Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ook Belgische hosters niet aansprakelijk voor websites van hun klanten

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 7 mei 2009 08:05 uur

OpenmindsHet Belgische hostingbedrijf Openminds kreeg op 26 november 2008 ineens uit het niets een dagvaarding binnen, waarin stond dat zij zich de volgende dag moest verantwoorden voor de rechter over een blogpost van een klant, waarin het bedrijf Areopa en haar directeur Ludo Pyis worden beschuldigd van ‘ploertenstreken’. Ook het hostingbedrijf Hostway wordt om de zelfde reden gedagvaard. De auteur van de blogpost wordt – ondanks dat zijn naw-gegevens algemeen beschikbaar zijn – in eerste instantie niet gedagvaard door Areopa. De eis van Areopa hield onder meer in dat de gedaagde hostingbedrijven de gewraakte blogpost niet meer mogen verspreiden.

Na verschillende zittingen heeft de rechter na een klein half jaar uitspraak gedaan. De rechter is het niet met de eisers eens, en vergelijkt de rol van de hostingbedrijven met die van een kabelexploitant. De rechter merkt op: “De hostprovider heeft geen automatische verwijderingsplicht. Het is slechts na kennisgeving door de zich benadeeld voelende derde (de kennisgevende partij) dat de provider kan weten of bepaalde informatie effectief onrechtmatig is.”. Ook wijst de rechter op dat providers geen algemene toezichtsverplichting hebben om te voorkomen dat informatie (opnieuw) kan worden verspreid. Wel kan er een tijdelijke toezichtsverplichting worden opgelegd, mits de wet daar in voorziet. De eis is echter niet gebaseerd op enige wet, zodoende wijst de rechter de vorderingen af.

Openminds is content met de uitspraak. Op haar blog schrijft het bedrijf:

De uitspraak stemt ons gelukkig, wij zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites van de klanten, en dienen niet zelf als rechter of politie op te treden naar de inhoud van de sites. Wanneer er een geschil ontstaat omtrent de inhoud van een site, dient men de hoster niet te betrekken in de rechtzaak, dat is toch nutteloos. De rechter oordeelde heel duidelijk dat het de eigenaar of uitbater van de website is, die verantwoordelijk is voor wat op de blog geschreven wordt. Het kan niet om rechtstreeks de hoster te vragen een artikel offline te halen.

De Belgische wetgeving op dit punt is op de zelfde EU-richtlijn gebaseerd als de Nederlandse. In Nederland is de jurisprudentie op dit punt daarom vergelijkbaar. In Nederland ook nog de Gedragscode Notice-and-Takedown die de rol van hostingbedrijven nog duidelijker beschrijft.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?