Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Roelof Meijer: Landrush numerieke .nl-domeinnamen kan niet over

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 maart 2008 08:03 uur

Landrush numerieke .nl-domeinnaam rampzalig verlopenNa een vernietigend rapport over de landrush numerieke .nl-domeinnamen van branchevereniging ISPConnect en forse kritiek van een aantal van de grootste SIDN deelnemers, heeft SIDN directeur Roelof Meijer op Webwereld uitgebreid gereageerd.

Reactie op verloop landrush numerieke .nl-domeinnamen
De reactie van Meijer is tweeledig. Allereerst stelt Meijer niet gelukkig te zijn met het feit dat er niet voor gekozen is om het aantal IP-adressen waarover een deelnemer de aanvragen kon indienen te beperken. Daarbij stelt Meijer dat veel deelnemers vroegen om zo min mogelijk (technische) beperkingen en regeltjes te komen bij de landrush. Meijer geeft toe dat daarbij een verkeerde afweging is gemaakt om niet te kiezen voor het beperken van het aantal IP-adressen per deelnemer. Achteraf gezien heeft hij spijt van die afweging.

De landrush numerieke .nl-domeinnamen gaat en kan niet overnieuw worden gedaan zo stelt Meijer. Ook al zou blijken dat partijen zich misdragen hebben, dan is dat geen reden om de domeinnamen van partijen die zich niet misdragen hebben af te pakken. Wel stelt Meijer dat hij het niet uitsluit dat de numerieke .nl-domeinnamen van partijen die zich wel misdragen hebben worden afgepakt. Echter wil Meijer daar nog geen concrete uitspraken over doen.

Het is jammer dat er een golf van kritiek voor nodig was, maar ik ben blij om te zien dat Roelof Meijer en SIDN tot inkeer zijn gekomen. Ik denk overigens dat niemand wil dat houders die (via hun deelnemer) op een eerlijke manier hun numerieke .nl-domeinnamen hebben weten te registreren, die kwijt raken omdat een aantal partijen zich wel hebben misdragen.

Reactie op kritiek op inspraak bij SIDN
Het tweede deel van de reactie van Meijer richt zich op kritiek op de inspraak van deelnemers bij SIDN. Meijer stelt dat SIDN veel geïnvesteerd heeft in klantrelaties door middel van relatiemanagers, relatiedagen, persoonlijk contact met deelnemers en consultaties over nieuwe diensten. Daar heeft Meijer een goed punt en dat waarderen veel deelnemers ook.

Het probleem zit hem er echter in dat SIDN bepaalt waarover én wanneer deelnemers inspraak hebben. Kort gezegd gedraagt SIDN zich als een oester die zo nu en dan open gaat, maar het merendeel van de tijd is de organisatie gesloten. Dit is echter niks nieuws hierover heb ik namelijk al vaker op ISPam.nl en tegenover SIDN geklaagd.

Concreet zou ik graag zien dat SIDN naast het uitnodigen van een stuk of tien deelnemers voor een sessie op locatie, consultaties ook voor alle andere deelnemers openbaar maakt en de mogelijkheid geeft om daar (schriftelijk) op te reageren. Daarnaast zou SIDN naar mijn idee ingrijpende besluiten, zoals bijvoorbeeld de nieuwe geschillenregeling en de boete bij onterecht bezwaar tegen verhuizingen, de definitieve versie op de deelnemers site publiceren, zodat iedere deelnemer die er op wil reageren daar de mogelijkheid toe heeft en deelnemers niet ineens achteraf met een voldongen feit geconfronteerd worden.

Dit artikel is (zoals alle ISPam.nl artikelen) op persoonlijke titel geschreven.

pieter, 20 maart 2008 9:02 am

"Er zijn een aantal dingen gebeurd waarvan wij zeggen van, nou, de volgende keer gaan we proberen om maatregelen te treffen om te voorkomen dat zich dat herhaald."

Krijgt limburg toch nog zijn eigen tld ?

Wido, 20 maart 2008 9:52 am

Ik zou ook pissig worden als mijn domein, wat ik eerlijk heb vastgelegt er vandoor gaat.

Maar wanneer de domeinen van kapers/spammers (iemand die dus bashed met 35 mailservers) worden afgenomen, geen problemen mee.

Ze hadden gewoon per deelnemer 1 IP moeten white-listen, meer niet :) Maarja, achteraf praten is makkelijk, ik weet het.

Wilfried Dudink, 20 maart 2008 11:13 am

Arnout, begrijp ik nu dat je persoonlijke mening haaks staat op de uitspraak die je doet als voorzitter van ISPConnect ?


Quote uit het rapport:
[i]
Arnout Veenman, voorzitter van ISPConnect:
...Daarom doet ISPConnect een klemmend beroep op SIDN om de landrush ongeldig te verklaren en overnieuw te doen... [/i]

En uit bovenstaand artikel:

[i]Het is jammer dat er een golf van kritiek voor nodig was, maar ik ben blij om te zien dat Roelof Meijer en SIDN tot inkeer zijn gekomen. Ik denk overigens dat niemand wil dat houders die (via hun deelnemer) op een eerlijke manier hun numerieke .nl-domeinnamen hebben weten te registreren, die kwijt raken omdat een aantal partijen zich wel hebben misdragen[/i]

Ik neem aan dat ISPConnect zich terdege bewust was van het feit dat als je roept om het overnieuw te doen, dat de consequentie is dat ook degene die op normale wijze hun domein hebben verkregen de dupe zullen worden.

Is dit voorschrijdend inzicht of sta je niet achter je eerder gedane uitspraak ?

Overigens niet als persoon " bashing" bedoeld, maar gewoon een open vraag..

Arnout Veenman, 20 maart 2008 11:35 am

Wilfried, bedankt voor je vraag, die is zeer terecht. Mijn persoonlijke mening komt overeen met de uitspraak die ik namens ISPConnect eerder heb gedaan. Al is het wel belangrijk om op te merken dat ISPConnect vooralsnog geen standpunt heeft ingenomen over de reactie van Roelof Meijer.

Het ongeldig verklaren en overnieuw doen van de landrush, wat ISPConnect graag wil, zou zich ook alleen kunnen richten op dat deel van de numerieke .nl-domeinnamen die op een oneerlijke wijze zijn verkregen. Dat is de nuance bij de uitspraak die ik namens ISPConnect heb gedaan. Het gaat er uiteindelijk om onrecht recht te zetten en het niet zelf te creëren.

Rick, 20 maart 2008 2:19 pm

Het meest storende uit het Webwereld stuk vind ik wel dat Meijer zich beroept op "druk uit het veld".

Daarmee worden de belangrijkste claims van de SIDN, dat het "onafhankelijk" is, en de "inspraak" van deelnemers, finaal ondermijnd.

De SIDN blijkt dus via de achterdeur haar beleid te laten beinvloeden door niet met naam genoemde schimmige personen en/of organisaties "uit het veld".

Dat kan dus echt niet, en dat smeekt gezien het algemene maatschappelijk en economisch belang van het .nl domein om een volkomen transparante besluitvormingen en toezicht van de overheid.

Het mag niet zo zijn dat een vrindje van Roelof Meijer bij een gezellig borrel wat druk uitoefent om wat achterdeurtjes open te laten staan zodat 'ie bij de landrush goed kan scoren. Ik zeg niet dat het zo gegaan is, maar blijkbaar is dat wel de manier waarop de SIDN momenteel functioneert. Daar moet a.s.a.p. een einde aan komen.

DreamHost.nl, 20 maart 2008 2:47 pm

Geef nou 'ns toe, wie had ooit gedacht dat alle klachten tot een nieuwe "landrise" zouden gaan leiden? Niemand toch?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.