Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AMS-IX adviseert nieuwe leden niet in NIKHEF en SARA aan te sluiten

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 november 2008 08:03 uur

Na de recente stroomstoringen in zowel het NIKHEF als SARA datacentrum heeft de AMS-IX besloten om nieuwe AMS-IX leden te adviseren om niet aan te sluiten op de AMS-IX in NIKHEF of SARA. Op de website van de AMS-IX staat bovenaan de pagina’s over colocatie in het NIKHEF en SARA datacentrum bovenstaande melding te lezen.

Zowel NIKHEF als SARA lieten in een reactie tegenover ISPam.nl weten nog niet op de hoogte te zijn van het negatieve advies van de AMS-IX over hun datacentra. Eric Heemskerk van SARA stelt tegenover ISPam.nl er in eerste instantie van uit te zijn gegaan dat dit voorstel eerst aan de General Assembly (AV, Algemene Ledenvergadering) van de (vereniging) AMS-IX zou worden voorgelegd. Nu het besluit al is genomen stelt Heemskerk tegenover ISPam.nl:

De afgelopen week hebben wij met AMS-IX een constructief gesprek gevoerd over de manier waarop we de co-locatie sites van AMS-IX verbeterd en gelijk getrokken kunnen worden. Daar is uitgekomen dat een audit door een derde partij een objectief beeld zou kunnen geven. Dit is voor ons een positief uitgangspunt omdat dit recht zal doen aan de inspanningen die we al hebben geleverd. De beoogde audit zal duidelijk maken welke aanpassingen we daarnaast nog kunnen doen om het SARA-datacenter verder te optimaliseren voor gebruik door AMS-IX en haar leden. Zodra de audit heeft plaatsgevonden, maken we samen met de AMS-IX een actieplan. Het is nu nog veel te vroeg om aan te geven welke acties dat zouden kunnen zijn. We zullen de gebruikers van ons datacenter hiervan uiteraard op de hoogte houden.

Verder stelt Heemskerk dat SARA als een van de twee eerste partijen (AV, samen met NIKHEF) begonnen is met het aanbieden van colocatie aan de AMS-IX en de AMS-IX leden. Sindsdien is er veel veranderd en zijn er door SARA regelmatig grote investeringen gedaan om het datacentrum aan te passen aan de toegenomen capaciteit- en beschikbaarheidseisen.

Zo zijn er veel zaken al hypermodern uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld de watergekoelde supercomputer, maar aan de andere kant zijn er ook (AMS-IX) klanten die al 12 jaar dezelfde racks gebruiken en voorlopig niet van plan zijn om dat te veranderen. Juist die categorie klanten is gebaat bij een zo stabiel mogelijke omgeving met zo min mogelijk verandering: “if it’s not broken, don’t fix it”. Binnen die randvoorwaarden heeft SARA in de afgelopen jaren de gehele elektrische installatie, de koeling en de beveiliging aan de ‘achterkant’ vervangen door moderne componenten. De vernieuwing is in sommige gevallen nog niet geheel naar de voorkant – de klantconnectie – toe doorgezet, aldus Heemskerk.

Details over de basis standaarden die zouden moeten gelden voor AMS-IX locaties kon Anna Kocks van de AMS-IX nog niet geven, gezien dat besluit zeer recent is genomen en daar nog invulling aan gegeven moet worden. Het is dus nog niet te zeggen welke standaarden er zullen gaan gelden en ook niet of deze openbaar gemaakt zullen worden. Volgens Kocks is de directe aanleiding voor beide adviezen de recente stroomstoringen in beide datacentra.

Iemand, 11 november 2008 5:41 pm

SARA en NIKHEF hebben last van de wet op de remmende voorsprong. Zij zijn de dinosaurussen in Internet-land. Ik weet dat ze kosten nog moeite hebben bespaard om hun faciliteiten aan te passen aan de eisen van deze tijd. Iets dat moeilijker is in een bestaande situatie dan wanneer je van scratch af aan kunt beginnen. Helaas ging e.e.a. dan ook gepaard met de nodige tegenslag.

Dat de AMS-IX daar de buik van vol heeft kan ik goed begrijpen, maar hun actie vind ik best wel vrij heftig. Dit is redelijk killing voor de business van NIKHEF en SARA.

Iemand anders, 11 november 2008 5:51 pm

Beste iemand,

Het eerste klopt inderdaad. Maar de huidige markt vraagt nu eenmaal een hogere kwaliteit. Deze discussies lopen naar mijn idee al langer met en over deze locaties. Het lijkt mij gezond als een klant aangeeft dat het kwaliteitsniveau niet meer past bij de dienstverlening van deze tijd. Daarbij geeft de AMS-IX alleen een advies. Het nieuwe lid kan dus nog steeds zelf een keuze maken, maar moet wel rekening houden met het feit dat de kwaliteit op deze locaties "nog" niet voldoet aan wat de klant AMS-IX verwacht.

Dus niet heftig, maar mijn inziens gewoon gezonde business.

M, 12 november 2008 11:23 am

http://www.sara.nl/news/recent/20081111/audit_AMS-IX_ned.html

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.