Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag euNetworks datacenter drink

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 21 maart 2007 12:38 uur

Gisteravond was ik aanwezig bij de euNetworks datacenter drink. Tijdens de avond was er de gelegenheid om onder het genot van een goed glas wijn te netwerken en informeel van gedachten te wisselen over ontwikkelingen in de markt. Daarnaast zou AMS-IX directeur Job Witteman een presentatie houden over de AMS-IX.

De datacenter drink begon vanaf 17:30 uur, zelf was ik om 18:00 uur aanwezig. De locatie, The Dylan hotel was echt top. Het is dan wel enigszins vreemd dat mensen je kennen, o jij bent dus Arnout, de Arnout. Na een ruim een uur geborreld te hebben begon de presentatie.

Tijdens zijn presentatie beschreef Job Witteman hoe de AMS-IX geworden is tot wat het nu is. In de begin jaren van het internet, na het deregulering van de telecomsector, peerden alleen partijen van gelijke grote met elkaar. Door de aanmerkelijke markt macht konden grotere partijen aan kleinere partijen een vergoeding vragen om dataverkeer met hun netwerken uit te wisselen. Alleen partijen van gelijke grote peerden met elkaar.

Voor verschillende nationale telecombedrijven bestond ook de behoefte om dataverkeer uit te wisselen. Er was daarbij wel een probleem, namelijk dat geen van de nationale telecombedrijven wilden peeren binnen een gebied waar de andere een bepaald macht en controle heeft. Oorspronkelijk werd het verkeer daarom via een (neutrale) tier-1 ISP het verkeer uitgewisseld, met als gevolg toren hoge kosten.

Ondermeer bij Job Witteman, die tevens één van de oprichters van AMS-IX is, bestond het idee dat dat ook anders moest kunnen. Op neutraal terrein, in Nederland op het Amsterdamse Science park werd een interconnectie gemaakt tussen twee nationale telecombedrijven. Het ging daar maar liefst om een verbinding van 512kbit/s, wat enorm spannend was in die tijd. Dat was het allereerste begin van de AMS-IX.

Langzaam maar zeker groeide de AMS-IX en in 1997 werd besloten dat het een meer officieele structuur moest krijgen. Daarom werd Vereniging AMS-IX opgericht. Het beheer van de AMS-IX werd opgedragen aan Surfnet, daarbij werd besloten dat dat tijdelijk zou zijn.

In 2000 werd een paper geschreven voor de verdere ontwikkeling van AMS-IX en werd AMS-IX b.v. opgericht, waarvan Vereniging AMS-IX tot de dag van vandaag nog steeds enig aandeelhouder van is. Job Witteman werd als een van de oprichters directeur van de AMS-IX. Langzaam maar zeker nam AMS-IX b.v. het beheer over de AMS-IX meer en meer in eigen hand. In eerste instantie administratief en uiteindelijk werd het volledige technische beheer door eigen technici gedaan.

Op dit moment is de AMS-IX zowel wat betreft leden (265) als dataverkeer (piek 264Gbit/s) de grootste (non-commerciële) internet exchange ter wereld. Job wijt dat aan het feit dat er voor gekozen is om geen onnodig strenge eisen te stellen aan nieuwe leden, de neutraliteit van het Nederlandse grondgebied voor veel bedrijven (dat “veel buitenland” heeft) en ook de technologische voorsprong die de AMS-IX heeft, waarbij de AMS-IX de eerste internet exchange ter wereld zal zijn die op photonic switching over zal gaan.

Na de presentatie was er de mogelijkheid om vragen te stellen. Een van de vragen die ik heel interessant vond is de vraag of het nuttig zou zijn om ook een internet exchange in Rotterdam op te zetten. Job is van mening dat het weinig nuttig zou zijn. Een internet exchange is gebaseerd rondom het concept van vraag en aanbod, als dat er niet is, dan heeft het ook weinig nut om een internet exchange op te zetten.

Volgens Job zie je vooral dat gemeenten graag een internet exchange binnen hun grondgebied willen hebben, omdat het goed voor het imago zou zijn en het bedrijven aan zou trekken, waarbij dan vooral naar de AMS-IX en Amsterdam wordt verwezen door dergelijke gemeenten. Omdat 65 procent van de ISP’s die peeren op de AMS-IX buitenlands, hebben die helemaal geen behoefte aan een andere internet exchange.

Een andere vraag die gesteld was, hoe AMS-IX om zal gaan met de stroomstoring die anderhalve week terug in NIKHEF plaats vond. De reactie daarop kwam overeen met die Job al tegenover mij had gegeven, dat er 100 AMS-IX klanten zitten, die binnen NIKHEF ook veelal private peers hebben, op de 100 aanwezige partijen zijn er 700 private interconnects. AMS-IX kan daar daarom moeilijk weg gaan. Al zal AMS-IX NIKHEF als Core PoP verlaten en verruilen voor euNetworks, al is die beslissing al ruim een jaar geleden genomen en staat die los van de stroomstoring in NIKHEF.

Na de presentatie van Job Witteman, was er de gelegenheid om verder te borrelen en netwerken. Zelf heb ik nog een aantal goede gesprekken gehad. Voor mij was het daarmee weer een geslaagde borrel!

Rest mij nog om euNetworks te bedanken voor de uitnodiging.

ISPam.nl Job board

Alexander, 21 maart 2007 5:20 pm

Hehe, je bent populair ;)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...