Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DNS Belgium verhoogt prijzen .be-domeinnamen met 1 euro

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 22 oktober 2015 08:00 uur

De prijs van een .be-domeinnaam stijgt per 1 januari 2016 met maar liefst 1 hele euro. Als reden noemt de registry dat het dezelfde service wil kunnen blijven bieden en wil kunnen investeren in de dienstverlening in een stagnerende markt. Dat lijkt ons onzin gezien het .be-domein nog volop groeit. De echte reden lijkt eerder te schuilen in het feit dat DNS Belgium al jarenlang verlies maakt en er financieel erg slecht voor staat.

Uit een bericht op domeinnaamblog.nl dat afkomstig lijkt te zijn uit een e-mail van DNS Belgium aan de .be-registrars staat te lezen:

De prijsverhoging moet DNS Belgium behoeden voor toekomstige verliezen. Ook nu de domeinnaammarkt stagneert, moet DNS Belgium blijven investeren in een kwaliteitsvolle zone. DNS Belgium heeft volgende projecten gepland om de kwaliteit van de .be-domeinnamen te garanderen:

Vernieuwing van de hardware van het .be-registratieplatform voorbereiden
Nieuwe software ontwikkelen voor het registratieplatform tegen 2018 of 2019
Investeren in kwalitatieve service en beveiliging

Dat is opvallend want in augustus dit jaar analyseerde ISPam.nl in de rubriek de jaarcijfers bekeken de jaarcijfers over 2014 van DNS Belgium. In die analyse kwam ik tot de conclusie dat DNS Belgium er financieel niet al te best voor staat. In reactie op die analyse stelde DNS Belgium onder meer het volgende (de volledige reactie is hier te lezen bij de analyse):

De grote investeringsgolf is nu voorbij en de betrachting om in 2015 met positieve cijfers af te sluiten is nog steeds on track. Voor de toekomst hebben we terug zicht op een aangroeiend eigen vermogen waardoor we kunnen blijven investeren in onze missie.

Het is dan op zijn zachtst gezegd opvallend dat DNS Belgium amper twee maanden later aankondigt de prijzen met maar liefst 33% te verhogen van 3 naar 4 euro per domeinnaam. Ook is er absoluut geen sprake van een (plotselinge) stagnatie in de groei van het aantal .be-domeinnamen. In de onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat er meer .be-domeinnamen dan ooit zijn en dat de groei nog steeds binnen de historische trend zit.

registraties-be-domein

De enige conclusie die resteert, is dat dit gewoon onoverkomelijk was. Ook DNS Belgium moet investeren in haar platform en dienstverlening, zoals de organisatie terecht schrijft. Daar zijn financiële middelen voor nodig. In plaats van daarvoor te reserveren en voldoende eigen vermogen aan te houden om dat te kunnen doen, zijn de .be-domeinnamen jarenlang te goedkoop aangeboden waardoor vrijwel het volledige eigen vermogen is verdampt. Daarom moet de prijs van de domeinnamen nu plotseling met 33% worden verhoogd.

ISPam.nl Job board

Pieter, 22 oktober 2015 12:03 pm

Als monopolist kun je dit soort prijsverhogingen blijkbaar gewoon doorvoeren. Het getuigt wel van een slecht strategisch beleid. Toch een nuance; de groei is er wel degelijk uit. Tot 2012 was de groei nog zo'n 11% per jaar, daarna zakt de groei in. Het afgelopen jaar was de groei nog maar 3% en als de trend doorzetzal er zelfs sprake zijn van een daling De zelf toegevoegde rode lijn is dus misleidend in deze grafiek..

Arnout Veenman, 22 oktober 2015 12:51 pm

Pieter, als je de historische trend bekijkt dan zie je juist dat er (nog) niet van plotselinge stagnatie wordt gesproken. Tussen 2012 en 2014 was er wel even een versnelling die hoger was dan de trend maar daarna normaliseert dat weer. Daarnaast neemt een percentage bij een vergelijke lineaire groei (in absolute aantallen) vanzelf af omdat het totale aantal domeinnamen ook toeneemt.

Daar komt ook nog bij dat de domeinnaam markt groter is dan .be. De nieuwe TLD's zijn een nieuwe concurrent en DNS Belgium zelf verantwoordelijk is voor .vlaanderen en .brussels. Onder die laatste twee extensies zijn ook ruim 13.000 domeinnamen (bij DNS Belgium) geregistreerd. Wanneer alleen deze domeinnamen worden opgeteld bij het aantal registraties geeft dat toch een ander beeld van de groei van het aantal domeinnamen dat DNS Belgium onder zich heeft..

Jeroen, 22 oktober 2015 4:54 pm

Arnout, de nieuwe TLD's zijn verre van populair dus absoluut geen nieuwe concurrent/inkomstenbron, wat is 13.000 nu op het aantal dat 1.5 miljoen .BE's (haal het getal even uit jouw grafiek, had geen zin om de jaarcijfers erbij te zoeken). Daarnaast kun je met 13.000 domeinen geen platform draaiende houden.

Jij schrijft de lagere "versnelling" toe aan lineaire groei, echter is het (ook) gewoon de trend dat de domeinnamenmarkt minder hard groeit... het aantal leuke, beschikbare, domeinnamen neemt af en de economische omstandigheden zijn veranderd, dus de groei wordt vanzelf minder. Dit zie je ook bij de SIDN (https://www.sidn.nl/a/kennis-en-ontwikkeling/nl-domein-in-2014-weer-gegroeid?language_id=1&langcheck=true)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...