Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AMS-IX, DE-CIX en LINX komen maar langzaam van de grond in de VS

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 juni 2014 08:01 uur

De drie grootste Europese internet exchanges AMS-IX (Amsterdam), DE-CIX (Frankfurt) en LINX (Londen) hebben stuk voor stuk een vestiging in de VS geopend. Uit een inventarisatie door ISPam.nl blijkt dat de Amerikaanse vestigingen maar langzaam van de grond komen. Er zijn nog maar weinig leden en de hoeveelheid uitgewisselde dataverkeer is nog verwaarloosbaar.

Op dit moment hebben AMS-IX New York zijn 5 netwerken aangesloten en LINX Nova maar 4 netwerken. DE-CIX New York heeft op dit moment al 10 aangesloten netwerken. Daarnaast heeft DE-CIX ook een lijst gepubliceerd van 18 andere netwerken die binnenkort op de internet exchange zullen aansluiten.

Het succes van DE-CIX kan mogelijk worden verklaard door dat nieuwe klanten die vóór 30 juni aansluiten de eerste 1GE of 10GE poort de eerste zes maanden gratis krijgen. AMS-IX New York maakt op de website ook duidelijk dat korting voor wie nu aansluit bespreekbaar is.

Ook wordt er nog nauwelijks dataverkeer uitgewisseld via de internet exchanges. Ondanks dat er maar 4 netwerken op LINX Nova zijn aangesloten wordt er toch gemiddeld al 1Gbps aan dataverkeer uitgewisseld. Bij DE-CIX New York is de hoeveelheid dataverkeer met zo’n 25Mbps verwaarloosbaar, terwijl via de AMS-IX écht bijna geen dataverkeer wordt uitgewisseld, met gemiddeld 1.357Kbps aan bandbreedte.

Wat opvalt, is dat de partijen vooral partijen zijn met content in hun netwerk. Op alle drie de exchanges zijn Akamai en IX Reach aangesloten. Bij AMS-IX New York zijn ook Netflix en Twitter aangesloten. De enige Nederlandse partijen die bij één van de internet exchanges zijn aangesloten treffen we aan bij LINX Nova. Hier zijn zowel de netwerken van LeaseWeb als i3D.net op aangesloten.

Vraag van de dag

Is het een goede zaak dat AMS-IX nu ook in de VS actief is?
Bekijk resultaten

 

Jurrian van Iersel, 18 juni 2014 8:18 am

Je kunt je afvragen of 3 losse exchanges in de VS nou zo handig is. Voor optimaal resultaat zouden netwerken op 3 verschillende exchanges moeten aansluiten. Misschien was gezamenlijk een exchange in de VS opzetten handiger geweest.

Dat er voornamelijk content-partijen aanwezig zijn is een beetje het kip-ei-probleem waar NL-IX ook jaren mee te maken heeft gehad. Zodra er een of twee grote access-partijen aansluiten gaat het opeens heel hard.

Martijn Schmidt, 19 juni 2014 2:33 pm

@Jurrian: ze zitten idd allemaal op de oostkust, maar alleen DE-CIX en AMS-IX proberen een soort veldslag om New York uit te vechten. Slechte zaak als je het mij vraagt, want veel potentiele netwerken zullen nu de kat uit de boom kijken tot een van de twee dominant wordt.

LINX NoVA zit in de Washington DC / Ashburn area, dat ligt al zo'n 350 a 400 km van New York af, vergelijkbaar met nu de afstand Amsterdam-Frankfurt of Amsterdam-London. Overigens was juist in deze regio een echt neutrale exchange afwezig - hier is Equinix Ashburn dominant en zoals de naam al zegt vind je die alleen in Equinix. :-) Wel jammer dat LINX NoVA dan niet ook in Equinix een PoP'je doet.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.