Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

VMware vSphere 5.1: goed nieuws voor providers

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 28 augustus 2012 08:06 uur

VMware heeft gisteren de nieuwste versie van haar virtualisatie-platform aangekondigd: vSphere 5.1. Op andere websites is al genoeg geschreven over de nieuwe features. ISPam.nl zal zich beperken tot de functies die voor providers interessant zijn en het VSSP partnerprogramma door VMware wordt aangeboden aan xSP’s. En dat zijn er nog best wat. Naast ondersteuning voor Windows 8 en Windows Server 2012 is er flink gesleuteld op het gebied van networking, is de beheer software volledig in een nieuw jasje gestoken en web-based en kunnen workloads tussen servers verplaatst worden zonder gebruik te maken van shared storage. Deze laatste feature was een van de uitblinkers bij de aankondiging van Hyper-V 3 in Windows Server 2012. Met de geplande release datum van vSphere 5.1 op 11 september a.s. weet VMware Microsoft hier een hak te zetten.

Nieuwe features voor vCloud Director
VMware biedt met vCloud Director in haar productportfolio een kant en klare cloud-oplossing aan voor providers, die in kan haken op bestaande vSphere omgevingen. Daarmee worden aanbieders van cloud diensten in staat gesteld om op zeer korte termijn een self-service IaaS-oplossing te bieden aan haar klanten. Binnen de Benelux zijn er meerdere vCloud aanbieders actief, waaronder Belgacom, Cyso en ProServe.

Binnen vCloud Director 5.1 zijn onder andere aanpassingen gedaan op het gebied van networking, waarbij een load-balancer nu deel uit maakt van de geïntegreerde firewall (vShield). Ook is de manier van toewijzen van externe IP-adressen veranderd. Waar eerder losse adressen uit een pool werden toegewezen kunnen vCloud enabled providers nu meerdere ranges aan klanten beschikbaar stellen. Nu er een einde komt aan de voorraad IPv4 adressen leidt dit ook tot meer segmentatie binnen de verschillende subnetten van providers. VMware biedt met deze uitbereiding  een feature die goed ontvangen wordt bij de xSP’s.

De snapshot back-up functie die al binnen vSphere aanwezig was is nu ook beschikbaar in vCloud director. Klanten kunnen nu makkelijk snapshots maken van virtuele servers alvorens kritische updates uit te rollen. Mocht een update binnen de virtuele klant-server niet goed uitgerold worden kan de klant daarmee snel terug naar de staat van deze server. Een feature die nog miste binnen vCloud maar met de 5.1-update dan toch beschikbaar is gekomen.

Het VSSP provider programma en vRam entitlements
VMware stelt licenties volgens een maandelijks huurprogramma aan haar partners beschikbaar, waarbij afgerekend wordt op basis van het werkelijke gebruik.  Voor de release van vSphere 5 en vCloud director moesten providers afrekenen met virtual machine. Met name voor kleinere servers was dit model niet interessant, omdat de licentiekosten een te groot deel van de kostprijs  vormde. Sinds vSphere 5 is VMware overgestapt op een heel ander licentiemodel. Providers die via het VSSP programma licenties afnemen betalen per Gbyte gealloceerd geheugen, waarbij het ‘reserved memory’ ten minste 50% bedraagt. Feitelijk kan een provider dus een virtuele server met 2 Gbyte aan een klant verhuren waarbij een reservation van 1 Gbyte op het systeem actief is. De provider hoeft in dit geval slechts 1 Gbyte geheugen te betalen aan VMware. Daarbij geldt overigens dat de reservation altijd (minimaal) 50% van het toegewezen geheugen bedraagt.

Niet alleen voor providers werd het licentiemodel gewijzigd. Ook voor kooplicenties voor normale bedrijven gold er een nieuw model. De gratis ESXi versie ondersteunde nog maar 1 fysieke CPU socket en 32 Gbyte geheugen. De meest uitgebreide licentie met alle features, enterprise plus, had een limiet van 96 Gbyte per fysieke processor. Nu servers met steeds meer geheugen uitgerust worden leidde deze limieten vaak tot ongenoegen bij klanten. Zij moesten immers meer licenties kopen dan voorheen. VMware heeft dit geheugenlimiet, de zogenoemde vRam entitlement, afgeschaft bij de release van vShpere 5.1. Dit geldt echter alleen voor kooplicenties. Providers zijn nog steeds verplicht de licenties via het VSSP partnerprogramma aan te schaffen en blijven betalen per Gbyte gealloceerd geheugen. Voor hen veranderd er dus niets op dut punt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.