Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Aantal domeinnamen neemt met 31 procent toe tot 128 miljoen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 juni 2007 09:35 uur

Uit het VeriSign Domain Name Industry Brief (PDF) van juni blijkt dat het aantal domeinnamen in één jaar tijd met maar liefst 31 procent is toegenomen en er in het eerste kwartaal van 2007 maar liefst 128.000.000 domeinnamen zijn geregistreerd wereldwijd. De sterkste toename was te zien bij de ccTLD’s waarvan het aantal met maar liefst 33 procent toenam.

Onder de ccTLD’s was de sterkste groei waar te nemen bij .ru (Rusland), .fr (Frankrijk) en .kr (Zuid-Korea), welke allemaal met allemaal met tientallen procenten in omvang zijn toegenomen. Deze explosieve toename is te verklaren doordat in deze landen de mogelijkheden tot registratie van de bewuste ccTLD’s zijn versoepeld of verruimd.

In Frankrijk is het sinds Q2 2006 voor particulieren mogelijk om hun eigen .fr-domeinnaam te registreren, waardoor het .fr-domeinnaam in november 2006 de 100.000ste .fr-domeinnaam door een particulier werd geregistreerd, wat op een totaal van 681.205 .fr-domeinnamen een enorm aantal is binnen 5 maanden. In Zuid-Korea is het sinds september 2006 mogelijk om direct onder .kr een domeinnaam te registreren, in plaats van onder bijvoorbeeld .co.kr of .ne.kr wat tot dan toe alleen mogelijk was.

Ondanks het feit dat er 240 ccTLD’s zijn, zijn de 10 grootste ccTLD’s verantwoordelijk voor 65 procent van het totaal aantal geregistreerde domeinnamen onder een ccTLD. In deze top 10 werd de sterkste groei in het aantal domeinnamen waargenomen bij .eu en onze eigen .nl ccTLD met kwartaal na kwartaal een stevige groei van respectievelijk 7 en 6 procent.

De grootste TLD blijft .com met ruim 65 miljoen domeinnamen, op grote afstand gevolgd door .de met bijna 11 miljoen domeinnamen, .net met ruim 9 miljoen domeinnamen, .org met bijna 6 miljoen domeinnamen en .uk met bijna 6 miljoen domeinnamen.

Ook interessant is een onderzoek door Verisign over het actieve gebruik .com/.net-domeinnamen, waaruit blijkt dat 70.662.085 domeinnamen zijn gespired door Verisign. In 63 procent van de gevallen werd een live-website aangetroffen, 24 procent van de domeinnamen was ‘geparkeerd’ en 13 procent had helemaal geen website.

Totaal wordt dus 37 procent van de .com/net-domeinnamen, totaal zo’n 26.144.971 domeinnamen niet actief gebruikt. Uit een vergelijkbaar onderzoek van EURid, waarbij overigens maar 1.000 .eu-domeinnamen werden bekeken, bleek dat .eu-domeinnamen nog minder actief gebruikt worden, achter .eu-domeinnamen draait maar in 52 procent van de gevallen een website. Al is dat natuurlijk wel weer te verklaren doordat het .eu TLD een stuk jonger is dan .com/.net.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...