Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Limburgse ondernemer wil datacenter bouwen in oude watertoren

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 september 2015 08:00 uur

Een ondernemer is van plan om een oude watertoren in het Limburgse Schimmert om te bouwen tot een datacenter. Het is de bedoeling om de warmte die de servers in het datacenter produceren, te gebruiken om huizen in de buurt te verwarmen. Dat is op zichzelf wel innovatief maar dat is vaker gedaan.

Uniek aan het project is dat de ondernemer gebruik wil maken van de oude functie van de watertoren. De warmte die het datacenter produceert, wil hij namelijk opslaan in het waterreservoir van 1 miljoen liter bij de watertoren. Primair lijkt het datacenter dus ook niet te gaan om een datacenter te bouwen maar het datacenter functioneert puur als warmtebron.

Daarmee heeft het concept iets weg van andere projecten zoals het datacenter dat een Haarlemse kerk verwarmt en Nerdalize dat mini-datacenters bij mensen thuis plaatst dat dienst doet als centrale verwarming. De plannen om het datacenter in de watertoren te bouwen zijn er, maar het zal nog wel tot 2020 duren voordat het daadwerkelijk zal zijn gerealiseerd.

Bekijk hieronder een video-interview met de initiatiefnemer.

Dries, 17 september 2015 7:19 pm

Leuk initiatief.

Hoewel;
Ik weet niet of bedrijven staan te springen om hun (core) business te plaatsen bij een enthousiast dat als hoofddoel heeft het recupereren van anders verloren gaande energie: de opgewekte warmte van een datacenter.

De klanten die hij zoekt vinden het vooral belangrijk dat hun datacenter voorzien is van goede infrastructuur, een zeer goede bedrijfszekerheid, waarop ze kunnen vertrouwen, uptimes en vele 9’s.

In het filmpje geeft hij ook aan om rondleidingen te geven, en ‘iedereen’ toegang te geven tot de bovenverdieping om een kijkje te komen nemen ‘om van het uitzicht te genieten’.

Er zal misschien nog wat moeten gesleuteld worden aan de visie.

Wouter, 18 september 2015 10:17 am

De beste man heeft geen idee wat een datacenter precies inhoudt. Zoals we al vele jaren figuren zien die denken even hostingbedrijfje te kunnen spelen, is dit een voorbeeld van iemand die denkt even datacentertje te kunnen spelen. Wil het project enige kans van slagen hebben zal er toch echt iemand aangetrokken moeten worden die echte ervaring heeft in datacenter- en hostingland.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.