NetherLight en NDIX creëren eerste open lichtpaden-marktplaats in Nederland

Grote toename beschikbare ICT-diensten voor hoger onderwijs en onderzoek en uitbreiding van de mogelijkheden voor samenwerking en innovatie

  • Bedrijfsnieuws van
  • NDIX
  • geplaatst op
  • 2 juli 2014 12:20 uur

SURFnet en NDIX zijn erin geslaagd hun open lichtpad-platformen NetherLight en NDIX te koppelen. Hierdoor is voor alle aangesloten partijen een nieuwe, snelle en betrouwbare infrastructuur ontstaan waarop grote hoeveelheden data direct van punt naar punt kunnen worden uitgewisseld. Dankzij de koppeling van NDIX op NetherLight kunnen de op NetherLight aangesloten partijen direct profiteren van ICT-diensten van een groot aantal aanbieders die al zijn aangesloten op NDIX. Met deze koppeling wordt samenwerking en innovatie door partijen op beide platformen maximaal gestimuleerd.

Een lichtpad is een directe dataverbinding met gegarandeerde bandbreedte tussen twee punten in een netwerk of door meerdere netwerken heen, gescheiden van het internet. Dit maakt lichtpaden een veel beter alternatief voor het Internet als het gaat om het verzenden van grote hoeveelheden en/of gevoelige data. Dit omdat lichtpaden onder andere een gegarandeerde bandbreedte hebben en de data niet over het openbare Internet verstuurd wordt.

Marktplaats voor ICT-diensten

NetherLight is een open lichtpaden exchange, waarop elke organisatie mag aansluiten en onbeperkt mag koppelen met andere aangesloten partijen. Omdat het SURFnet-netwerk verbonden is met NetherLight, vallen hieronder ook de hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen die ook door SURFnet worden bediend. NDIX is een open en onafhankelijk platform voor bedrijven en instellingen in alle sectoren waarop al meer dan tachtig aanbieders van ICT-diensten zijn aangesloten. Deze partijen leveren allerlei ICT-diensten waaronder SaaS-diensten, online storage, telefonie, teleconferencing en beveiliging maar ook televisie, betaaloplossingen en specifieke diensten voor het onderwijs als digitale leeromgevingen.

Dennis Snijder, partnermanager bij NDIX, is enthousiast over de samenwerking: “Als open netwerk waartoe iedereen tegen dezelfde condities toegang heeft, zien wij unieke samenwerkingsmogelijkheden ontstaan voor de op NDIX aangesloten partijen. Door de koppeling van NDIX op de lichtpaden-exchange NetherLight worden alle aangesloten partijen bij elkaar gebracht en ontstaat een grote marktplaats voor ICT-diensten en een unieke infrastructuur voor samenwerking.”

Snel, schaalbaar en kosteneffectief voor hoger onderwijs en onderzoek
De hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen die zijn aangesloten bij SURFnet kunnen al enige tijd gebruikmaken van enkele cloud-diensten. Dankzij de samenwerking met NDIX neemt het aantal diensten dat zij snel en veilig over een lichtpad kunnen afnemen enorm toe. Alle op NDIX aangesloten aanbieders zijn voor hen eenvoudig bereikbaar waardoor zij direct gebruik kunnen maken van snelle, schaalbare en kosteneffectieve ICT-diensten. Samenwerking tussen universiteiten, hogescholen, academische ziekenhuizen, algemene ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, overheden en beveiligingsdiensten wordt maximaal gestimuleerd. De vrijwel onbeperkte mogelijkheden van de nu gerealiseerde gemeenschappelijke infrastructuur vormen een uitstekende basis voor innovatie.

Eerste stap in innovatie

“SURFnet heeft mede aan de basis gestaan van de AMS-IX dat nu één van de grootste internetknooppunten ter wereld is. Lichtpaden bieden onze doelgroep mogelijkheden van de toekomst, vandaar dat we NetherLight neerzetten als een belangrijk knooppunt voor lichtpaden”, aldus Gerben van Malenstein, teamleider NetherLight bij SURFnet.

NetherLight is een innovatieve lichtpaden exchange. Het maakt gebruik van de nieuwste technologie en loopt daarin voorop in de wereld. Zo maakte NetherLight als eerste ter wereld on-demand lichtpaden mogelijk en is via NetherLight ‘s werelds eerste intercontinentale 100 Gbps-verbinding tot stand gebracht.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Denit


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Nieuwe nummer 1 in de HostingReview.nl Top 100
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

18 hosting en datacentertweets: Zonnepanelen, nieuwe koelmachine, 8 jarig bestaan, taart en events
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De jaarcijfers bekeken: EvoSwitch Nederland
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...