Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Tim Kuik van BREIN is best ok

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 30 november 2006 09:29 uur

Gisteren tijdens de bijeenkomst ‘Medialandschap van de toekomst’ viel het mij op dat er ene T. Kuik van Stichting BREIN op de presentielijst stond. Gezien ik vrij kritisch over het handelen van hem en zijn organisatie was geweest, vond ik het een ideaal moment om eens een praatje met hem te gaan maken.

Na de bijeenkomst sprak ik hem aan en vroeg ik meteen maar naar de kwestie waarin ze bij IceHosting een claim van 280.000 euro hadden neergelegt. Hierop kreeg ik een heel net antwoord, waarmee ik het inhoudelijk niet volledig eens was.

Daarnaast heb ik hem ook meteen gevraagd naar de uitspraken over Eweka, dat ze van mening zijn dat Eweka zowel civiel- als strafrechtelijk aangesproken zou kunnen worden, waarom ze dat dan niet doen, want het is niet netjes en zou zelfs smadelijk kunnen zijn om dat te roepen en op die manier de naam van Eweka ‘aan te randen’ zonder daar naar te handelen. Daar had hij ook een andere mening dan mij over.

Dit geresulteerd in een gesprek van ruim een uur op de borrel, over dit soort kwesties, rechtzaken, piraterij, copyright en culturele maatschappelijke verantwoordelijkheden van content eigenaren. Wat mij hierbij vooral is opgevallen dat Tim Kuik best een aardige kerel is en het is ook zeker geen uilskuiken, maar juist iemand met een goed verstand, een hoop common sense en een pragmatische insteek.

De manier waarop BREIN te werk gaat bevalt mij niet, in de zin van dat ze soms zelf naar mijn idee de wet passeren, wat wel een bijdrage levert aan het handhaven van de rechten van de bij BREIN aangesloten partijen. Echter is daarbij het probleem dat de rechten van derden worden geschonden en dat vind ik verwerpelijk, ahoewel ik er wel begrip voor kan opbrengen.

Iets waar ik tegenover Tim toe heb opgeroepen is om eens te zorgen voor jurispidentie wat betreft BitTorrent-tracker websites, op dit moment is er nog steeds in principe niks aan jurispidentie. Al is hij van mening dat de Zoekmp3 zaak voldoende juridische onderbouwing van de illegaliteit van Bittorrent-tracker websites geeft.

Voor ISP’s is het probleem, afgezien van het feit dat men als men dat vooraf weet, niemand zich aan het hosten van een bittorrent website zal willen branden, anderzijds zolang het (voor hun) nog niet onomstotelijk is vastgesteld dat een Bittorrent-tracker website verboden is, het afsluiten ervan ook als een wanprestatie richting de klant kan worden gezien.

Afgezien van een aantal structureel inhoudelijke verschillende inzichten en verschillen van mening, moet ik zeggen dat je goed een biertje met Tim Kuik kan drinken en dat je ook goed een discussie met hem kan voeren. Al hoop ik dat hij zijn werkwijze wel iets veranderd, waarbij hij dan meer rekening houdt met de rechten van derden, gezien die rechten uit de zelfde wet voorkomen als de rechten van de bij BREIN aangeslotenen.

Triloxigen, 30 november 2006 10:00 am

Of dowloaden/kopieren/etc nou legaal is of niet. De werkwijze van Uilskuiken klopt in geen geval.

Arjan Bijnen, 30 november 2006 12:28 pm

Hoe mooi deze meneer Kuik ook lult, in mijn ogen is en blijft het een Uilskuiken. Zijn werkwijze is in geen geval goed te praten en de boetes die kwakkeloos opgelegd worden al helemaal niet.

Via blanko media als DVD's en CD's worden hoge sommen geld verzameld welke verdeeld worden onder de belanghebbende. Hiermee komt stichting De Thuiskopie (welke wel een wettelijkestatus heeft) auteurs, BNers en andere belanghebbende voor een overgroot deel tegenmoed. Naar mijn mening handeld Brein niet in het belang van deze personen, maar juist in het belang van grote commerciele bedrijven en hun eigen bankrekening.

Peter - XS-24, 30 november 2006 5:42 pm

"Hierop kreeg ik een heel net antwoord, waarmee ik het inhoudelijk niet volledig eens was."

Welk antwoord?

H.A. Kampvuur, 30 november 2006 7:43 pm

En zijn jullie na de tijd nog even naar zn hotelkamer geweest? Je praat over hem als een afgeslagen meisje over haar loverboy.....

Arnout Veenman, 30 november 2006 9:58 pm

H.A. Kampvuur een interessante stelling deponeer je daar. Het is zo dat ik afgezien van het feit dat zijn werkwijze mij niet bevalt, mij zijn visie betreffende die werkwijze weer wel.

Ik kan het met iemand principieel en structureel oneens zijn, echter wil dat niet zeggen dat die persoon geen goede indruk op me zou kunnen maken. Juist dat contrast wilde ik hierbij benadrukken en dat is me dus perfect gelukt :)

MikeN, 30 november 2006 10:51 pm

"Echter is daarbij het probleem dat de rechten van derden worden geschonden en dat vind ik verwerpelijk, ahoewel ik er wel begrip voor kan opbrengen."

Je vindt het verwerpelijk én je hebt er begrip voor. Mijns inziens stroken die 2 uitspraken totaal niet met elkaar. Brein is een stel terroristen, enige wat ze proberen is mensen angst aanjagen en een grote smoel hebben terwijl de platenindustrie op z'n gat zit en het liefst zo min mogelijk innoveert en zoveel mogelijk incasseert.

Jacques Mattheij, 23 november 2007 7:16 pm

Ik ben het volledig *oneens* met al die mooie praat van Brein, de BUMA etc. Als je een beetje doorgraaft in wat er aan de hand is dan zie dat ze eigenlijk de zaak al verloren hebben en inplaats van nu eens om de tafel te gaan zitten met alle belanghebbenden (consumenten *en* producenten) men overgaat tot intimidatie en aanvallen op de persoon.

Voor mij is dat absoluut onacceptabel. Er moet iets gebeuren, dat staat vast. De geschiedenis te herschrijven of zelfs terug te draaien gaat zeker niet lukken, dat schept alleen maar een situatie van zo veel antagonisme dat op gegeven moment iedere goodwill bij de afnemers verspeeld is, en laten we wel wezen uiteindelijk rekent iedereen er op dat daar uiteindelijk het geld toch vandaan gaat komen.

Als het plaatsen van een link naar een bestand illegaal zou zijn dan weet ik een leuke. Kijk maar eens rond naar welke sites er naar jou linken en vervang het originele bestand door een bestand waar copyright op rust. Dan zou dus onmiddelijk de eigenaar van de link strafbaar zijn ? het moet toch niet gekker worden...

john, 27 mei 2008 9:32 am

Tim Kuik van BREIN kan best weleens teveel zijn gepest vroeger, omdat hij niet bij liep met de trends van films of spelletjes en nu zorgt dat de rest het ook niet kan...

Danny, 14 juli 2008 9:14 pm

Het verbieden van downloaden is denk ik een hele foute stap in de verkeerde richting, ook een hele domme stap.

Punt 1. Probeer deze wet maar te handhaven, je kan wel verbieden, maar Nederland kent miljoenen mensen die down-en uploaden, als je die allemaal individueel wil aanpakken, mag stichting Brein z'n kantoor wel wat vergroten, en wat meer personeel aannemen, want dat redden ze niet met zo'n klein aantal mensen.

Punt 2. Via internet downloaden is iets wat je niet tegen kunt gaan, De techniek gaat vooruit en niet achteruit. Downloaden moet je niet verbieden, maar bedrijven die moeten er juist veel meer gebruik gaan maken van de moderne techniek om dingen legaal aan te bieden, innovatie heet dat. Je kan het gebruik van een wasmachine toch ook niet verbieden, en de mensen dwingen om in een wasteiltje de was de doen?

Punt 3.
Zowel up als downloaden is naar mijn mening niet illegaal zoals Stichting Brein zo hard roept. Wie zegt dat als iemand een film download hij of zij ook daadwerkelijk het betreffende bestand binnenhaalt? Misschien is het een totaal anders bestand en heeft iemand er gewoon bij gezet dat het om de nieuwste film gaat. En ook al is het inderdaad de nieuwste film. Het uploaden is totdat je het bestand voor 100% hebt geupload helemaal niet illegaal, want als het bestand niet af is, heb je namelijk helemaal niks, alleen een heleboel waardeloze bytes op je pc, en omdat je de film niet geheel binnenhebt maak je niks openbaar en overtreed je ook geen auteursrechten. Dus uploaden op zich is geen misdrijf, en stichting brein kan pas van een misdrijf spreken als ook daadwerkelijk het hele bestand geupload is.

Jacobje, 11 augustus 2009 9:04 am

Die Tim Kuik moet opzouten met z'n rare uitspraken.. Als ie zo graag wilt dat welke site dan ook niet meer in Nederland te zien is.. Simpel.. Timmetje.. ROT DAN GEWOON OP!!!

Irriteer ons allemaal niet zo gigantisch vreselijk..

Volgens mij heeft Timmetje, Stichting BREIN gewoon in het leven geroepen zodat hij lekker subsidiegeld op kan strijken.. Vieze vuile belastinggeld vretend geval dat je d'r bent!!!!

Daniel, 26 augustus 2009 4:26 pm

even een korte reactie op Danny, ik ben het grotendeels met je eems, maar bij punt 3 ga je enigszins de mist in.. het strafbare waar Brein het over heeft zit hem niet in het uploaden, maar in het aanbieden. Dat doe je al al heb je nog niets geupload.

MarathonMan, 23 februari 2011 9:03 pm

Tim Kuik is gewoonweg een grote motherfucker.
I.p.v. eens na te denken met de industrie hoef zij denken op een innovatieve manier de muziek weer tegen redelijke prijzen aan de man te brengen, gaat hij als een schoothondje van de industrie downloaden bestrijden.
Yo stupid dummy, die strijd ga jij verliezen want jouw tegenstanders zijn wel innovatief.
Nog even en dan mogen we in dit k.. landje helemaal niets meer dankzij dit soort NSB-ers.

Danny, 10 juni 2012 4:49 pm

Sterker nog er zijn artiesten die helemaal geen moord en brand schreeuwen omdat hun muziek via de piratebay wordt aangeboden.

Ze zien het juist als promotie en gratis reklame. Hoe kan je makkelijker miljoenen mensen bereiden dan via the piratebay. Mensen downloaden je muziek en luisteren dit af op hun mp3 spelertjes en als het bevalt heb je er weer fans bij die naar je concerten willen gaan.

Een aantal artiesten gaf zelfs toe dat ze in dit huidige internet tijdperk waarin je alles via internet kan downloaden ook niet wil verdienen aan de verkoop van hun cd's. Maar dat ze juist door dat downloaden mensen naar hun concerten worden gelokt en ze verdienen aan de concerten de merchandise eromheen. En als mensen de muziek echt zo geweldig vinden van de betreffende artiest kopen ze de cd wel aan het eind van het concert na afloop.

Deze artiesten hebben zichzelf aangepast aan dit moderne internettijdperk en hebben nu een totaal andere mindset dan stichting brein die nog een ouderwets gedachtegoed nastreeft wat bijna op uitsterven is.

Goede Artiesten (althans degene die niet moord en brand schreeuwen omdat hun verkoop van cd's achtertuit loopt)die kunnen zich makkelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden en zullen zich gana richten op de concerten waarbij ze live voor hun publiek optreden en niet op de verkoop van cd's(althans de verkoop van cd's zou niet op de eerste plaats moeten staan)

De echte fans (voor wie je het doet als artiest) komen naar je concert en kopen die cd daar wel. Daarvoor heb je geen cd-winkel nodig.

De artiesten die dit concept gebruiken zullen dit tijdperk overleven. Artiesten die moord en brand schreeuwen omdatze geen cd's meer in de cd-winkels verkopen zullen het niet overleven en wellicht moeten gaan wennen aan het door mij beschreven concept dat je je als artiest niet teveel meer moet gaan richten op de verkoop van je cd's. Je moet het downloaden van je muziek(iets wat je toch niet kan tegen gaan) als een vorm van gratis promotie zien. Als mensen je muziek goed vinden komen ze naar je concert/optreden en wellicht kopen ze daar na afloop je cd. Maar de verkoop van cd's zou niet meer op de eerste plaats van het prioriteitenlijstje van een artiest moeten staan, dat scheelt een hoop ergernis en frustratie ;)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.