Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Top 10 netwerken van hostingbedrijven

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 mei 2014 08:01 uur

De meeste hostingbedrijven hebben geen eigen netwerk, vooral kleine hostingbedrijven maken gebruik van het netwerk van een ander bedrijf. Daarom heb ik van alle hostingbedrijven in ISPGids.com gecontroleerd in welk netwerk de eigen homepage staat gehost. Totaal lukte het om van 1157 hostingbedrijven het netwerk (ASN) vast te stellen aan de hand van het IP-adres van de eigen website.

Totaal worden er 220 verschillende netwerken gebruikt door hostingbedrijven. De top 10 van de meest voorkomende netwerken zijn goed voor bijna de helft van alle hostingbedrijven. Het gaat om 495 hostingbedrijven of 42,8 procent van het totaal van 1157.

Wanneer we verder inzoomen op de top 10 dan valt op dat de nummer één LeaseWeb met 112 verschillende hostingbedrijven of 8,6% van het totaal met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Het bedrijf wordt gevolgd door TransIP met 70 hostingbedrijven, Nedzone met 57 hostingbedrijven, Serverius met 53 hostingbedrijven en CloudVPS met 45 hostingbedrijven.

[advpoll id=”40″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

De volledige top 10 staat in de grafiek hieronder.

Top 10 netwerken van hostingbedrijven

Ahmed, 27 mei 2014 8:06 am

Arnout, is het controleren van de eigen website van een hostingbedrijf wel een goede maatstaf? Hier draait de eigen website bewust in een ander netwerk. Overigens heb ik in mijn geval geen eigen netwerk draaien, maar toch. Denk dat meer partijen hun website bewust elders hebben draaien. Of zal dat wel meevallen?

Arnout Veenman, 27 mei 2014 8:44 am

Ahmed, ik verwacht niet dat er veel hostingbedrijven hun (eigen) website hebben draaien in een ander netwerk dan waar hun dienstverlening draait. Al zie je overigens wel telkens meer dat een hostingbedrijf diensten aanbied in meerdere datacenters, netwerken en clouds. Het gebruik van Cloudflare maakt het overigens wel wat lastiger om te ontdekken waar een website gehost is (al bleek dat in mijn onderzoek maar om 12 hostingbedrijven of 1% van het totaal te gaan die gebruik van Cloudflare maken).

Daarnaast ken ik geen alternatieve manier om van (bijna) alle hostingbedrijven betrouwbaar vast te stellen in welk netwerk ze draaien. Al hou ik me aanbevolen voor suggesties voor een nog betere opzet van dit soort onderzoeken.

TotallyHosted, 27 mei 2014 9:59 am

Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig na te gaan, maar ook bij ons is het het geval: Wij hebben lange tijd bij Proserve gedraaid, waarna wij al onze hostingservers bij Serverius gestald hebben. Onze eigen website draait nog steeds in het netwerk van Proserve, om bij storingen voor onze klanten nog bereikbaar te zijn.

Randy, 27 mei 2014 10:23 am

Dus je geeft aan dat het Serverius-netwerk minder betrouwbaar is dan het ProServe-netwerk en jullie je klanten hier (prijs)bewust heenverhuist hebben? Rare redenatie...

Joris, 27 mei 2014 2:10 pm

Randy, volgens mij maak je die redenatie zelf. TotallyHosted zegt alleen dat hij bereikbaar wil zijn in het geval dat servers van klanten er uit liggen.
Wij hebben onze sites ook bewust ergens anders draaien om zo tijdens onverhoopte storingen toch bereikbaar te zijn via het web voor noc-meldingen e.d. Net als je VoIP-systemen, die je ook bereikbaar wilt houden als je zelf een storing hebt.
Daarmee hoef je niets af te doen aan de kwaliteit van het netwerk waar je klanten op zet. Je gaat er alleen van uit dat er nooit op hetzelfde moment in beide netwerken een probleem is.

Jeroen, 27 mei 2014 5:18 pm

En zo draaien wij onze eigen website ook in een ander netwerk dan waar wij onze webhosting/servers leveren :) (overigens in dit geval juist omdat onze nieuwe leverancier een betere kwaliteit levert dan waar wij stonden)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.