Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verdachten internet piraterij ‘eindelijk’ voor het hekje (2)

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 juli 2007 09:02 uur

Stichting BREINDe tweede zittingsdag in de strafzaak tegen de verdachten van internet piraterij, de oud-beheerders van de websites Releases4U en ShareConnector is achter de rug. Het eerste verslag heb ik gebaseerd op dat van de verdachten, dit tweede deel baseer ik op het verslaggeving van BREIN in deze strafzaak.

De verdachten zijn het er niet mee eens dat ze strafrechtelijk vervolgd worden en zijn van mening dat BREIN een civielrechtelijke zaak had moeten aanspannen. BREIN directeur Tim Kuik is het hier niet mee eens zegt hierover:

Het willens en wetens aanbieden van links naar illegale bestanden is illegaal en je site of dienst daarop inrichten eens te meer. De beheerders van deze sites organiseerden illegaal aanbod. De illegale bestanden werden op inhoud en kwaliteit gecontroleerd. De activiteiten gingen dus verder dan louter het aanbieden van links naar willekeurige bestanden op het Internet. Bovendien waren de verdachten zelf ook actief als uploaders. Deze mensen waren gewaarschuwd maar gingen desondanks door terwijl andere sites wel hun illegale activiteiten staakten.

Ook de webhoster van de websites van Mindlab hosting staat voor het hekje. In een eerder bericht hebben veel mensen, waaronder ik zelf ons daar boos over gemaakt. Tim Kuik stelt dat de rol van de eigenaar van deze webhoster niet alleen beperkt was tot het aanbieden van webhosting, maar deze zelf nauw betrokken was bij de bewuste websites. Wanneer dat het geval is, dan is het natuurlijk een stuk minder erg dat hij ook verdachte is!

Tim Kuik zegt over de rol van de eigenaar van Mindlab:

De eigenaar van Mindlab was als ‘admin’ bij een van de p2p-sites betrokken. Hij kan zich dan ook niet verschuilen achter het argument dat hij slechts een onwetend en passief doorgeefluik was. Door zijn opzettelijke deelname is hij medeplichtig aan de strafbare feiten en mede aansprakelijk voor de schade.

Niet alleen gingen de verdachten ondanks onze meldingen en uitleg door met hun illegale activiteiten, maar het bleek ook dat de hosting provider loog over zijn betrokkenheid. Ze pleegden op grote schaal strafbare feiten en waren duidelijk niet van plan daarmee op te houden. Andere vergelijkbare sites die werden aangeschreven staakten hun illegale activiteiten wel. Vooral Releases4u riep hen op dit niet te doen en kreeg Shareconnector daarin mee. Zij logen en bedrogen en bleven doorgaan aanzienlijke schade te veroorzaken. BREIN heeft daarom gedocumenteerd aangifte gedaan bij de FIOD-ECD. De feiten in deze zaak spreken voor zich. De verdachten pleegden en organiseerden grootschalig inbreuken en dat is een strafbaar feit. Zelfs na waarschuwing volhardden zij willens en wetens in dit strafbaar handelen.

De mensen achter Releases4U zijn het absoluut niet met de uitleg van BREIN eens en hebben de verslaggeving door BREIN van commentaar voorzien op hun forum. Zowel de verdachten (en hun medestanders) als BREIN kraaien victorie.

BREIN directeur Tim Kuik stelt:

De dagen van Nederland als veilige haven voor illegale sites zijn geteld!

Op Releases4U stellen de R4U Verslaggevers:

Naar verluid verliep de dag geheel volgens de planning en heeft BREIN, de FIOD-ECD en het OM er flink van langs gekregen in de woordenoorlog. Vandaag waren alle pijlen gericht op mevrouw A. Drogt, officier van justitie te Rotterdam.

De rechtbank Rotterdam doet 24 juli uitspraak!

Paul, 12 juli 2007 12:56 pm

Ik erger me echt aan het iedere keer roepen van Tim Kuik dat er zo enorm veel schade geleden word.

Ik stel me eigen gedrag eens als voorbeeld, ik download een film, kijk hem, en als ik hem echt goed vind koop ik 'm ook nog.

Stel dat downloaden er niet was, ging ik naar de winkel, en moest ik maar 'hopen', of me baseren op de mening van anderen dat de film de moeite waard is om te kopen, en had ik films die ik nu wel gekocht heb waarschijnlijk in veel gevallen nooit gekocht. Om mij heen zie ik genoeg mensen hetzelfde gedrag vertonen.

Maar ik noem eens de andere kant, ik heb van de week spiderman 3 gedownload en gekeken. Deze film viel mij zwaar en zwaar tegen. Stel dat ik 'm in de bios had gekeken, kwam achteraf tot de conclusie dat ik het niks vond, en het dus imo een slecht product is. Mag ik hem dan ruilen voor een ander? Ik denk het niet. Dan ben ik mijn geld kwijt.

Bij muziek ligt dit anders, maar iedereen weet daar de oorzaak van, de maffia praktijken van platenmaatschappij.

JM, 12 juli 2007 1:28 pm

"Deze film viel mij zwaar en zwaar tegen. Stel dat ik ‘m in de bios had gekeken, kwam achteraf tot de conclusie dat ik het niks vond, en het dus imo een slecht product is."

Geeft goed aan dat er schade is geleden, je hebt immers het bioscoopkaartje niet hoeven kopen.

Dat je films uiteindelijk origineel koopt als je ze goed vind, is prima, maar hoeveel mensen kopen de films niet origineel nadat ze hem gedownload hebben en goed vinden? ik denk dat dit een behoorlijk aantal is.

Paul, 12 juli 2007 1:54 pm

Ja maar ik droeg dat voorbeeld juist aan om de zaak eens om te draaien.

Krijgt men compensatie als een film wederom een enorm wanproduct is? Terwijl de trailers er fantastisch uit zien? Dacht ut niet. Valt dat dan ook niet onder misleiding van de consument?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.