Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Mogen de Britten binnenkort legaal filesharen voor 38 euro per jaar?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 juli 2008 08:00 uur

Home taping is killing musicBinnenkort krijgen 12.000 Britse filesharers een brief van hun ISP, waarin zij met de complimenten van de muziekindustrie worden aangesproken op het feit dat zij illegaal aan filesharing doen. Dat is onderdeel van een afspraak tussen de 6 grootste Britse ISP’s en de Britse muziekindustrie die wordt vertegenwoordigd door de BPI.

De ISP’s en muziekindustrie hebben afgesproken om er samen voor te gaan zorgen dat illegaal filesharing sterk wordt teruggedrongen. Als na een jaar echter blijkt dat het direct aanspraken van filesharers niet werkt dan zal de Britse wetgever naar andere middelen grijpen. Daarbij wordt aan verschillende maatregelen gedacht, zoals een thee-strikes-you’re-out principe, het afknijpen van internet verbindingen van filesharers en het verplicht vrij geven van de NAW-gegevens van recidiverende downloaders aan de muziekindustrie.

Een ander idee is om een soort download-belasting in te voeren, van zo’n 38 euro (30 pond) per jaar per internetverbinding, dat geld zou dan verdeeld moeten worden onder de rechthebbenden, naar rato van de populariteit van hun werken. Gezien bij dit plan iedereen mee betaald, zou er op die manier meer geld voor de muziekindustrie kunnen worden binnengehaald dan de 1.5 miljard euro die ze op dit moment in Groot Brittannië totaal omzet.

De Britse muziekindustrie lijkt echter minder te spreken over het idee, de CEO van de BPI zegt dat het idee zelfs helemaal ter sprake zou zijn gekomen. Ook NVPI woordvoerder Wouter Rutten noemt de samenwerking tussen ISP’s en muziekindustrie revolutionair en herhaalt zijn standaard riedeltje dat ISP’s zich niet langer afzijdig kunnen houden als passief doorgeef luik.

Verder stelt Rutten dat het idee niet mogelijk zou zijn in zowel Nederland als Groot Britannie, omdat er teveel haken en ogen aan zouden zitten. Dat is vreemd want de de thuiskopie in Nederland, dat volgens een zelfde soort principe werkt, functioneert toch ook? Al roept Rutten wel vaker domme dingen dus zijn uitspraken, en die van zijn aartsconservatieve entertainmentindustrie, over wat er juridisch mogelijk is, moeten we niet al te serieus nemen.

Het idee om een heffing in te voeren om legaal te kunnen downloaden werd enkele maanden geleden ook al door SOLV-advocaat Christiaan Alberdink Thijm in een column gesuggereerd:

Dat betekent een flinke inkomstendaling voor acteurs, musici en andere rechthebbenden. Om die te compenseren wil de minister nu het downloaden via internet gaan verbieden. Daarmee wordt de klok weer vijftig jaar terug gedraaid. Het thuiskopiëren wordt weer illegaal.

Als er ´s avonds bij u op de deur wordt geklopt, is de kans groot dat het de auteursrechtpolitie is. Wanneer u dit nu niet wilt, is de oplossing simpel: betaal een heffing en u bent er in één keer vanaf. U mag dan naar hartelust downloaden.

ISPam.nl Job board

Wido, 25 juli 2008 11:10 am

Gemengde gevoelens hierbij, want je mag dus filesharen, maar er moet nog altijd iemand die CD kopen en hem rippen?

Kijk, als de muziek-industrie nu gewoon torrents online gaat zetten met de nieuwste muziek in bijna lossless formaat, zeg OGG of MP3 op een hoge bitrate dan zou ik best voor zijn.

Maar het idee zoals nu is dus gewoon, jullie mogen je muziek sharen, maar er moet nog altijd iemand die CD kopen.

Of begrijp ik het verkeerd?

Dirkje, 25 juli 2008 12:40 pm

Wido, ik hoop dan geen torrents want dat is traag en slurpt de netwerken vol. Bovendien zit Jan de Consument er echt niet op te wachten om met een moeilijke P2P client te gaan werken.

Als elke provider nu gewoon een dikke mediaserver neerzet waar alle grote record labels hun content op knallen, dan wil ik voor een paar euro per jaar graag daar legaal af en toe van af snoepen.

Wido, 25 juli 2008 12:43 pm

Prima, dan pakken we een andere manier om te sharen, het protocol doet er niet echt toe.

Maar ik ben bang dat we het té rooskleurig inzien en dat het anders gaat uitpakken.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...