Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Lycos beveelt Strato exclusief aan als nieuwe webhoster

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 9 december 2008 08:03 uur

Tien dagen nadat bekend geworden is dat Lycos Europe haar diensten staakt is er nieuws. Lycos beveelt haar klanten exclusief aan om over te stappen naar de Duitse provider Strato. Strato is actief sinds 1997 en heeft een eigen netwerk en twee datacentra in Duitsland.

Strato heeft een speciaal welkomspakket samengesteld dat minimaal dezelfde diensten biedt als de huidige Lycos pakketten voor eenzelfde prijs. De eerste drie maanden is het pakket gratis voor bestaande Lycos klanten. Opvallend aan deze pakketten is de gigantische opslagruimte die beschikbaar is voor e-mail: Strato biedt maar liefst 4000 Mbyte opslagruimte. Daarnaast biedt Strato telefonische support aan, een van de valkuilen en missers van Lycos, hetgeen tot veel klachten op diverse fors leidde.

“Met deze actie willen we alle Lycos-klanten de mogelijkheid geven om over te stappen naar een grote en betrouwbare hostingaanbieder. Dit is bijzonder belangrijk als het om zoiets waardevols als de eigen domeinnaam gaat”, zegt Damian Schmidt (CEO), “Doordat elk STRATO-pakket veel extra’s bevat, krijgen Lycos-klanten meer voor hun geld en missen ze niets.”

Op dit moment werken Lycos en Strato aan een plan van aanpak om de verhuizingen naadloos te laten verlopen. Half december verwacht Strato met meer nieuws naar buiten te komen over de samenwerking. De webservers van Lycos blijven nog tot in de loop van het eerste kwartaal van 2009 actief. Klanten hoeven dus niet overhaast over te stappen. Voor de klanten die niet met Strato in zee willen hebben enkele aasgieren webhosters inmiddels Adwords ingekocht op het keyword Lycos.

Strato is geen onbekende van ISPam.nl. Eerder al bezochten we een van de datacentra en hadden we een interview met CEO Damian Schmidt.  Op 6 december maakte Strato de ‘deal’ bekend, precies twee jaar nadat we bekend maakten dat Strato op de Nederlandse markt actief werd.

Update 11:35 uur: Reactie Strato CEO Damian Schmidt en e-mail Lycos

In een reactie laat Damian Schmidt tegenover ISPam.nl weten dat hij verwacht dat het grootste deel van de Lycos klanten naar Strato zullen overstappen gezien de vele voordelen die Strato naar eigen zeggen aan Lycos klanten te bieden. De actie is vooralsnog enkel op Nederland is gericht, omdat Nederland voor Strato een zeer belangrijke markt is. Al staat een vergelijkbare actie ook voor andere landen waar Strato actief is in de planning.

Op de vraag waarom Strato Lycos aanmoedigt om handmatig en niet geautomatieerd over te stappen antwoord Schmidt:

Op interne aangelegenheden van Lycos kunnen we uiteraard geen commentaar geven. Wat we wel kunnen zeggen is dat we op dit moment met Lycos werken aan het afstemmen van processen. Vanuit een technisch standpunt is een automatische overstap op een ander technische platform altijd een uitdaging. Om in het bijzonder een veilige en soepele verhuizing van domeinnamen te kunnen waarborgen werken wij daarom exclusief met Lycos samen. Duidelijk is in ieder geval dat Lycos op dit moment nauw met Strato samenwerkt om haar klanten een probleemloze overgang te kunnen garanderen.

Op de vraag waarom de actie maar tot 31 december dit jaar loopt gaf Schmidt geen eenduidig antwoord, behalve dat gezien de “bijzondere voordelen” van de aanbieding Strato nog niks kan zeggen wat betreft het volgende jaar.

De volgende e-mail is gisteren door Lycos aan haar klanten verzonden:

Beste LYCOS Webhosting klant,

Zoals op 27 november jl bekend is gemaakt, zal LYCOS zijn webhosting activiteiten in de loop van het eerste kwartaal van 2009 beëindigen. Tot die tijd kunt u nog van onze dienstverlening gebruik blijven maken, zodat u voldoende tijd heeft een nieuw thuis voor uw website(s) te vinden.

Wij willen u alvast aan onze exclusieve partner voorstellen, die wij u aanbevelen als nieuwe webhosting provider: STRATO. STRATO heeft al meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van webhosting en bezit 2 eigen, geavanceerde, datacentra. Met activiteiten in 6 landen en meer dan 1 miljoen klanten is STRATO de ideale partner voor u: in 2008 is STRATO door lezers van de toonaangevende Duitse PC tijdschriften PC Welt en PC Praxis tot beste webhoster uitgeroepen (meer informatie vindt u op:
http://www.strato.nl/holding/index.html)

Samen met STRATO werken wij eraan de overstap zo eenvoudig mogelijk te maken. Daarbij richten wij ons vooral op een soepele verhuizing van uw waardevolle domeinnamen: samen met STRATO willen wij ervoor zorgen dat uw domein(en) veilig en zo geautomatiseerd mogelijk worden verhuisd, zodat u zo min mogelijk zelf actie hoeft te ondernemen.

U hoeft zich dus geen zorgen te maken: medio december ontvangt u al een concreet en interessant aanbod van STRATO en LYCOS. U profiteert dan niet alleen van een vereenvoudigde verhuisprocedure, maar ook van andere attractieve voordelen.

Wij verzoeken u vriendelijk nog even geduld te hebben en danken u bij voorbaat voor uw begrip.

Met vriendelijke groet,

Het Lycos Webhosting team

Toon, 9 december 2008 8:26 am

Ghe, het zijn wel altijd dezelfde die terugkomen in de Adwords :-)
Ik ga er in ieder geval geen geld in steken in Lycos woordje

Erik H., 9 december 2008 10:32 am

Ik snap niet zo goed waarom er zo negatief gedaan wordt over de zogenaamde aasgieren en spamhoeren ? Ze springen in op een interessante potentiele groep nieuwe klanten door hen een "relevante" aanbieding te doen en geld te verdienen met Google adwords.

Ik kan me vergissen maar dit soort aasgieren en spamhoeren worden ook op deze site en andere sites van xcat getoond op "relevantie" ?

Overigens adverteren wij niet op Lycos met deze zoektermen.....

Wido, 9 december 2008 10:52 am

De een zijn dood is de ander zijn brood, dat is het spreekwoord, nietwaar?

patrick, 9 december 2008 5:36 pm

Is dit soms consumentje bang maken:

>Daarbij richten wij ons vooral op een soepele verhuizing van >uw waardevolle domeinnamen: samen met STRATO willen wij >ervoor zorgen dat uw domein(en) veilig en zo geautomatiseerd >mogelijk worden verhuisd, zodat u zo min mogelijk zelf actie >hoeft te ondernemen.

Sinds wanneer zouden ze bij Lycos niet de verplichting hebben om ook domeinen naar andere providers veilig en zo goed mogelijk te verhuizen ?

Het lijkt mij er dus op dat dit doelbewust wordt gezegd om eventuele overstappers het idee te geven dat alleen STRATO goed genoeg zou zijn. We weten natuurlijk allemaal dat er veel meer goede hosters zijn.

Mark, 10 december 2008 12:19 pm

@patrick:
Helaas werkt Lycos vaak niet mee aan verhuizingen en vraag ik mij af of ze altijd de auth code vrij geven indien die vereist is.

patrick, 10 december 2008 12:37 pm

Zover ik weet zijn ze dat verplicht; maar goed; aangeven en ze geroyeerd laten worden door de ICANN heeft weinig zin nu ze stoppen :(

Robert, 10 december 2008 6:25 pm

Strato heeft een speciaal welkomspakket samengesteld dat minimaal dezelfde diensten biedt als de huidige Lycos pakketten voor eenzelfde prijs.

Jaja was dat maar waar.

Wanneer ik twee pakketten vergelijk die hetzelfde zou moeten zijn dan kom ik tot de volgende ontdekking

[IMG]http://www.ikf-forum.eu/vergelijk.jpg[/IMG]

Peter Koole, 10 december 2008 7:50 pm

Nou Strato belooft veel en lokt je binnen voor 1,19 voor een domein voor een jaar. Maar zie er daarna maar weer eens vanaf te komen. In mijn geval had ik hen op tijd een email gestuurd met de mededeling dat ik te weinig deed met het domein om het te verlengen. Ze stuurden gewoon een rekening en schreven pardoes toch 42,70 voor het nieuwe jaar af (ze hadden mijn bankrekeningnummer al vanwege die 1,19 euro.) Toen begonnen ze opeens over "geautoriseerde mail" en meer van die verhalen te praten en beloofden me tegemoet te komen. Dan komt er een "strenge" collega die meedeelt niets voor je kan doen. 42,70 euro kwijt voor een domein waar ik niets mee doe.
Juridisch technisch staan ze wellicht in hun gelijk maar wat betreft klantvriendelijkheid is Strato ver beneden alle peil.

F. van Vendelo, 11 december 2008 9:52 pm

Ik ben webdesigner en beheer enkele sites voor klanten waaronder dus ook de hosting. Ook ik kreeg het bericht binnen dat Lycos gaat stoppen. En eigenlijk ben ik heel blij, want de service is ver te zoeken. Dus op dit moment probeer ik een klant alvast te verhuizen. Kijk en lees wat er gebeurt als je iets doet wat ze niet leuk vinden. Strato staat mij niet aan door problemen die ik heb gehad met klanten die wilde overstappen.

Mijn bericht in naam van de klant aan Lycos:

Ik wil graag mijn website verhuizen naar en andere provider namelijk "andere provider". Dit omdat jullie stoppen met de hosting levering. Nou heb ik net de transfer-out vrijgegeven, maar ik heb vanmiddag ook een mailtje gekregen waarin het volgende staat:

Beste Klant,

Wij hebben zojuist geprobeerd uw domeinnaam (www.domeinnaam.com) naar onze servers te verhuizen, echter hebben wij van u nog geen AUTH-ID ontvangen. Dit is een password benodigd voor deze domein transactie die u zelf kunt aanvragen bij uw huidige provider.

Mijn vraag is nu kunt u mij deze AUTH-ID geven. Bij voorbaat dank.

Dit is het antwoord van Lycos:

Geachte heer, mevrouw,

Bedankt dat u contact heeft opgenomen met Lycos Webhosting.

Wanneer niet ingaat op het aanbod van onze partner STRATO en besluit uw producten bij een andere partij onder te brengen, wordt uw verhuis aanvraag of opzegging later in behandeling genomen. Uw eventueel vooruit betaalde bedragen zullen wij dan pas kunnen restitueren vanaf het moment dat LYCOS de opzegging van uw contract bevestigd.

Hopende u van dienst te zijn geweest.

Met vriendelijke groet,

Lycos Klantenservice

Ik wens iedereen alvast succes. Ik moet dit doen met in totaal 7 sites. Maar ik laat het er niet bijzitten. Je bent tenslotte eigenaar van je eigen domeinnaam.

Frans

patrick, 11 december 2008 10:45 pm

Frans,

Dit kan natuurlijk niet; ze moeten je meteen voorzien van deze Auth-code; anders meteen klagen bij de ICANN; ze moeten als domain registrar de volledige medewerking verlenen het domein te verhuizen.

Te gek voor woorden dat een grote partij als Lycos op deze manier met zijn klanten om gaat. Nog gekker dat een Partij als STRATO met deze mensen in zee gaat, want dat spreekt natuurlijk ook boekdelen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.