestek waar ‘anderen’ er slechts 1 doen; met 77 locaties en 10 in aanbouw is men de grootste ISP ter wereld en qua bandbreedte ‘verstookt’ men een respectabele 1 Pb per seconde. Ook het milieu komt aan bod, want Google is al sinds 2007 ‘carbon neutral’. Informatiebeveiliging mag natuurlijk ook niet ontbreken in het betoog: men is onder andere SOC en PCI DSS compliant en speciaal voor deze gelegenheid kon er gemeld worden dat er wordt voldaan aan de eisen die worden gesteld aan het DNB Eurosysteem.

Meer transacties
Tijd voor de ‘proof of the pudding’. De klant Auka verschijnt ten tonele. Zij faciliteren een mobiel betaalplatform waar momenteel 17 banken gebruik van maken. Inmiddels hebben ze zo’n 500 software integraties achter de rug. Dat men voor GCP heeft gekozen is met name het resultaat van de schaalbaarheid en het vertrouwen. Met Google is men in staat om meer transacties te verwerken in een bepaald tijdsbestek dan bij elke andere provider. Ook ten aanzien van ‘security’ weet Google zijn concurrenten voor te blijven, aldus de CIO van het Noorse Auka.

Containers, Serverless Computing en NoOps
En passant worden er ook nog wat algemeenheden aangehaald. Flexibiliteit, schaalbaarheid, ‘pay-per-use’ en OpEx komen aan de orde. En uiteraard ziet men ook bij Google dat ontwikkelaars veel te veel met de infra bezig zijn terwijl ze zich veel beter zouden kunnen richten op hun primaire taak, namelijk ontwikkelen. Dat vormt het bruggetje naar containers en de orkestratie er van. Op dat vlak heeft Google een duidelijke voorsprong en heeft zij de basis gelegd voor één van de meest gebruikte tools op dat vlak: Kubernetes. En van daaruit is het nog maar een kleine stap om het te hebben over hun visie ten aanzien van ‘serverless computing’. Iets wat in het gros van de GCP services van toepassing is en wat steeds meer terrein wint. In het kort: als ontwikkelaar hoef je niet meer na te denken over compute resources, logging, updates, capaciteit, etc. Het is een kwestie van software uploaden en gaan. Een eerste stap in de richting van NoOps.

Kubernetes
Er volgt een indrukwekkende demo die laat zien hoe men met kan blijven doorontwikkelen terwijl er wordt opgeschaald in resources. Containers worden ‘ge-loadbalanced’ en men kan op een ogenschijnlijk simpele manier nieuwe containers aan ‘de ene kant’ opbrengen en de oude aan ‘de andere kant’ uitzetten. Kubernetes is volop in ontwikkeling en men heeft een omvangrijke ‘community’ op weten te bouwen sinds zij deze tool als open-source beschikbaar hebben gesteld.

Big Data en analyses
Nu krijgt Spotify het woord. Eén van Googles grootste klanten. Met 75 miljoen gebruikers die niet alleen vertrouwen op performance en beschikbaarheid, maar ook op aanbevelingen komt een andere kracht naar voren: data. Iets waar Google natuurlijk al van oudsher sterk in is. De slide op de achtergrond ondersteunt het verhaal:

“From 0 to 1 million queries per second in less than 15 seconds with no pre-warming!”

Big Data en analyses komen aan de orde in combinatie met minimale latency. Bij Spotify weten ze maar al te goed waarom ze voor GCP hebben gekozen.

Data Research
Miles geeft ons een overzicht van hetgeen Google heeft ontwikkeld op het vlak van Data Research. In historisch perspectief passeren onder andere MapReduce, BigTable, Flume en TensorFlow de revue. Vervolgens laat hij ons zien met welke data producten het GCP is uitgerust. DataFlow (data processing), Pub/Sub (real-time messaging) en Cloud Machine Learning (deep learning) zijn het meest recent toegevoegd.

Data science
Wederom een klant op het podium. Nu is het de beurt aan een partij die we allemaal kennen: CoolBlue. Waarom GCP?

“ We needed a data platform that could support more data sources, incorporate streaming, process data in real-time and do more data science. That’s what led us to Google Cloud Platform.”

CoolBlue koos voor een uitgebreid data platform (BigQuery, Google Analytics en Dataflow), roemt de snelheid van migreren (‘up and running in 6 months’) en heeft een enorme kostenbesparing gerealiseerd (van CapEx naar OpEx/’pay-per-use’). Ook het gegeven dat zij in staat werden gesteld om ‘face to face’ met Google engineers van gedachten te wisselen over een nieuw platform sprak hun erg aan.

Data warehouse
Ter ondersteuning van het pleidooi van CoolBlue krijgen we een demo die laat zien waar GCP toe in staat is ten aanzien van Big Data. Iets met 12 miljard events, 100.000 unieke gebruikers en razendsnelle uitkomsten. BigQuery is wederom een voorbeeld van Google’s serverless infra. Een ‘ready to use’ volledig managed data warehouse voor grootschalige analyses.

Machine Learning
Tot slot krijgen we nog een kijkje in de keuken van Googles Cloud Machine Learning. Een platform dat direct te gebruiken is en waar men geen omkijken heeft naar onderhoud en beheer. Ontwikkelaars kunnen hier modellen bouwen op basis van TensorFlow (ook al een Google ontwikkeling die tot open-source is verworden) waarmee zij in staat zijn om bijvoorbeeld foto’s te analyseren (Vision API), spraak te herkennen (Speech API) of te vertalen (Translate API). En uiteraard is er een naadloze integratie met Google Cloud Data Platformen zoals Google Cloud Storage en Google BigQuery.

Bottomline
GCP liet vandaag duidelijk zien dat er een markt is waarin zij het verschil maken. Big Data, analytics, data warehouses, machine learning en artificial intelligence zijn sterk ontwikkelde onderdelen van haar platform. En dat op zichzelf zijn weer belangrijke ‘drivers’ voor het ‘Internet of Things’. Een ontwikkeling die nog maar net is begonnen. Gaan ze ooit zo groot worden als AWS? Waarschijnlijk niet, maar GCP zal in de komende jaren beslist een zeer belangrijke speler worden in het speelveld van public cloudproviders.

Geschreven door Robèr van den Brink (CloudMerge)

Dit ingezonden artikel is geschreven door Robèr van den Brink van CloudMerge.

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via [email protected] of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.