Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BREIN volhardt in strijd tegen Leaseweb

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 28 juni 2007 11:03 uur

Na de overwinning van BREIN op Leaseweb, heeft BREIN opnieuw een dagvaarding naar Leaseweb verstuurd, dit keer om een andere torrent website. Webwereld meldt dat het zou gaan om de Demonoid, een torrent website met 170.000 torrents, waarvan maar liefst 93.8 procent van het aanbod bruikbaar is zo blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van BREIN, de website meldt op een kale homepage dat het met technische problemen kampt, al denkt BREIN dat Leaseweb hiermee aan hun dagvaarding tegemoet probeert te komen.

BREIN is ook niet al te positief over Leaseweb. BREIN directeur Tim Kuik over Leaseweb:

Wij willen medewerking van Leaseweb aan het ontoegankelijk maken en aanspreken van illegale sites en servers. Daaraan heeft het veel te lang ontbroken. Er staan ook grote internationale torrentsites bij Leaseweb die structureel inbreuk faciliteren. Leaseweb staat bekend als een veilige haven die zich niets aantrekt van de massale auteursrechtinbreuken die plaatsvinden op de sites die zij onderdak biedt. Dat kan niet zo doorgaan. In een van die zaken hebben wij Leaseweb inmiddels gedagvaard.

Uit de laatste mededeling op de (nu nog) kale website van Demonoid valt op te maken dat ze mogelijk bezig zijn om bij Leaseweb weg te gaan.

June 27

We were planning on returning online in the next few hours – probably tomorrow afternoon. But due some recent events, and following the advice of a lot of you, we will make a few more changes that might take a few days longer. As always, thanks for you continued support and patience. For the ones wondering, the timing of the downtime was coincidental.

Edit: We are currently performing some changes to the servers. Complete blackouts are to be expected.

Naast het feit dat de torrent website niet te handhaven is, is Leaseweb ook gehouden de naw-gegevens van de eigenaar over te dragen aan BREIN, althans zo concludeer ik uit de jurisprudentie. Het zou dus zo kunnen zijn dat BREIN het kort geding doorzet ook al staat de torrent website niet meer in het Leaseweb netwerk. Wordt vervolgd!

Mark, 28 juni 2007 1:12 pm

Ik vind het ansich een goede zaak dat het hele torrent gebeuren actief word aangepakt.

Mi zouden ISP/Hosters ook beter moeten nagaan wat er daadwerkelijk op hun servers staat cq gebeurd.

Paul, 28 juni 2007 1:31 pm

Ja Mark, laten we politie agentje gaan spelen, ipv hoster.

Daarvoor hebben we een heel mooi abuse emailadres wat actief bekeken word en iedereen kan mailen, we gaan zelf echt niet actief alle traffic en servers checken.

Denk dat de meeste mensen dat wel met me eens zijn

Arjan Bijnen, 28 juni 2007 2:29 pm

Mark @ Hersenloze uitspraak??

Elke klant heeft een bepaald privacy recht en ervanuitgaant dat de relatie van klant tot ISP goed is kan de hoster niet zondermeer gaan controleren wat de klant nu eigenlijk doet met zijn/haar pakket. Daarnaast kost dit zo enorm veel tijd welke toch al zo kostbaar is.

Als ISP schend je uberhaubt niet graag iemands privacy als je daarbij nadenkt wat de gevolgen kunnen zijn. Huidige wetgevingen etc. verbieden het ons als zijnde ISP om privacy gevoelige gegevens van een klant zomaar door te geven aan derde. Stichting Brein, welke geen bijzondere wettelijke status heeft eist allemaal wel maar zijn in principe verplicht dergelijke gegevens via de rechter te achterhalen.

Persoonlijk vindt ik het plausible hoe goed Leaseweb met dit gebeuren van Brein omgaat en niet zomaar klakkeloos met gegevens rond gaat strooien. Ik het ook erg goed dat onze huidige wetgeving dit in principe nogsteeds niet toestaat.... Wanneer dit wel zo zal zijn is geen enkele internetter zijn leven meer zeker omdat dan iedereen met zijn/haar gegevens er vandoor mag en kan gaan.

 • Pingback: Leaseweb geeft toe aan eisen BREIN · ISPam.nl

 • Pingback: Toelichting van LeaseWeb op het hoger beroep tegen BREIN · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.