Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN start fonds voor innovatieve en maatschappelijke internetprojecten

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 oktober 2013 10:37 uur

sidn_logoSIDN gaat een deel van de winstreserves van de stichting gebruiken om een fonds op te richten. Dit SIDN Fonds gaat projecten financieel ondersteunen die gericht zijn op het stimuleren van innovatie, onderwijs en andere maatschappelijke internetprojecten. De SIDN zal het  fonds een startvermogen van 5 miljoen euro geven en blijft het daarna financieel ondersteunen.

De komende maanden gaat SIDN de precieze invulling van het SIDN Fonds uitwerken, daarbij belooft de organisatie in overleg te zullen gaan met de registrars. Het is zelfs de bedoeling dat in het bestuur van het nog op te richten fonds één persoon zal zijn die werkt voor een registrar. Daarnaast zullen ook andere partijen binnen de internetgemeenschap en maatschappij bij het fonds betrokken worden, onder andere door lidmaatschap van een Raad van Advies.

Voor het fonds heeft de SIDN inspiratie opgedaan bij de collega’s van Nominet, die al vele jaren een dergelijk fonds heeft (Nominet Trust) met een vergelijkbare doelstelling. De .nl-registry noemt als voorbeeld van projecten die door de Nominet Trust zijn uitgevoerd projecten waarbij hulpmiddelen worden ontwikkeld waardoor visueel gehandicapten toegang krijgen tot essentiële diensten op internet, een onderzoek naar de effecten van internet en ICT op ons leven in de toekomst, de integratie van ICT en internet om de zorg te verbeteren.

Het initiatief van SIDN om een fonds op te richten is een goede zaak, gezien de enorme winstreserves van de stichting. ISPam.nl legde recent nog uit dat het niet mogelijk is om deze winstreserves aan de registrars uit te keren én daardoor is het enkel praktisch mogelijk is voor SIDN om deze aan te wenden voor nieuwe (ondernemings)activiteiten en ‘for the good of the internet’. Dat laatste doet de SIDN met dit fonds nu ook.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...