Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN eist numerieke .nl-domeinnamen terug van Blixem en MijnAlbum

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 24 maart 2008 08:19 uur

Landrush numerieke .nl-domeinnaam rampzalig verlopenSIDN heeft afgelopen vrijdag om 20:00 uur haar eigen onderzoek naar de landrush numerieke .nl-domeinnamen gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat een aantal partijen excessieve hoeveelheden mailservers hebben ingezet tijdens de landrush.

Volgens SIDN zou blijken dat met name twee partijen een groot deel van de registratie capaciteit bezet hebben gehouden en daarmee enorme hoeveelheden numerieke .nl-domeinnamen weten te registreren. SIDN heeft deze twee partijen, Blixem en MijnAlbum.nl, op hun verantwoordelijkheid aangesproken. Na overleg hebben beide partijen hun aanspraak op een aanzienlijk deel van de registraties laten vervallen. Daarmee komen totaal 4060 numerieke .nl-domeinnamen opnieuw vrij voor registratie.

Dit is een draai van 180 graden van SIDN en haar directeur Roelof Meijer die eerder meldde:

Een klein aantal tussenpersonen heeft ervoor gekozen tijd en geld in voorbereiding op de landrush te investeren. Zij zijn daardoor bovengemiddeld succesvol geweest in hun aanvragen. Daar staat echter een bedrijfsrisico tegenover. Ik ben van mening dat de gekozen methode goed is uitgevoerd en dat welke methode we ook gekozen zouden hebben, er altijd aanvragers teleurgesteld zouden zijn.

Verbindingen naar de SIDN mailservers tijdens het eerste uur van de landrush:

Landrush numerieke .nl-domeinnamen verbinding grafiek

Uiteraard juich ik het toe dat SIDN tot inkeer is gekomen, maar het is toch wel bizar te noemen dat het standpunt nu haaks staat op het eerdere standpunt van SIDN dat het allemaal eerlijk verlopen was. Tot aan de publicatie van het onderzoek heeft SIDN dat meerdere malen in de media als ook tegenover mij persoonlijk volgehouden!

De oplossing die SIDN gekozen heeft om maar een deel van de numerieke .nl-domeinnamen van Blixem en MijnAlbum.nl terug te eisen begrijpelijk. Ik denk dat dit als een schikking moet worden gezien, waarbij er toch een groot deel van de bewuste domeinnamen terugkomt en ellenlange gerechtelijke procedures voorkomen worden. Dat is een veilige oplossing.

Danny Mekic’, directeur van Domeinbalie.nl is kritischer:

In het kort vind ik de ‘oplossing’ van de SIDN erg vaag, totaal niet transparant en bij mij bekruipt een gevoel van willekeur. Waarom zegt de SIDN eerst dat de landrush niet over gedaan gaat worden, en is er nu een deel van de domeinregistraties van providers teruggevraagd? Hoe is dat gegaan? Waarom moesten deze twee providers een deel van de namen inleveren, terwijl er overduidelijk ook andere providers zijn die tientalle mailservers hebben ingezet om zo aan een groter deel van de mooie numerieke domeinnamen te komen?

Robert Nieuwenhuijse, bestuurslid van branchevereniging ISPConnect:

Wij zijn blij dat SIDN tot inkeer is gekomen, maar niet helemaal tevreden. SIDN had de landrush ongeldig moeten verklaren toen de registraties nog niet waren doorgevoerd. Nu SIDN pas op zo’n laat moment en na zoveel protest tot inkeer is gekomen, zijn de mogelijkheden om in te grijpen onnodig beperkt.

Daarmee heeft SIDN aangetoond dat het nodig is dat er beter toezicht op haar functioneren komt. Daarom willen wij dat er twee leden in de Raad van Toezicht van SIDN worden benoemd die weten wat er speelt bij SIDN deelnemers, om zo het toezicht op SIDN en de dagelijkse praktijk weer op elkaar te laten aansluiten.

Casper Bakker, 24 maart 2008 1:46 pm

Dat ze tot inkeer zijn gekomen is een klein lichtpuntje. Maar eigenlijk is het te triest voor woorden zoals het allemaal gegaan is. Dat er in de voorbereidingen wat dingen niet 100% geregeld zijn, dat kan gebeuren. Maar dat je in het weekend van de lancering niet wil luisteren naar de kritieken en kosten wat kost door wil gaan met de procedure terwijl er veel klachten uit het veld zijn, dan wil je het ook niet goed doen.

Bovendien is het hele onderzoeksrapport in de vorm geschreven dat de SIDN geen enkele blaam treft. Die arrogantie mag nou wel eens een keer afgelopen zijn. Continu afgeven op de deelnemers dat de deelnemers hebben aangedrongen op een landrush en sunrise en op een first come, first serve strategie en dat het daarom allemaal goed was. Maar een FCFS en de sunrise als principe is ook prima, maar de uitvoering daarvan hebben ze zelf gekozen, en dat schort aan alle kanten.

Het belangrijkste is dat ze een keer kritisch naar zichzelf moeten kijken. Ze moeten een keer durven te zeggen, oke we hebben dat en dat fout gedaan en dat gaan we nu oplossen.

Ben benieuwd of het ooit nog wat wordt...

Ronald, 24 maart 2008 2:34 pm

Telegraaf-titel?
Er is niks geEIS, er is in SAMENSPRAAK wat gedaan.

Winston, 25 maart 2008 10:17 am

@Ronald, telegraaf zou extremer zijn, je hebt inderdaad gelijk wat betreft de samenspraak (zie SIDN rapport). De gang van zaken is triest, maar ze hebben in ieder geval een antwoord gegeven.

Rick, 25 maart 2008 11:24 am

Deze onderhandse deal met twee partijen, waarvan een er sowieso al een notoire domeinkaper is, bevestigt alleen maar het beeld van een totaal niet transparant en controleerbaar handelende organisatie, die zich late beinvloeden door vriendjespolitiek en onverifieerbare druk van buitenaf.

Dat is voor een organisatie die als monopolie verantwoordelijk is voor het beheer en uitgifte van iets dat van algemeen maatschappelijk en economisch belang als het .nl domein onacceptabel. Een dergelijke deal mag in deze context nooit plaatsvinden, acties die de SIDN onderneemt moeten transparant zijn en toetsbaar aan de regelementen.

Minimaal moet je toch concluderen dat de SIDN niet competent is om deze verantwoordelijkheid te dragen.

Persoonlijk raak ik er steeds meer van overtuigd dat de mentaliteit bij SIDN zodanig verziekt is dat toezicht door overheid of deelnemers niet meer voldoende is, en dat deze tent moet worden opgeheven wil dit ooit nog goed komen.

Paul, 25 maart 2008 4:35 pm

Erg goed dat de SIDN actie heeft ondernomen, wel jammer dat wij deze actie als deelnemers hoogst waarschijnlijk mogen gaan betalen!

Als de SIDN naar ons verzoek had geluisterd om eerst een onderzoek te doen voordat de namen officieel `geregistreerd` zouden worden dan was het stukken makkelijker geweest om de landrush over te doen.

Ik neem aan dat iedereen hier ook maandag naar de evaluatiebijeenkomst landrush numerieke domeinnamen gaat.

Ronald, 25 maart 2008 9:55 pm

Nee, ik zit alleen op kantoor, dus dat gaat niet lukken.
Als SIDN die bijeenkomsten nou eens in het weekend doet ofzo...

 • Pingback: SIDN organiseert evaluatiebijeenkomst over landrush op 31 maart · ISPam.nl

 • Pingback: Teruggeven numerieke .nl-domeinnamen Blixem en MijnAlbum.nl verloot | ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.