Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Data- en cybersecurity: niet alleen in de EU en de VS

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 3 januari 2013 08:01 uur

Security-data-centre-247x180Als je ISPam.nl en andere bronnen raadpleegt, leidt dat bijna automatisch tot de conclusie dat in 2013 cloud weer hoog op de agenda zal staan, samen met Big Data waar iedereen nu de hoop op heeft gevestigd als next-big-thing. Dat is de positieve invulling van de trends voor de komende periode. Er is ook een minder goede kant en dat is naar de mening van velen de grotere aandacht voor cybersecurity. Hoe je het wendt of keert, data -en cybersecurity daar moet je in investeren.

Dat bleek ook uit de meningen van deskundigen die we eind 2012 vroegen voor een korte terugblik. Een groot aantal noemde toch cybersecurity als een van de belangrijkere ontwikkelingen voor het afgelopen jaar en maar weinigen geloven dat het dit jaar beter wordt.

In het verlengde van data- en cybersecurity ligt privacy, een onderwerp waarover al lange tijd heftige discussies worden gevoerd. Als je je daarbij baseert op wat er in Nederland of in Europa over wordt gezegd, geschreven en middels wetten voorgeschreven wordt, dan heb je echter totaal geen compleet beeld van de ontwikkelingen.

Het is opvallend dat in Nederland weinig aandacht wordt besteedt aan de Amerikaanse standpunten die over privacy en de noodzakelijke link met cybersecurity bestaan. Daarbij gaat het niet op de standpunten van Facebook of Google, die laten zich wel raden. In Amerika zijn er namelijk wetgevers, advocaten en handhavers die zich met deze materie bezighouden en wat zij zien en denken blijft vaak buiten onze waarneming.

In die kringen wordt algemeen geoordeeld dat de VS achter fors lopen op deze terreinen (zie onder andere ‘the U.S., in fact, is consistently out of step with the rest of the world when it comes to this critical topic’, van Lisa Sotto terug te lezen en horen op o.a. Inforisktoday). Natuurlijk de te verwachten EU-wetgeving wordt door betrokkenen als eerste genoemd, maar voor de Amerikanen is dat slechts een voorbeeld voor een mondiale trend.

Weten wij hier hoe de wetten in andere landen zijn aangescherpt? Wist je bijvoorbeeld dat landen als Singapore en Maleisië afgelopen jaar (beiden belangrijke centra voor global-financials) indrukwekkende stappen hebben gemaakt met wetgeving die de privacy van gebruikers beter beschermt?

Terwijl wij hier in Nederland vanuit defensief oogpunt vooral naar Amerikaanse wetgeving wijzen (Patriot act en Copa) – om te bewijzen waarom je beter hier dan daar kan hosten – kijken Amerikanen op een andere manier naar de materie. Amerikanen zien dat er meer landen bijgekomen zijn waar opslag en bewerking van data aan striktere wetten onderworpen is dan op de thuismarkt. En waartoe dat leidt: het biedt kansen voor outsourcing naar andere gebieden en om andere redenen dan tot voor kort werd overwogen.

Anders gezegd: voor je het weet is er dus mondiale concurrentie mogelijk op data- en cybersecurity. Dat is iets waar we in Nederland (en de EU) slim mee om moeten gaan.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!