Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Aantal domeinnamen neemt met 31 procent toe tot 128 miljoen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 juni 2007 09:35 uur

Uit het VeriSign Domain Name Industry Brief (PDF) van juni blijkt dat het aantal domeinnamen in één jaar tijd met maar liefst 31 procent is toegenomen en er in het eerste kwartaal van 2007 maar liefst 128.000.000 domeinnamen zijn geregistreerd wereldwijd. De sterkste toename was te zien bij de ccTLD’s waarvan het aantal met maar liefst 33 procent toenam.

Onder de ccTLD’s was de sterkste groei waar te nemen bij .ru (Rusland), .fr (Frankrijk) en .kr (Zuid-Korea), welke allemaal met allemaal met tientallen procenten in omvang zijn toegenomen. Deze explosieve toename is te verklaren doordat in deze landen de mogelijkheden tot registratie van de bewuste ccTLD’s zijn versoepeld of verruimd.

In Frankrijk is het sinds Q2 2006 voor particulieren mogelijk om hun eigen .fr-domeinnaam te registreren, waardoor het .fr-domeinnaam in november 2006 de 100.000ste .fr-domeinnaam door een particulier werd geregistreerd, wat op een totaal van 681.205 .fr-domeinnamen een enorm aantal is binnen 5 maanden. In Zuid-Korea is het sinds september 2006 mogelijk om direct onder .kr een domeinnaam te registreren, in plaats van onder bijvoorbeeld .co.kr of .ne.kr wat tot dan toe alleen mogelijk was.

Ondanks het feit dat er 240 ccTLD’s zijn, zijn de 10 grootste ccTLD’s verantwoordelijk voor 65 procent van het totaal aantal geregistreerde domeinnamen onder een ccTLD. In deze top 10 werd de sterkste groei in het aantal domeinnamen waargenomen bij .eu en onze eigen .nl ccTLD met kwartaal na kwartaal een stevige groei van respectievelijk 7 en 6 procent.

De grootste TLD blijft .com met ruim 65 miljoen domeinnamen, op grote afstand gevolgd door .de met bijna 11 miljoen domeinnamen, .net met ruim 9 miljoen domeinnamen, .org met bijna 6 miljoen domeinnamen en .uk met bijna 6 miljoen domeinnamen.

Ook interessant is een onderzoek door Verisign over het actieve gebruik .com/.net-domeinnamen, waaruit blijkt dat 70.662.085 domeinnamen zijn gespired door Verisign. In 63 procent van de gevallen werd een live-website aangetroffen, 24 procent van de domeinnamen was ‘geparkeerd’ en 13 procent had helemaal geen website.

Totaal wordt dus 37 procent van de .com/net-domeinnamen, totaal zo’n 26.144.971 domeinnamen niet actief gebruikt. Uit een vergelijkbaar onderzoek van EURid, waarbij overigens maar 1.000 .eu-domeinnamen werden bekeken, bleek dat .eu-domeinnamen nog minder actief gebruikt worden, achter .eu-domeinnamen draait maar in 52 procent van de gevallen een website. Al is dat natuurlijk wel weer te verklaren doordat het .eu TLD een stuk jonger is dan .com/.net.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.