Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Holy Warming: Datacenter verwarmt Haarlemse Kathedraal

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 30 juni 2011 08:03 uur

De pastoor van de Haarlemse Sint Bravo Kathedraal heeft een probleem, zijn kerk is nauwelijks te verwarmen. Tot nu toe werd de kathedraal verwarmt door het jaarlijks verstoken van 35.000 stookolie, met een totaal kostenplaatje van 80.000 euro op jaarbasis. Om hier een groen alternatief voor te vinden werd de wedstrijd ‘Holy Warming’ uitgeschreven.

De Roosendaalse architect Geert van der Aa kwam met het briljante idee om een datacenter van een commercieel bedrijf in de kelder van de kathedraal te vestigen, de restwarmte van het datacenter kan gebruikt worden om de kathedraal te verwarmen, terwijl de koude lucht uit de kathedraal wordt gebruikt om het datacenter te koelen.

Dit idee onder de naam ‘Church on a Cloud’ was de winnaar van de Holy Warming-wedstrijd die door vergroeningsorganisatie Nudge was uitgeschreven. De jury, onder leiding van oud-premier Ruud Lubbers, was onder de indruk van de verschillende bijdragen. Uit handen van Nudge-oprichter Jan van Betten kreeg Van der Aa voor zijn winnende ontwerp een cheque ter waarde van 5000 euro overhandigd.

Het ‘Church on a Cloud’-concept is niet de eerste vorm van synergie waarbij de restwarmte van een datacenter wordt gebruikt om een ander gebouw te verwarmen. Andere voorbeelden zijn een zwembad in Zwitserland, als stadsverwarming in Londen en verwarming van kassen in Wieringermeer.

Arjan, 2 juli 2011 11:14 am

Leuk bedacht maar is het ook haalbaar met alle beperkingen welke dit met zich meebrengt? Op financieel en bouwtechnisch vlak lijkt het me vooral in Haarlem een flinke klus.

kerkhosting, 3 juli 2011 7:23 pm

www.kerkhosting.nl

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.