Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Telenet verandert structuur datalimieten

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 februari 2007 10:11 uur

Na verscheidene protesten, waaronder een open brief van de Belgische internet gebruikers klanten vereniging PUB (Pandora User Base) een maand geleden gaat Telenet nu de structuur van de datalimieten veranderen. Voortaan zal er geen apart limiet meer zijn voor het up- en downloaden, de huidige limieten worden bij elkaar opgeteld. Voor gamers is dit een grote vooruitgang omdat die relatief veel upload verkeer hebben en het upload limiet vrij strak was. Anderzijds zouden internetters die relatief veel downloaden er ook bij gebaat zijn, omdat die wanneer ze niet te veel uploaden. Straks iets meer kunnen downloaden.

Nu mag deze ontwikkeling als vooruitgang klinken. Niks is minder waar, de datalimieten die in Belgie worden gehanteerd, doen het lijken of Belgie in een ontwikkelingsland is. Bij Telenet is het goedkoopste internet abonnement 29,95 euro per maand. Daar krijg je dan een download snelheid van 1Mbps voor en daarmee mag je maar liefst 1GB downloaden! Voorheen was het zo dat je dan 750MB mocht downloaden en 250MB mocht uploaden. Zodra de wijzingen in gaat mag je zelf bepalen of je de héle 1GB gebruikt voor upload of download verkeer!

De reden dat deze manier van onderdrukking van de consument mogelijk is, door het duopolie dat Belgacom op het telefoonnet en Telenet op de kabel hebben in Belgie. Daarnaast maken de Belgen wellicht ook te weinig stampij. Het wordt tijd dat het duopolie van Belgacom en Telenet wordt aangepakt! De ontwikkeling van de verandering in de structuur van de datalimieten laat naar mijn idee namelijk enkel zien dat het misbruik van de duopolische positie in de markt nog steeds voortduurt!

Telnet datalimiet
Afbeelding: Tik Vzw

yelloman, 7 mei 2007 10:46 pm

het is alvast een stap in de goede richting .door die extra volumeblokken bedroeg mijn maandelijkse factuur (telenet.turbonet) tussen de 75 en 85 euro/maand . geef toe , goedkoop is anders .

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.