Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaans datagraaien is goed voor de Europese cloud

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 17 november 2014 08:01 uur

Hoewel het jaar nog niet ten einde is, valt over 2014 met grote stelligheid een ding te zeggen: niet eerder was er zoveel gerichte aandacht voor datacenters in Europa. ISPam.nl heeft daar zelf ook een steentje aan bijgedragen, we hebben diverse exploitanten van datacenters geïnterviewd en aandacht besteed aan nieuwbouw in verre exotische oorden als de Eemshaven.

Waar ook over is geschreven is het aantal en het soort Amerikaanse bedrijven dat de grote plas over is gestoken en delen van de dienstverlening vanuit datacenters op Europees grondgebied wenst aan te bieden. Om praktische redenen wordt dan niet altijd gekozen voor een eigen gebouw, want bouwen kost geld en vooral veel tijd. Het huren van vierkante meters in bestaande datacenters is voor de nieuwe gebruikers de makkelijkste manier om snel een ander soort point-of-presence in Europa te hebben dan alleen een verkoopkantoor.

Dit jaar hebben we op die manier Salesforce en Amazon in Europa welkom geheten, de lijst aanbieders van (vooral) cloud based services is echter veel langer. Meest recente aanwinst lijkt te gaan worden Netsuite. Deze cloud-based financial software aanbieder maakte via de Britse pers vorige week bekend twee verschillende locaties in Europa op het oog te hebben, een ergens in Engeland of Ierland de ander op het vaste land. Alleen door nadrukkelijk te kiezen voor een of meerdere locaties in Europa kan dit soort bedrijven groeien op een markt met ruim 400 miljoen inwoners en meer dan 22 miljoen bedrijven.

Dat maakt drie dingen duidelijk: ten eerste dat de weigering een echte Amerikaanse cloud of clouddienst te omarmen niet over is. Tweede constatering is dat, kijkend naar de investeringen en de persberichten, Amerikaanse leveranciers niet verwachten dat deze houding op korte termijn zal wijzigen. Derde en laatste punt is in elk opzicht positief: door die weigering van Europese burgers, bedrijven en overheden krijgen datacenters in Europa, en als het goed is ook in Nederland, meer klanten. Meer klanten, dat betekent meer omzet, meer werk.

2014 zou wel eens het jaar kunnen zijn dat Amerikaanse cloudondernemingen eindelijk besloten eieren voor hun geld te kiezen. In alle Europese datacenters zijn ze van harte welkom als huurders. Wie trouwens goed oplet, ziet dat er ook additionele vraag is vanuit de VS naar samenwerking met Europese bedrijven, partnering en financiering dus. Nu maar hopen dat de Nederlandse aanbieders van deze ontwikkelingen net iets meer profiteren dan de concurrenten over de grens.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.