Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Propaganda machine van BREIN draait op volle toeren

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 november 2006 17:26 uur

Gisteren moest IceHosting via de media vernemen dat BREIN een schadeclaim van 280.000 had geeist. Vandaag is het opnieuw een torrent-website uit de lucht gehaald na een sommatie van BREIN. Volgens BREIN zou de bewuste website met de zelfde ‘valse gegevens’ zijn geregistreerd als de torrent-website die gisteren uit de lucht ging.

Met het feit dat er opnieuw een torrent-website na sommatie offline is gehaald en daarnaast BREIN dit weer zo nadrukkelijk naar buiten brengt, bevestigd het vermoeden dat ik gisteren al uitsprak dat de propaganda machine van BREIN weer op volle toeren draait én dat het niet eens zo zeer om de bewuste torrent-websites zelf is te doen. Maar om zo angst te zaaien onder mensen die weleens iets van het internet downloaden, de beheerders van websites die in de ogen van BREIN onrechtmatig zijn én natuurlijk ook ISP’s.

Overigens viel me ook op dat Planet Multimedia schreef dat IceHosting (Interracks) opnieuw de hoster was van de torrent-website die vandaag offline is gehaald. Echter blijkt de domeinnaam, door een voor ISPam oude bekende, genaamd DAHHosting als registrar geregistreerd te zijn én bevindt de torrent-website zelf zich ook in een IP-range die op naam van DAHHosting staat. Die hebben het bericht van BREIN dus klakkeloos overgenomen.

Dat BREIN vooral veel propaganda verspreidt en weinig actie onderneemt, wordt duidelijk uit een reactie van Eweka op het claimbericht gisteren:

Deze uitspraak van T Kuik geeft ook weer aan dat Brein boven de wet denkt te staan:

Het standpunt van BREIN is dat bedrijven als Eweka met hun nieuwsservers willens en wetens structureel gebruik maken van het aanbod van illegale bestanden. Zij bevorderen grootschalig aanbod van illegale bestanden met muziek, films en software, onder andere door hoge retentietijden, het ontbreken van datalimieten en de mogelijkheid tot anoniem posten en het niet bijhouden van logbestanden.
Het structureel misbruik maken van het aanbod van illegale bestanden maakt dat Eweka ivielrechtelijk en strafrechtelijk kan worden aangesproken.

Maw, Tim maakt wel uit wat de wet is en wat niet, en zowieso als ze zo bar zeker van hun zaak zijn, waar blijft die aanklacht dan toch?

BREIN directeur Tim Kuik, die door ISP’s steevast Tim Uilskuiken wordt genoemd zegt in een persbericht over deze nieuw glorieuze overwinning van BREIN op internet piraten: 

Als contact met de illegale site niet mogelijk is of geen soelaas biedt dan gaan we naar diens provider”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. Van providers eist BREIN dan dat zij illegale sites ontoegankelijk maken en de naam en adres gegevens van de eigenaar afgeven aan BREIN. Indien providers willens en wetens doorgaan met het hosten van illegale sites dan kunnen ook zij vanaf dat moment aansprakelijk gehouden worden. 

Nogmaals wil ik er op wijzen dat BREIN terecht de belangen van haar aangeslotenen tracht te beschermen en daar ook voor opkomt, echter de wijze waarop vind ik misselijk. Gezien het denkt boven de wet te staan, door van ISP’s te kunnen eisen dat het persoonsgegevens die beschermd zijn door de wet bescherming persoonsgegevens, van ISP’s te verkrijgen zonder gerechtelijk bevel.

Daarnaast zou een uitspraak zoals die over Eweka weleens smadelijk kunnen zijn, gezien BREIN  Eweka in diskrediet brengt, zonder de juridische claim ook daadwerkelijk te toetsen door een gerechtelijke procedure.

Casper Bakker, 23 november 2006 7:43 pm

Jammer dat BOF gestopt is. Dat BREIN zomaar denkt dat ze zelf klantgegevens mogen opeisen bij internetproviders lijkt me echt iets wat echt aangepakt moet worden! Volgens mij is een webhoster zelfs strafbaar als hij dergelijke gegevens verstrekt aan derden. En BREIN is net zo goed een derde als dat mijn overbuurman dat is. Die kuikentjes moeten echt aangepakt worden vind ik.

Rámon, 24 november 2006 9:51 am

Voor een BOF is iedereen gevaccineerd, samen met de mazelen geloof ik, vandaar dat die niet meer bestaat. Iedereen is er immuun voor.

Nu voor BREIN nog een remedie vinden.

Arjan Bijnen, 24 november 2006 9:21 pm

Steeds weer zie ik acties van Brein waarbij ik me afvraag hoelaag dat IQ van dat Brein nou eigelijk niet is. Dhr. Uilskuiken blijft maar niet begrijpen dat hij naar de rechter moet gaan als hij persee persoonsgegevens wil hebben van ISP's.

Misschien dat het een leuk agendapunt is om via de belangvereniging ISPConnect het intimiderende en smadelijke gedrag van Brein cq het Uilskijkentje eens flink aan te pakken (bij genoeg aanhangers eventueel via de politiek).

Dhr. Uilskuiken denkt in ieder geval telkens als er een p2p website down gehaald wordt weer een hele strijd gewonnen te hebben. Ik denk echter dat als Dhr. Uilskuiken zo doorgaat dat hij vroeg of laat eens de verkeerde tegenkomt zoals die meneer van European Domains & Trademarks.

H.A. Kampvuur, 26 november 2006 11:14 pm

Niet dat het van wezenlijk belang is, maar is de "uilskuiken" status van Tim Kuik al eens juridisch getoetst of is dat ook smaad?

Arjan Bijnen, 26 november 2006 11:41 pm

Beste Hr/Mevr. Kampvuur,

Ik denk dat het weinig zin heeft de status van die man te toesten. Brein heeft ten opzichte van Stichting De Thuiskopie geen enkele macht en is slechts een particuliere stichting welke zichzelf machtiger voelt als dat ze werkelijk zijn.

Arnout Veenman, 27 november 2006 8:27 am

H.A. Kampvuur, uilskuiken is een benaming, dat zou kunnen worden opgevat als een belediging. Echter de betekennis van uilskuiken is domoor, dus zo zeer beledigend zal het niet zijn. Wij mogen van mening zijn dat de heer Kuik een domoor of te wel een uilskuiken is, niet waar? Daarnaast waart Artikel 266 Lid 2 WvS ons vrij voor belediging, in dit geval.

Wat betreft de te laste leggingen van BREIN, dat dient enkel tot doel het aantasten van de reputatie en naam van Eweka, omdat ze er geen zaak van maken, maar wel meermalen roepen dat het mogelijk is. Dat lijkt mij een duidelijk geval van smaad. Voor de duidelijkheid bij smaad dient de te laste legging wél reeel/waar te zijn, daarom gaat het niet om laster, waarbij er leugens worden verspreid.

dennis, 15 november 2007 11:55 am

BAH! Brein is een misselijke organisatie!

Tegen!!, 9 maart 2009 8:16 pm

Ik snap echt niet waarom ze zich nu ook al met Eweka gaan bemoeien. Ik betaal netjes mijn geld, ik doe alles legaal... En dan is het nog niet goed! Ik ben al maaaanden trouw aan Eweka. En zij aan mij. Dus ik snap niet wat het probleem is. Als het nou echt illegaal was oke.

Laat ze zich nu maar fijn bezig houden met Trackers en wat dan ook, maar niet aan Usenet/payserver! Hier betalen wij normale mensen gewoon ons netjes geld aan, en dan moeten ze zich er niet mee gaan bemoeien. Zij moeten ook hun brood verdienen!

PS. Dit is een PERSOONLIJKE mening. Kijk maar wat jullie ervan vinden...

Peter, 9 maart 2009 10:37 pm

1) Je reageert op een nogal oud bericht
2) Je betaalt voor de dienst, de beschikbaarheid van de servers en de retentie van de posts. Je denkt toch niet dat hiervan ook maar iets wordt afgedragen aan de rechthebbenden?
Als ik jou de auto van mijn buurman verkoop zonder zijn toestemming heb je er ook voor betaald maar dat betekent niet dat het legaal is.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.