Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ICANN gaat ‘domain-kiting’ bestrijden

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 december 2006 20:28 uur

ICANN accredited registrars hebben de mogelijkheid om binnen 5 dagen een geregistreerde domeinnaam op te heffen zonder dat ze dan de kosten hoeven te betalen voor de domeinnaam. Deze regeling moet registrars beschermen tegen het maken van kosten wanneer er bijvoorbeeld een typo in een geregistreerde domeinnaam zit of ze met een wanbetaler te maken hebben. Een aantal registrars maakt misbruik van deze regeling door bergen domeinnamen elke keer voor een aantal dagen te registreren, deze kort voor het verstrijken van de 5 dagen weer op te heffen en deze direct weer voor een nieuwe periode van net geen 5 dagen te registreren. Dit fenomeen waar ik in juli al over scheef heet ‘domain-kiting’.

Dat dit niet op kleine schaal gebeurt blijkt uit het feit dat van de totaal 205 miljoen gTLD’s die de afgelopen 7 maanden zijn geregistreerd er 197 miljoen domeinnamen weer zijn opgeheven. Daarmee is dit fenomeen de ‘domain-kiting’ de grootstschaligste vorm van (daadwerkelijke) domeinkaping die we tot nu toe hebben gezien. Daarbij laat ik sitefinder van Verisign buiten beschouwing, gezien daarbij de ‘gekaapte’ domeinnamen nog wel registreerbaar waren.

Op de laatste ICANN-meeting is er in een speciale workshop door registrars onderling besproken wat er tegen het fenomeen ‘domain-kiting’ te doen is. Een van de ideeen was om aan het opheffen van een domeinnaam kosten te verbinden. Door PIR, dat het .org-registry beheert, wordt dat al gedaan, waarbij een bedrag van $0.05 in rekening wordt gebracht. Een ander idee is om de ‘bedenktijd’ die nu op 5 dagen staat drastisch te verkorten. Een definitief besluit over welke weg in te slaan is nog niet genomen, daarom is een definitieve oplossing op zijn vroegst medio 2007 te verwachten.

Via: Domain-Recht

ISPam.nl Job board

Mark, 29 december 2006 12:49 am

Laten ze gewoon een termijn van 1 week (7 dagen) de domeinnamen niet registreerbaar maken. Dit zal al een redelijk aandeel van het totale aantal af laten nemen.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...