Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Londens datacentrum verwarmt huishoudens

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 april 2009 08:01 uur

Telehouse investeert ruim 100 miljoen euro in nieuw datacentrumHet nieuwe Telehouse West datacentrum in de Londen gaat huishoudens en bedrijven in de regio verwarmen. 9 Megawatt aan energie die het datacentrum verbruikt wordt gebruikt als stadsverwarming. Dit is het equivalent van 3.000 C.V.-ketels die continue branden. Ook wordt er jaarlijks 1.110 ton minder CO2 uitgestoten.

Telehouse Europe heeft al twee datacentra in de Londen. Totaal zijn deze 28.000m2 groot. Het nieuwe Telehouse West datacentrum heeft 19.000m2 aan oppervlakte.

In het Verenigd Koninkrijk is dit het eerste project waarbij afvalwarmte wordt gerecycled als warmte voorziening. Een ander mooi voorbeeld van warmte recycling door een datacentrum vinden we in Zwitserland. Daar wordt een zwembad door een datacentrum verwarmd.

Via: DataCenterKnowledge

ISPam.nl Job board

Nathan, 17 april 2009 10:12 am

Ik vind dit soort initiatieven wel goed. Juist door het afvalproduct van het een, als voeding voor het ander te gebruiken valt de schade op lange termijn een stuk lager uit. En niet alleen met afvalwarmte van een datacenter zou je wat kunnen doen, er zijn nog tal andere voorbeelden te bedenken (dus niet alleen datacenters die zwembaden, kassen of een stad verwarmen).

Alex Bik, 17 april 2009 1:31 pm

Prima initiatief inderdaad. Toch vraag ik me wel een beetje af waar deze getallen precies vandaan komen. Wat dingen die me opvallen:

6 megawat en 19.000 m2 komt overeen met 474 watt/m2. Dat lijkt me wat weinig. Misschien dat de datavloer toch wat kleiner is dan de 19.000 m2 uit het artikel.

6 megawatt zou overeenkomen met 3.000 contunue brandende CV ketels. Dat komt neer op 2kW per CV ketel. 20kW per CV ketel lijkt me een stuk realistischer. En dat zijn het er ineens nog 'maar' 300.

6 megawatt het hele jaar door komt overeen met 52,56 miljoen kilowattuur. Dat komt neer op 28.277 ton CO2, uitgaande van 538 gram CO2 uitstoot per geproduceerde kWh (bron: Neosave). In het artikel wordt 1.100 genoemd. Dat komt overeen met iets meer dan 2 miljoen kWh, oftwel 233 kW continue.

Alex Bik, 17 april 2009 3:08 pm

Ehm, ik kan ook niet zo goed rekenen geloof ik. Geen 474, maar zelfs maar 315w/m2.

Arnout Veenman, 17 april 2009 3:11 pm

@Alex Bik, de getallen komen rechtstreeks uit [url=http://www.telehouse.net/en/news-press/press-releases/406]het persbericht[/url] van Telehouse Europe. Het gaat daarbij inderdaad niet om netto datavloer, maar om het totale datacentrum (dat heb ik zojuist aangepast). Wel gaat het om 9 Megawatt en niet om 6 Megawatt.

Alex Bik, 17 april 2009 3:22 pm

Ok, vandaar dat ik de mist in ging. Dan is het dus toch 474w/m2.

Waar ik die 6 vandaan haal? Tijd voor weekend denk ik :)

Anyway, dan worden het dus 450 CV ketels en 42.416 ton CO2.

Vraag ik me toch af hoe ze aan die getallen gekomen zijn. Het lijkt er op dat er zo links en rechts wel een tikkie is overdreven.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...