Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IDN .at-domeinnamen 1 jaar gratis

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 oktober 2006 10:44 uur

De Oostenrijkse ccTLD beheerder Nic.at biedt om het gebruik van de IDN .at-domeinnamen (domeinnamen met speciale tekens zoals bijvoorbeeld trema’s en umlauten) onder .at te bevorderen, gedurende één maand van 1 tot en met 30 oktober de mogelijkheid om IDN .at-domeinnamen gedurende één jaar een gratis te registreren.

Gedurende de eerste uren dat er gratis IDN .at-domeinnamen konden worden geregistreerd, werden er maar liefst meer dan 50.000 aanvragen tot registratie gedaan, waarmee het totaal aantal .at-domeinnamen de grens van 600.000 heeft gepasseert. Waarbij ik benieuwd ben of het Nic.at DRS het wel heeft gehouden, gezien er het Nic.at DRS bij de introductie van zuiver numerieke domeinnamen er bij 4.000 aanvragen in korte tijd er onderuit ging.

Een mooie actie, al ben ik benieuwd in hoevere de domeinnamen daadwerkelijk zullen worden gebruikt. Uiteraard zijn umlauts en trema’s in Duitstalige landen waaronder Oostenrijk veel meer ingeburgerd, anderzijds is er doordat er oorspronkelijk geen IDN domeinnamen mogelijk waren gekozen om bijvoorbeeld Müller online om te schrijven naar Moeller. Wat nu al weer aardig ingeburgerd is en ik vermoed dat men nu niet wéér gaat veranderen van schrijfwijze.

In Nederland zijn IDN domeinnamen onder .nl niet mogelijk en dat zal waarschijnlijk ook niet gebeuren de komende jaren, zo heeft het Domeinnaamdebat 2006 erder dit jaar geadviseerd.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.