Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Zorgen over overname Scarlet door Belgacom

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 2 mei 2008 08:03 uur

ScarletDirect nadat bekend werd dat Scarlet door Belgacom wordt overgenomen liet Eurocommissaris Viviane Reding al weten bezorgd te zijn over de overname. Ook de Belgische belangenvereniging van telecom- en internetgebruikers (Tik vzw) liet meteen bij het bekend worden van het nieuws weten “ernstige twijfels” te hebben over de overname. Afgelopen maand liet ook de Belgische consumentenbond Test-Aankoop weten deze zorgen te delen.

Naar aanleiding hiervan is nu de Belgische mededingingsautoriteit het auditoraat van de Raad voor Mededinging zich met de overname gaan bemoeien en is er een onderzoek gestart om te kijken of de overname tot monopolievorming leidt, tegenover het Belgische dagblad De Tijd stelde de auditeur-generaal: Belgacom heeft al een dominante positie in verschillende marktsegmenten. In dat kader is het verdwijnen van een alternatieve operator problematisch.

In het kader van het onderzoek is ook Tik om een officiële reactie op de overname gevraagd, volgens ZDnet zou de net geïnstalleerde Tik voorzitter Rudy Vansnick gezegd hebben: Enkel als Scarlet in zijn totaliteit wordt behouden, dan is dit aanvaardbaar. Of te wel met zulke belangenbehartigers (vrienden) heb je geen vijanden meer nodig. Ongelofelijk wat een slappe knieën bij Tik. Nu ze eens de kans hebben om een flinke TIK uit te delen aan de internet duopolisten in België, geven ze in plaats van een harde TIK hun zegen aan de overname!

Vanderheyden Arne, 2 mei 2008 10:19 am

Als je qoute, quote dan volledig Arnout.
"Hij doelt erop dat Scarlet geen goedkope dochteronderneming van Belgacom mag worden, maar als apart bedrijf moet blijven bestaan."

We zijn hard tegen de overname van Scarlet door BGC, als je de voorpagina op onze website eens zou doornemen, zou je dat ook weten. We hebben langs daar gepeperdere nieuwsberichten gepubliceerd, het is niet mogelijk om elke keer uitgebreid uit de doeken te doen wat onze exacte reactie is.

-Arne, Tik medewerker

Arnout Veenman, 2 mei 2008 10:58 am

@Arne, dat is geen uitspraak/quote van Tik voorzitter Rudy Vansnick maar een toelichting van de journalist in kwestie die naar mijn idee niet veel toevoegt.

Als je hard tegen de overname van Scarlet door Belgacom bent, dan is het laatste wat je moet doen je fiat er aan geven, vooral omdat je inderdaad niet altijd uitgebreid uit de doeken kan doen wat je exacte reactie is.

Vanderheyden Arne, 2 mei 2008 12:02 pm

@Arnout: Ik vrees toch dat je de uitspraak totaal verkeerd interpreteerd, als Scarlet in hun totaliteit behouden wordt zonder aanpassingen voor de eindgebruiker, mag het voor mijn part onderdeel worden van BGC, TN, whoever.
Als BGC Scarlet overneemt zonder voor de eindgebruiker dingen te wijzigen, geven ze een nog duidelijker signaal af "resellers van ons kunnen het, maar wij hebben de guts niet om het te proberen".
Vanaf 1 Juli zullen ze bij BGC/TN mogen gaan wenen, Dommel en EDPNet zullen dan geduchte concurrenten vormen voor BGC én TN. De positie van Scarlet maakt dan (imo) niet veel meer uit, omdat er dan waarschijnlijk toch betere concurrentie zal zijn.
De vraag naar internet veranderd, zelfs onder de ouderen, BGC en TN hebben altijd gezegd dat ze naar hun klanten luisteren, vanaf 1 Juli zullen ze dat mogen doen ook als ze klanten willen houden. Mond tot mond reclame is sterk, en een reputatie die langs die kant omzeep geholpen is, is moeilijk terug te verdienen (de enige reden dat TN zoveel klanten heeft, is omdat iedereen BGC 9 jaar geleden kotsbeu was, en zei "Nooit meer belgacom").

Het einde van de belachelijke limieten komt met rasse schreden dichterbij (wat zijn 3 maanden tegenover 8 jaar), de limieten voor de gewone pakketjes (à €45/maand) zullen er nog even blijven, maar niet meer in de klasse van 50 GB per maand.

Rudi Vansnick, 2 mei 2008 4:46 pm

Beste Arnout,

Vooraleer je woorden in iemands mond legt zou je misschien er even goed aan doen die persoon zelf even om verklaring te vragen. Gelieve mijn uitspraak als volgt te lezen :
"De quote in ZDNet is correct in die zin dat ik het volgende heb aangehaald: indien er toch een overname MOET toegestaan worden, we minstens gedurende 5 jaar eisen dat Belgacom Scarlet niet zal inlijven. We kunnen bepaalde zaken nu eenmaal niet veranderen, enkel trachten de schade te beperken door daar waar mogelijk de vinger op te steken en om aandacht te vragen." Zie ook mijn toelichting op de TIK site, welke ik je ten zeerste aanraad te lezen. Het cijfermateriaal geeft aan dat Scarlet zich in een niet al te gezonde situatie bevind. Zou je dan liever hebben dat Scarlet in faling wordt gezet ? Dan is het hek helemaal van de dam voor BGC.

Pieter, 4 mei 2008 12:47 pm

Weer mooi staaltje journalistiek. Gewoon doen waar je goed in bent. Kralen rijgen, en voorderest opkrassen Arnoud.

Arnout Veenman, 5 mei 2008 10:09 am

@Rudi Vansick, volgens een collega journaliste van ZDnet heb jij dat gezegd, ik heb het enkel overgenomen.

Los daarvan maakt het niet uit hoe ik je uitspraak lees. Mijn mening over hoe Tik en in dit geval specifiek jij als voorzitter opkomt voor de belangen van jullie leden is tenenkrommend.

Nu je er ook nog eens bij zegt "We kunnen bepaalde zaken nu eenmaal niet veranderen, enkel trachten de schade te beperken door daar waar mogelijk de vinger op te steken en om aandacht te vragen." vind ik het inderdaad jammer dat ik je niet zelf om een mening heb gevraagd, want dan had mijn artikel nog veel negatiever geweest. Met zo'n instelling veranderd er inderdaad nooit iets.

Dat is erg jammer, want zover ik kan zien is Tik als vereniging een goed geoliede machine, waarmee je de duopolisten Belgacom en Telenet binnen no-time op de knieën zou moeten kunnen krijgen. Alleen wat ik continue zie is de slappe knieën van Tik en haar bestuur.

Ik denk dat Tik met de overname van Scarlet een harde TIK had kunnen uitdelen aan Belgacom, maar zeker ook aan het duopolie in het algemeen. Door meteen al voorwaarden te noemen waaronder Tik haar zegen aan de overname kan geven zet je je zelf buitenspel.

Al lijkt er nu toch een oplossing te komen voor de problematiek in België, ondanks de slappe knieën van Tik.

Vanderheyden Arne, 5 mei 2008 5:25 pm

Arount: ik stel voor dat je enkele concrete suggesties doet over hoe we BGC en TN dan wel niet op de knieen (konden) krijgen?

Stewie, 5 mei 2008 5:55 pm

Zou TIK zich niet beter kunnen richten op Teletet in plaats van een onafhankelijk journalist te flamen over een kleine quote?

MikeN, 5 mei 2008 6:00 pm

Of de onafhankelijke journalist met 30 bijbaantjes kan zich beter richten op z'n eigen zaken ipv op een Belgisch belangenverenigingetje, hier in Nederland gebeurd er ook genoeg waar veel te weinig aandacht voor is.

Je kan wel dwars gaan liggen, maar dan was Scarlet met 2 jaar gewoon failliet geweest, daar schieten we wat mee op.

Vanderheyden Arne, 5 mei 2008 6:11 pm

@Stewie: als deze onafhankelijke journalist uithaalt naar de vereniging, lijkt me dat de vereniging hun reacties wel mag geven, zeker als de desbetreffende journalist de totale zaak hierachter niet bepaald goed schijnt te kennen.
De telecom en internetmarkt in Belgie is allesbehalve eenvoudig te snappen, iemand die geen maanden tot jaren actief is op dat gebied weet meestal niet waarover hij praat in gevallen als deze.

Verder zijn we heus bezig met andere dingen (je moest de mailing lijst eens volgen), berichtjes als deze zijn op nog geen 5 minuten geplaatst.

Stewie, 5 mei 2008 6:18 pm

Het gaat mij meer om de kansloze comments zoals #5 onder deze nieuwspost.

Arnout Veenman, 5 mei 2008 7:40 pm

@MikeN, ik wist niet dat ik zoveel (30) bijbaantjes heb. Ik ben op dit moment bij 2 organisaties betrokken die ik nota bene beide zelf heb opgericht. Verder zijn er vast meer geschikte overname partijen voor Scarlet te vinden in plaats van Belgacom. Ik ben overigens benieuwd voor welke dingen in Nederland te weinig aandacht is, mail me daar eens over.

@Vanderheyden Arne, dit is niet de eerste keer [url=http://www.ispam.nl/archives/1434/de-datalimieten-afschaffen-hoax-van-telenet/]dat ik kritiek op Tik uit[/url]. Daarnaast heb ik al redelijk wat over [url=http://www.ispam.nl/?s=duopolie]het Belgische breedband duopolie geschreven.[/url]. Al ben ik het met je eens dat de meeste journalisten die zich niet specifiek op de telecom- en internetmarkt richten de kwestie niet volledig begrijpen.

 • Pingback: “Belgacom mag Scarlet niet overnemen” | ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.