Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Terugblik 2016: Amazon AWS domineert de public cloud meer dan ooit

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 januari 2017 08:00 uur

Amazon AWS is al jaren heer en meester van de public cloud. In 2016 heeft het zijn positie nog verder versterkt. Twee maanden geleden becijferde een onderzoeksbureau dat AWS maar liefst twee keer zo groot is als de drie grootste concurrenten samen op het gebied van IaaS en net zo groot op het gebied van PaaS.

Een mogelijke oorzaak van de dominantie van AWS is de snelheid waarmee het bedrijf innoveert. AWS levert bijna wekelijks wel een nieuwe innovatie op de markt die iets toevoegt aan de bestaande diensten en het gebruik van AWS weer net even iets makkelijker of beter maakt. Op die manier biedt AWS een compleet pallet aan verschillende clouddiensten aan die als bouwstenen naadloos op elkaar aansluiten en daarmee is het bedrijf een soort one-stop-shop voor clouddiensten.

Daarnaast is er recent een nieuwe ontwikkeling waarbij AWS de aanval inzet op traditionele hostingdiensten. In de afgelopen maand maakte het bedrijf bekend nu ook managed services voor de grootzakelijke markt aan te bieden, waarmee het bedrijf de concurrentie aangaat met integrators. Daarnaast heeft AWS ook Cloud With Me geïntroduceerd waarmee het relatief goedkope managed hosting aanbiedt en met Lightsail maakt het bedrijf het mogelijk om eenvoudig een traditionele VPS af te nemen die draait in de public cloud van het bedrijf.

Kortom in 2016 heeft AWS zijn positie in de public cloud niet alleen weten te behouden, maar heeft deze ook weten te versterken. En met de recent gelanceerde diensten gaat het bedrijf in 2017 meer dan ooit concurreren met de meer traditionele IT en hostingbedrijven. Het wordt interessant om te zien hoe deze bedrijven daarop gaan reageren en of hun reactie adequaat zal zijn.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.