Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Waarschuwing voor datacentrum energie-efficiëncy hoax

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 augustus 2008 08:08 uur

Om verschillende redenen staan datacentra onder druk om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. De eerste en meest voor de hand liggende reden is natuurlijk dat efficiëntie tot minder energieverbruik leidt en dus om keiharde euro’s. Aan de andere kant is er ook enorme maatschappelijke en politieke druk om energie te besparen, omdat alle datacentra net zoveel CO2 uitstoten als alle vliegtuigen samen.

Hoe effectief een datacentrum met energie om gaat wordt uitgedrukt in een Power Usage Effectiveness (PUE) ratio, hoe lager het ratio, hoe effectiever. Datacentra proberen hun PUE ratio zo laag mogelijk te krijgen en datacentrum operators kijken ook naar elkaars PUE. In die strijdt communiceren sommige datacentra nu zelfs dat ze een PUE ratio halen die fysiek onmogelijk is zo waarschuwt Ken Brill, executive director van het gerenommeerde Uptime institute.

Door de lage PUE ratio’s hoaxen die worden gecommuniceerd worden datacentrum operators door hun managers onder druk gezet om ook zo’n (onhaalbaar) lage PUE ratio te halen, omdat er natuurlijk niet achter kan worden gebleven bij de concurrent. Het probleem is echter dat er volgens Brill niet op moet worden gelet wat de concurrent zegt, maar juist op wat de concurrent niet zegt, zoals of de verlichting en de bevochtingsgingsystemen meetellen of dat toevallig de beste PUE wordt genoemd, die wordt behaald als het datacentrum gedurende 6 maanden gebruik kan maken van free cooling met behulp van de buitenlucht.

Voor Nederlandse datacentra is dit ook een belangrijk onderwerp, want er is ook een enorme politieke druk en de gemeente Amsterdam, waar de meeste Nederlandse datacentra zijn gevestigd, wil zelfs een bepaalde PUE ratio van datacentra gaan eisen. Die heb ik begrepen enorm hoog gegrepen is. Als datacentra zelf lage PUE ratio’s communiceren, gaat de buitenwereld en dus ook de politiek er vanuit dat het haalbaar moet zijn voor alle datacentra. Op die manier zouden datacentra weleens een doos van Pandora kunnen opentrekken.

Een goed artikel over de Power Usage Effectiveness (PUE) en het alternatieve Data Center
Efficiency (DCE) van The Green Grid is hier te vinden (PDF).

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...