Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgacom neemt Scarlet voor 185 miljoen euro over

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 18 februari 2008 08:02 uur

ScarletDe Belgische duopolist Belgacom heeft de derde speler op de Belgische markt, Scarlet overgenomen voor een bedrag van 185 miljoen euro. Belgacom zegt met de overname ondermeer haar multiplay aanbod in Belgie te versterken en haar marketing positionering te optimaliseren.

Daar bedoelt Belgacom waarschijnlijk mee dat ze met de overname, het duopolie op de Belgische markt onder controle houdt. Ook de Europese Commissie lijkt er zo over te denken, tegenover het Belgische tijdschrift IT Professional reageert Martin Selmayr, woordvoerder van Eurocommissaris Viviane Reding:

Vanuit een regelgevend perspectief wijzen we toch met bezorgdheid op de gevolgen die deze ontwikkeling kan hebben op de concurrentie op de Belgische breedbandmarkt. De commissie staat nauw in contact met het BIPT om te onderzoeken welke impact deze nieuwe ontwikkeling kan hebben op de regulerende maatregelen die nu gelden op de Belgische markt.

De uitspraak van Reding is bijzonder, gezien de Europese Commissie zich normaliter onthoudt van commentaar op individuele overnames, in dit geval is de situatie blijkbaar ernstig genoeg om dat wel te doen. Het is niet onwaarschijnlijk dat de Europese Commissie de BIPT onder druk zet om de overname van Scarlet door Belgacom te verbieden. Of de overname definitief doorgang vindt is dus nog alles behalve zeker.

Stel dat de overname wel doorgaat dat zou dat betekenen dat Belgacom ook zijn eerste schreden maakt op de Nederlandse markt. In Nederland heeft KPN haar marktaandeel met behulp van overnames flink weten uit te bouwen, daarom is het voor de Nederlandse breedband markt niet verkeerd, als Scarlet een krachtig, van oorsprong mono-/duopolistisch, moederbedrijf achter zich krijgt. Mits Belgacom de datalimieten in Belgie laat!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.