Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ICANN keurt maatregel tegen domain-kiting goed

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 24 februari 2007 18:25 uur

Een voorstel van Public Internet Registry (PIR), het .org-registry, om domain-kiting tegen te gaan is door het ICANN bestuur goedgekeurd. Bij domain-kiting wordt er excessief gebruik gemaakt van de mogelijkheid om domeinnamen kosteloos binnen 5 dagen na registratie op te heffen. Deze was oorspronkelijk bedoeld om registrars te beschermen tegen frauduleuze en foutieve registraties, bijvoorbeeld door een typo. Hiervan wordt misbruik gemaakt door een domeinnaam te registeren, net voordat de 5 dagen voorbij zijn deze weer op te heffen en daarna meteen weer opnieuw te registeren.

ICANN heeft een maatregel van het .org-registry tegen de praktijk van domain-kiting goedgekeurd. Wanneer een bepaalde registrar meer dan 90 procent van alle nieuwe registraties binnen de termijn van 5 dagen opheft, genomen over een periode van 30 dagen, dan is het registry bevoegd per opgeheven domeinnaam 5 dollarcent in rekening te brengen.

Het percentage van 90 procent lijkt in eerste instantie erg hoog. Daar moet echter bij worden gerealiseerd dat domain-kiting gaat met tien tot honderdduizenden domeinnamen tegelijk. Gezien de domeinnamen binnen 5 dagen dient te worden opgeheven en daarna snel opnieuw te worden geregistreerd, moet dat elke 30 dagen minimaal 6 keer gebeuren per domeinnaam. Door de verhouding van niet opgeheven tegenover wel opgeheven domeinnamen 1 op 9 dient te zijn genomen over 30 dagen, is het maximaal domeinnamen die te misbruiken zijn, 9 gedeeld door 6. Of te wel elke 30 dagen kunnen er voor 2 (valide) nieuw geregistreerde domeinnamen er 3 domeinnamen kosteloos in bezit gehouden worden met domain-kiting.

In theorie zouden de grootste en snelst groeiende registrars op deze manier nog steeds misbruik kunnen maken van domain-kiting. Al valt niet te verwachten dat deze hier ook misbruik van zullen maken, zo heeft juist de CEO van de grootste en meest snel groeiende ICANN accredited registrar, Go Daddy, het probleem van domain-kiting aangekaart.

De meeste registrars die zich schuldig maken aan domain-kiting registeren maar relatief weinig (valide) domeinnamen. Daarmee valt te verwachten dat zodra de maatregel van het .org-registry voor alle gTLD registries gaat gelden. Het probleem van domain-kiting definitief tot het verleden behoort.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.