Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hoger beroep in rechtszaak om Nijntje parodieën

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 13 januari 2010 08:03 uur

Zowel Nijntje (Mercis B.V. en Dick Bruna) als Mijndomein.nl (Punt.nl) gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter om de Nijntje parodieën. Nijntje kan nog steeds niet lachen om de parodieën, terwijl Mijndomein.nl van mening is dat de rechter te weinig rekening heeft gehouden met haar bijzondere rol als webhoster.

In het kort geding waar nu beroep tegen is aangetekend ging het om zeven Nijntje parodieën. Deze waren door bloggers die gebruik maken van het blogplatform Punt.nl op hun blog geplaatst.  De rechter oordeelde dat twee van de zeven afbeeldingen niet als parodie zijn aan te merken, omdat deze letterlijk zijn gebaseerd op originele Nijntje prenten. De overige vijf afbeeldingen vallen wel onder de parodie exceptie van het auteursrecht en die mogen dus wel. Wel veroordeelde de rechter Mijndomein.nl er toe om in het vervolg binnen 48 uur na melding andere inbreukmakende Nijntje afbeeldingen te verwijderen op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per afbeeldingen.

Direct na de uitspraak gaf Mijndomein.nl mededirecteur Henri de Jong al aan hoger beroep te overwegen. In een nadere reactie op het hoger beroep laat hij tegenover ISPam.nl weten van mening te zijn dat de rechter te weinig rekening heeft gehouden met de rol van Mijndomein.nl als hoster. De Jong vermoedt dat de rechter de rol van Mijndomein.nl als hoster heeft verward met die van de blogger die de plaatjes daadwerkelijk online heeft gezet.

Het feit dat Mijndomein.nl meteen een dwangsom van 5.000 euro verbeurt indien zij niet binnen 48 uur een inbreukmakende plaatjes verwijdert, vindt De Jong vreemd. Vooral omdat de rechter ook heeft geoordeeld dat 5 van de 7 afbeeldingen waarover Nijntje klaagde, helemaal geen inbreuk maakte op het auteursrecht van Nijntje. Door het vonnis wordt Mijndomein.nl feitelijk gedwongen om afbeeldingen waarover Nijntje klaagt te verwijderen. Er is wel de mogelijkheid om dat aan de rechter voor te leggen, maar wanneer de afbeeldingen niet verwijdert zijn en de rechter oordeelt dat deze inbreuk maken, dan verbeurt Mijndomein.nl de dwangsom alsnog aan Nijntje.

De advocaat van Nijntje, Bas Le Poole, is er niet blij mee dat de correspondentie tussen hem en De Jong wordt gepubliceerd: “Ten slotte herhaal ik mijn bezwaren tegen openbaarmaking van mijn berichten aan u (o.a. mijn e-mail van 8 december 2009) op uw website mijndomein.nl. Ook het onderhavige bericht mag niet openbaar gemaakt worden.”. Echter deze e-mail waarin hij dit zegt is gepubliceerd (pdf), omdat Mijndomein.nl met open vizier strijdt, ten behoeve van de internet-community. Mijndomein.nl heeft ook een fonds voor haar klanten in het leven geroepen. Indien klanten worden aangesproken over een kwestie die niet zonneklaar is – zoals de Nijntje zaak – dan neemt Mijndomein.nl de verdediging op zich.

ISPam.nl Job board

henkjan, 14 januari 2010 12:15 pm

Dit artikel geeft goed en helder aan wat ons doel is met het hoger beroep.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...