Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN start fonds voor innovatieve en maatschappelijke internetprojecten

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 oktober 2013 10:37 uur

sidn_logoSIDN gaat een deel van de winstreserves van de stichting gebruiken om een fonds op te richten. Dit SIDN Fonds gaat projecten financieel ondersteunen die gericht zijn op het stimuleren van innovatie, onderwijs en andere maatschappelijke internetprojecten. De SIDN zal het  fonds een startvermogen van 5 miljoen euro geven en blijft het daarna financieel ondersteunen.

De komende maanden gaat SIDN de precieze invulling van het SIDN Fonds uitwerken, daarbij belooft de organisatie in overleg te zullen gaan met de registrars. Het is zelfs de bedoeling dat in het bestuur van het nog op te richten fonds één persoon zal zijn die werkt voor een registrar. Daarnaast zullen ook andere partijen binnen de internetgemeenschap en maatschappij bij het fonds betrokken worden, onder andere door lidmaatschap van een Raad van Advies.

Voor het fonds heeft de SIDN inspiratie opgedaan bij de collega’s van Nominet, die al vele jaren een dergelijk fonds heeft (Nominet Trust) met een vergelijkbare doelstelling. De .nl-registry noemt als voorbeeld van projecten die door de Nominet Trust zijn uitgevoerd projecten waarbij hulpmiddelen worden ontwikkeld waardoor visueel gehandicapten toegang krijgen tot essentiële diensten op internet, een onderzoek naar de effecten van internet en ICT op ons leven in de toekomst, de integratie van ICT en internet om de zorg te verbeteren.

Het initiatief van SIDN om een fonds op te richten is een goede zaak, gezien de enorme winstreserves van de stichting. ISPam.nl legde recent nog uit dat het niet mogelijk is om deze winstreserves aan de registrars uit te keren én daardoor is het enkel praktisch mogelijk is voor SIDN om deze aan te wenden voor nieuwe (ondernemings)activiteiten en ‘for the good of the internet’. Dat laatste doet de SIDN met dit fonds nu ook.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.