Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europees Hof: ISP’s niet verplicht NAW-gegevens te verstrekken

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 30 januari 2008 07:55 uur

Europees Hof: ISP’s niet verplicht NAW-gegevens te verstrekkenHet Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat rechters in EU lidstaten niet verplicht zijn om ISP’s te dwingen NAW-gegevens van filesharers te verstrekken in civiele procedures. Het hof oordeelde dat de nationale rechters de keuze mogen maken om privacy voor te laten gaan op de bescherming van auteursrechten. Daarmee volgt het Hof de conclusie van Advocaat-Generaal Kokott, die zelfs nog iets stelliger in haar conclusie leek.

Dit arrest is tot stand gekomen als prejustitiële vraag aan het Hof in de zaak tussen BREIN collega Promusicae en Telefónica. In die rechtszaak die op basis van dit arrest, zal worden vervolgd eist Promusicae dat Telefónica de NAW-gegevens van KaZaA gebruikers bekend maakt. Telefónica weigerde, waarop Promusicae een rechtszaak begon.

Het mag duidelijk zijn dat dit arrest een klap in het gezicht van de entertainment industrie is. Om Wouter Rutten van de NVPI juridisch bij te scholen, arresten van het Europees Hof van Justitie gelden in tegendeel tot vonnissen van Belgische rechtbanken, wél in de hele EU.

Peter, 30 januari 2008 11:50 am

Eindelijk wat jurisprudentie! Ben blij dat iemand het tot aan het Europees hof heeft volgehouden.. nu nog afwachten of het Nederlandse rechtssysteem het overneemt.

Punica, 30 januari 2008 11:58 am

Zeer goed bericht!

Wouter Rutten, 3 februari 2008 8:45 pm

Nou, je hoeft mij niet bij te scholen hoor. Je refereert klaarblijkelijk aan een artikel op webwereld waarin het lijkt of ik suggereer dat een vonnis in belgie ook in andere landen zou gelden. Je kunt je me ook vragen wát ik gezegd heb, voordat je je conclusies trekt. En daarnaast: het vonnis is geen klap in het gezicht van de entertainmentindustrie. Het geeft juist aan dat de bescherming van auteursrecht een grondrecht is. En daarnaast dat er geen verplichting tot verstrekken van gegevens volgt uit de europese wetgeving. Meer niet.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.