Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek naar de democratische grondslag van ccTLD registries

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 juni 2007 08:19 uur

Naar aanleiding van mijn eerdere artikel over bestuur, governance en benoemingen bij SIDN, ben ik gaan kijken hoe een en aantal ander bij de collega ccTLD registries van omringende landen geregeld is. Als we onderstaande lijst bekijken, dan valt op dat de twee grootste registry beheerders DENIC en Nominet op een volledige, 100 procent democratische grondslag berusten. SIDN als derde registry was tot de nieuwe structuur ook volledig democratisch wat betreft opzet. Hieruit valt te concluderen dat deze democratische grondslag, waar de registrars de dienst uitmaken tot het succes van de registries heeft geleid.

Bij het grootste registry DENIC is door de registrars (leden) de volledige Raad van Toezicht naar huis gestuurd, uit onvrede met hun handelen. Daarmee rommelt het tijdelijk wel enigszins binnen DENIC zelf, maar het belangrijkste is wel dat de registrars er op die manier wel zeker van zijn dat er geen koers zal worden gevaren die hun absoluut niet zint en mocht dat dan toch gebeuren dan zijn de registrars bij machte om dat achteraf alsnog te corrigeren, door een nieuwe Raad van Toezicht te kiezen. Dit zelfde geldt in principe ook voor Nominet.

Dat dit een beproefde structuur is blijkt wel uit het feit dat in democratische staten de burgers haar (volks)vertegenwoordigers kiezen, welke naast (mede)wetgevende taken, vaak ook verantwoordelijk is voor het controleren van het bestuur. Daarnaast zien we dit ook terug bij grote bedrijven die een Raad van Commissarissen hebben, wat in principe het zelfde als een RvT is. Naar Nederlands recht hebben aandeelhouders _altijd_ het recht om de voordracht van een commissaris af te wijzen. Op die manier hebben aandeelhouders als belangrijke (maar niet de enige) stakeholders invloed op het toezicht dat op de vennootschap wordt uitgeoefend.

Naast de private organisaties heb je ook nog (semi-)publieke organisaties die verantwoordelijk zijn voor de uitgifte van domeinnamen. Veelal zijn dit (nationale) onderzoeksinstellingen, die er toen het internet nog geen zaak van algemeen belang was, simpelweg met de uitgifte begonnen zijn en later telkens meer inmenging wat betreft hun beleid van de overheid kregen en de organen die zich bezig houden met het reguleren van telecommunicatie die bevoegdheid telkens meer naar zich toe hebben getrokken. Uit verschillende bronnen heb ik vernomen dat OPTA ook op de uitgifte van domeinnamen zit te azen, maar dat staat hier verder los van en dat speelt (gelukkig) op dit moment verder ook totaal niet.

Hieronder de lijst met registries, gesorteerd op het aantal domeinnamen en de wijze waarop de registrars/stakeholders democratische invloed hebben op bestuur en toezicht. Bij onderzoeks- en overheidsinstellingen mag er vanuit worden gegaan dat doordat het registry onderdeel is van een groter geheel, waarbij (directe) democratische invloed niet aanwezig is.

Bij de (grotere) geprivatiseerde registries die geen onderzoeksinstelling zijn wordt de samenstelling van het bestuur bepaald of gevormd door een representatieve groep van registrars en/of andere stakeholders. Daarop is in principe één uitzondering en dat is onze eigen SIDN, dat volledig op basis van coöptatie haar hoogste bestuursorgaan, de Raad van Toezicht samenstelt, die op haar beurt het bestuur benoemd! Daarover volgt nog een artikel.

Hieronder het volledige overzicht van ccTLD’s die ik heb meegenomen in mijn onderzoek:

DENIC (.de / Duitsland / 10.997.289 domeinnamen) is een vereniging, alle ISP’s zijn rechtstreeks lid en heeft stemrecht bij samenstelling van het bestuur.

Nominet (.uk / Engeland / 5.962.232) is een vereniging waar elke onderneming en ISP lid van kan worden en daarmee de samenstelling van het bestuur kan bepalen.

EURid (.eu / Europa / 2.434.701 domeinnamen) is een vereniging bestaande uit ccTLD registries, DNS.BE (België), nic.it (Italië) en .se (Zweden), Arnes (Slovenië) en CZ NIC (Tsjechië). Verder zijn ook ISOC Europe en BUSINESS EUROPE (Europees overkoepelend orgaan van werkgevers, oa VNO-NCW is lid) vereniging lid van EURid. Daarnaast zullen er nog meer stakeholders worden uitgenodigd om toe te treden.

SIDN (.nl / Nederland / 2.419.221 domeinnamen) is een not-for-profit organisatie met een Raad van Toezicht die volledig door coöptatie wordt samengesteld!

SWITCH (.ch, .li/ Zwitserland / 939.570) is een onderzoeksinstelling.

AFNIC (.fr, .lt / Frankrijk / 842533 domeinnamen) is een vereniging, elke natuurlijke persoon, onderneming en ISP kan lid worden en daarmee de samenstelling van het bestuur bepalen.

nic.at (.at / Oostenrijk / 767.474) is een besloten vennootschap die 100 procent eigendom is van de ISP vereniging ISPA Oostenrijk en daarmee volledig democratisch.

DNS.BE (.be / België / 675.608 / domeinnamen) is een vereniging bestaande uit vier leden, waarvan drie intermediaire organisaties en de oprichter van het .be-domeinnaam. De drie intermediaire organisaties vertegenwoordigen op representatieve wijze de technologische sector (van automobielen tot telecom), ISP’s en de professionele telecom gebruikers.

NASK (.pl / Polen / 642.440 domeinnamen) is een onderzoeksinstelling.

RED.ES (.es / Spanje / 568.085 domeinnamen) is een overheidsinstelling die onder het Spaanse ministerie van Economische Zaken valt.

NORID (.no / NORID / 329.000 domeinnamen) is een onderzoeksinstelling die op mandaat van een overheidsorgaan vergelijkbaar met de Nederlandse OPTA handelt.

ISOC-IL (.il / Israël / 100.791 domeinnamen) is de Israëlische afdeling van ISOC, de leden bepalen de samenstelling van het bestuur.

IEDR (.ie / Ierland / 79.983 domeinnamen) is een not-for-profit organisatie, verder geen details over bekend.

ISNIC (.is / IJsland / 18.000 domeinnamen) is een besloten vennootschap met 23 private aandeelhouders.

FICORA (.fi / Finland) is een overheidsorgaan vergelijkbaar met de Nederlandse OPTA.

FORTH-ICS (.gr / Griekenland) is een onderzoeksinstelling die op mandaat van een overheidsorgaan vergelijkbaar met de Nederlandse OPTA handelt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.