Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Britse regering dwingt ISP’s filesharers af te sluiten

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 13 februari 2008 08:00 uur

Britse overheid: ISP’s moeten tegen filesharing optredenInternetters in Engeland die zich schuldig maken aan het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal moeten worden afgesloten, zo wil de Britse regering. Internetters krijgen eerst twee waarschuwingen, na de derde keer betrapt te zijn, is de internetter, geen internetter meer.

Al eerder liet de Britse staatssecretaris Lord Triesman weten dat als ISP’s en de entertainmentindustrie er niet samen uit komen, dat de regering ISP’s daar met wetgeving tot medewerking zal dwingen. De Britse regering heeft nu bekend gemaakt dat er aan wetgeving gewerkt wordt. Gezien wetgeving in de meeste gevallen slechter uitpakt dan zelfregulering, zijn ISP’s bereid om vrijwillig aan de plannen mee te werken.

Ondanks het feit dat ISP’s mee willen werken aan de plannen, is er nog wel een probleem. Wat als een internetter die afgesloten is door zijn ISP, achteraf onschuldig blijkt te zijn, wie draait er dan op voor de schade? Als het aan de ISPA UK ligt, draait de entertainmentindustrie voor die kosten op, zo laat een ISPA woordvoerder tegenover The Register weten.

Wat ik me afvraag of in het licht van artikel 10 van het Europees Vedrag van de Rechten van de Mens (EVRM) , internetters die inbreuk op auteursrechten maken wel mogen worden afgesloten. Internettoegang is tegenwoordig essentieel om op een normale manier aan het maatschappelijke verkeer te kunnen deelnemen, de toegang tot internet ontzeggen, omdat je inbreuk maakt op auteursrechten is niet proportioneel en dus niet toegestaan.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.