Verslag opening eerste greenfield-datacenter Keppel T&T in Almere

  • Door
  • Keppel T&T (Keppel T&T)
  • geplaatst op
  • 10 november 2015 10:00 uur

Groen en greenfield: dat waren de sleutelwoorden tijdens de opening van Almere Data Centre 2, de jongste loot aan de snel uitbreidende Europese tak van het Singaporese Keppel Telecommunications & Transportation. Oud-premier Jan Peter Balkenende knipte afgelopen vrijdag 30 oktober het lint door. KPN gaat gebruikmaken van dit duurzame datacenter, dat helemaal nieuw is opgebouwd.

Almere Data Centre 2 (ADC2) heeft onderdak gekregen in de ruimte die grenst aan het bestaande Almere Data Centre 1 (ADC1), dat KPN vanaf 2008 in gebruik heeft. Dit datacenter staat bij het Nederlandse IT- en telecombedrijf bekend als KPN Cybercenter Flevoland. Keppel T&T kreeg negen maanden de tijd om het nieuwe datacenter te bouwen en wist die opdracht op tijd en binnen budget te vervullen. KPN neemt ook ADC2 in gebruik.

De lege huls van het datacenter stond er dus al, maar verder werd de nieuwe faciliteit zo goed als greenfield opgebouwd. ADC1 en ADC2 moesten in totaal 11 keer met elkaar in verbinding worden gebracht: vijf keer mechanisch en zes keer elektrisch. Aan weerszijden van ADC1/2 is nog ruimte voor ADC3 t/m ADC6. In de eerste fase van ADC2 wordt 1000 m2 aan ICT-vloeroppervlak en 1000 m2 aan kantoorruimte in gebruik genomen. KPN zal ook zijn uitwijkcentrum in Lelystad verhuizen naar ADC2.

Duurzaam ecosysteem

Duurzaamheid is volledig in het ontwerp van ADC2 geïntegreerd, zo vertelde Thomas Pang, CEO van Keppel T&T, tijdens de opening. Zijn bedrijf heeft nu vijf datacenters in Singapore, maar kwam niet alleen naar Nederland vanwege de nabijheid van AMS-IX, een van de grootste internethubs ter wereld. “In Europa is de helft van het jaar buitenluchtkoeling voldoende. Dat kan nu eenmaal niet in de tropen! Het doel hier in Almere is om ADC1 en ADC2 te integreren in een duurzaam ecosysteem dat we de Almere Data Campus noemen. Nu al maken beide datacenters volledig gebruik van energie van de nabijgelegen Flevoland Wind Valley. Straks gaan we water uit de Hoge Vaart in de winter opslaan voor koeling in de zomer. Ook willen we restwarmte afgeven aan woonwijken in Almere en niet alleen aan onze eigen kantoren.”

Thomas Pang, CEO Keppel T&T, tijdens de opening van het nieuwe datacenter in Almere

Thomas Pang, CEO Keppel T&T, tijdens de opening van het nieuwe datacenter in Almere

Het langetermijnstreven in Almere is om compressorkoeling volledig uit te bannen. Dankzij de efficiënte koeltorens (die werken via het vernevelingsprincipe) en de steeds hogere werktemperatuur van systemen werkt het datacenter op jaarbasis nu al met meer dan 50% free cooling, zo legde Stijn de Kruijf uit, die namens Royal HaskoningDHV adviseerde over de bouw van ADC2. “We kunnen met steeds hogere binnentemperaturen werken, wat de efficiency enorm in de hand werkt. Al is dat minder simpel dan het lijkt: de ventilatoren van servers en harddisks zijn lang niet zo efficiënt als de koeling van het gebouw zelf. Daarom zullen we altijd een balans zoeken tussen ICT-koeling en gebouwkoeling. Dat kan heel flexibel zijn: de binnentemperatuur kan door het jaar heen wel acht graden verschillen. Feit blijft dat Nederland met een gemiddelde temperatuur van 11 graden prettig klimaat heeft voor datacenters. Misschien niet vergelijkbaar met Finland, waar de koude buitenlucht gewoon door het gebouw kan waaien, maar Nederland heeft wel weer betere connectivity.”

Een deel van de warmte wordt afgegeven aan het groene dak. “Onze grootste groene bijdrage zit onzichtbaar in het gebouw zelf”, aldus Paul Mellon, operationeel directeur van Mercury Cloudcover. Deze Ierse aannemer was verantwoordelijk voor de technische realisatie van ADC2. “Maar je wilt laten zien wat je doet. Daarom hebben we een tastbaar groen visitekaartje gecreëerd. Vooral als statement, maar het dak levert aan isolatie wel degelijk iets op. Samen met de waterpartij om het pand levert het dak daarnaast een bijdrage aan de natuurontwikkeling in de omgeving.”

Creativiteit van de private sector

Eregast tijdens de opening was oud-premier Jan Peter Balkenende, partner Corporate Responsibility bij Ernst & Young en hoogleraar Governance, Institutions & Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Alle datacenters over de hele wereld gebruiken bij elkaar evenveel stroom als Duitsland en Japan samen”, zo begon Balkenende zijn keynote speech. “Er is dus een direct verband tussen datacenters en de energiekwestie. Dan is het mooi om te zien dat de regio Amsterdam een overeenkomst met de sector heeft gesloten om datacenters bovengemiddeld ‘groen’ te maken. Dat moet ook, want we halen de VN-klimaatdoelen alleen als bedrijven verantwoordelijkheid nemen. Om deze doelen te bereiken, is creativiteit van de private sector nodig. Daarom is het verheugend dat Keppel duurzaamheid opneemt in zijn bedrijfsmodel. Er is steeds meer bewijs dat bedrijven die duurzaam ondernemen beter zullen renderen: dan wordt duurzaamheid een business driver. Dat vraagt wel om een nieuwe manier van denken, want duurzaamheid draait niet alleen meer om goede bedoelingen, maar vooral om nieuwe KPI’s.”

Jan-Peter Balkenende werd tijdens de opening als eregast verwelkomd

Jan-Peter Balkenende werd tijdens de opening als eregast verwelkomd

Namens de huurder kwam Alexander van der Hooft aan het woord. KPN’s Executive Vice-President Operations Business Market vertelde zijn zoon aan het ontbijt dat hij ‘een stukje cloud’ ging openen. “Mijn zoon is 14 en is wild van online gaming. Hij weet niet dat hij daarmee klant is van Keppel. ‘Waar jij gamet, dát is de cloud’, zei ik hem, en dat is dus eigenlijk om de hoek, hier in Almere. Klanten willen namelijk toch graag weten waar hun gegevens zijn. Ja, in de cloud, maar het liefst dichtbij. Ze willen hun data bij wijze van spreken kunnen aanraken. Gelukkig staat Nederland bekend om zijn goede voorzieningen. Dit duurzame datacenter past bovendien helemaal in de filosofie van KPN, dat hoog staat genoteerd in de Dow Jones Sustainability Index.”

Keppel Corporation is een conglomeraat uit Singapore dat in verschillende sectoren actief is. In 2002 zette het zijn eerste stap op Nederlandse grond door de Verolme-werf over te nemen. Keppel T&T is een tak die zich heeft toegelegd op onder meer de bouw en exploitatie van datacenters. Recent kocht Keppel T&T ook een datacenter in het Duitse Offenbach aan.

Sfeerimpressie: de dag in beeld

Fotografie: Pascal Striebel

Met het door te knippen lint al op het podium, vinden de laatste voorbereidingen voor de opening van het datacenter plaats.

Met het door te knippen lint al op het podium, vinden de laatste voorbereidingen voor de opening van het datacenter plaats.

 

De eerste bezoekers van het nieuwe datacenter melden zich bij de balie

De eerste bezoekers van het nieuwe datacenter melden zich bij de balie

 

Eenmaal in de zaal aangekomen, is het tijd voor de openingsceremonie

Eenmaal in de zaal aangekomen, is het tijd voor de openingsceremonie

 

Jan-Peter Balkenende mocht als eregast het lint doorknippen, ter symbool van de opening.

Jan-Peter Balkenende mocht als eregast het lint doorknippen, ter symbool van de opening.

 

Om het datacenter officieel te openen, werd er een dansceremonie gehouden met een oranje leeuw.

Om het nieuw geopende datacenter te bezegelen met geluk, werd er een oranje leeuwendans uitgevoerd

Geschreven door Keppel T&T (Keppel T&T)

Dit ingezonden artikel is geschreven door Keppel T&T van Keppel T&T.

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via [email protected] of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.