Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ICANN keurt maatregel tegen domain-kiting goed

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 24 februari 2007 18:25 uur

Een voorstel van Public Internet Registry (PIR), het .org-registry, om domain-kiting tegen te gaan is door het ICANN bestuur goedgekeurd. Bij domain-kiting wordt er excessief gebruik gemaakt van de mogelijkheid om domeinnamen kosteloos binnen 5 dagen na registratie op te heffen. Deze was oorspronkelijk bedoeld om registrars te beschermen tegen frauduleuze en foutieve registraties, bijvoorbeeld door een typo. Hiervan wordt misbruik gemaakt door een domeinnaam te registeren, net voordat de 5 dagen voorbij zijn deze weer op te heffen en daarna meteen weer opnieuw te registeren.

ICANN heeft een maatregel van het .org-registry tegen de praktijk van domain-kiting goedgekeurd. Wanneer een bepaalde registrar meer dan 90 procent van alle nieuwe registraties binnen de termijn van 5 dagen opheft, genomen over een periode van 30 dagen, dan is het registry bevoegd per opgeheven domeinnaam 5 dollarcent in rekening te brengen.

Het percentage van 90 procent lijkt in eerste instantie erg hoog. Daar moet echter bij worden gerealiseerd dat domain-kiting gaat met tien tot honderdduizenden domeinnamen tegelijk. Gezien de domeinnamen binnen 5 dagen dient te worden opgeheven en daarna snel opnieuw te worden geregistreerd, moet dat elke 30 dagen minimaal 6 keer gebeuren per domeinnaam. Door de verhouding van niet opgeheven tegenover wel opgeheven domeinnamen 1 op 9 dient te zijn genomen over 30 dagen, is het maximaal domeinnamen die te misbruiken zijn, 9 gedeeld door 6. Of te wel elke 30 dagen kunnen er voor 2 (valide) nieuw geregistreerde domeinnamen er 3 domeinnamen kosteloos in bezit gehouden worden met domain-kiting.

In theorie zouden de grootste en snelst groeiende registrars op deze manier nog steeds misbruik kunnen maken van domain-kiting. Al valt niet te verwachten dat deze hier ook misbruik van zullen maken, zo heeft juist de CEO van de grootste en meest snel groeiende ICANN accredited registrar, Go Daddy, het probleem van domain-kiting aangekaart.

De meeste registrars die zich schuldig maken aan domain-kiting registeren maar relatief weinig (valide) domeinnamen. Daarmee valt te verwachten dat zodra de maatregel van het .org-registry voor alle gTLD registries gaat gelden. Het probleem van domain-kiting definitief tot het verleden behoort.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...