Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“.eu sunrise voor merken met speciale karakters correct verlopen”

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 juli 2007 07:46 uur

EURidEen Belgische rechtbank heeft EURid in het gelijk gesteld in een rechtszaak over het toekennen van .eu-domeinnamen tijdens de .eu-sunrise, die zijn afgeleid van merken met ampersands (&) en andere speciale karakters.

Zo was het bijvoorbeeld mogelijk om met merken als ho&tels, s&ex, tr*av*el, de domeinnamen hotels.eu, sex.eu en travel.eu te registreren. Dit zijn zuiver voorbeelden, maar de kans is groot dat wat betreft deze domeinnamen er daadwerkelijk dergelijke merken zijn gebruikt om te bewuste domeinnamen tijdens de .eu-sunrise periode te bemachtigen.

EURid heeft gelijk gekregen wat betreft de uitleg van een bepaald sunrise regelement, waarin staat dat alle speciale karakters uit het merk verwijderd mogen worden, vervangen door het min-teken (-) of indien mogelijk worden herschreven. De rechtbank is net als EURid van mening dat de merkhouder zelf mag kiezen voor welke optie deze kiest!

Naast een glorieuze overwinning voor EURid, is dit weer een uitspraak van een Belgische rechtbank die de rechten van merkhouders, die in dit geval eigenlijk zelfs geen “echt” merk hebben, voor het algemeen belang laat gaan en in dit geval diefstal zelfs legaliseert.

Helemaal krom wordt het als je je realiseert dat ondernemingen die wel ter goeder trouw waren, hun domeinnamen tijdens de sunrise niet wisten te registreren, doordat ze bijvoorbeeld het lidwoord “de” voor hun merk hadden staan of zelfs omdat niet de juiste merkhouder werd opgegeven. Ahold liep ahold.eu mis doordat ze als merkhouder “Ahold B.V.” had opgegeven in plaats van “Koninklijke Ahold N.V.”.

Twee weken geleden was er al een Belgische rechtbank van mening dat een ISP er toe gehouden is, zijn netwerk te filteren op illegale uitwisseling van bestanden via Peer2Peer toepassingen. Een ander wereldwijd unicum van een Belgische rechtbank is, dat deze het gebruiken van krantenkoppen door Google (News) als auteursrechten inbreuk bestempelde, dat vonnis is door het Hof van Beroep later ook nog eens bekrachtigd!

Wat vinden jullie hier nou van?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.