Fabrikant Minkels lanceert nieuwe Varicondition H2O row-based koelingsystemen voor datacenter

  • Bedrijfsnieuws van
  • Minkels
  • geplaatst op
  • 17 oktober 2013 14:56 uur

Datacenter fabrikant Minkels, onderdeel van het beursgenoteerde Legrand (NYSE Euronext Paris: LR), heeft twee nieuwe watergebaseerde koelingsystemen voor datacenters op de markt gebracht. Het betreft Minkels Varicondition H2O-316 en Minkels Varicondition H2O-650, systemen die tussen de datacenter racks (row-based) geïnstalleerd kunnen worden.

De watergebaseerde koelingsystemen Varicondition H2O-316 en Varicondition H2O-650 vormen een aanvulling op Minkels’ bestaande Varicondition assortiment met koeling oplossingen voor datacenters, waaronder ook Next Generation Cold Corridors die koellucht op een energie-efficiënte manier kunnen geleiden.

Varicondition H2O-316 is een koelingoplossing die specifiek geschikt is voor MKB bedrijven en Enterprises met decentrale serverruimtes. Varicondition H2O-650 is met name geschikt voor het gericht koelen van high density toepassingen in commerciële datacenters. De R&D afdeling van Minkels heeft op basis van klantinput functionaliteit in de systemen aangebracht die aansluit bij de klantspecifieke behoeften. Varicondition H2O-316 is per direct beschikbaar. Varicondition H2O-650 zal vanaf eind Q4 2013 worden geleverd.

Toegenomen density in datacenters

De introductie van de nieuwe datacenter koelingsystemen komt op een moment dat Minkels toenemende vraag in de markt signaleert naar row-based waterkoeling, oftewel het plaatsen van de watergebaseerde koelunits tussen datacenter racks.

“De behoefte aan row-based waterkoeling is de afgelopen tijd steeds groter geworden,” zegt Vincent Liebe, Senior Product Manager bij Minkels en onderdeel van het R&D-team. “Dat heeft te maken met de toegenomen density in datacenters. Zowel in serverruimtes binnen het MKB als bij commerciële datacenters is de energiedichtheid per rack het afgelopen jaar significant omhoog gegaan.”

Afgelopen jaar bleek uit onderzoek van IMS Research, getiteld “The World Market for Data Center Cooling – 2012 Edition, al dat de wereldwijde marktomzet uit apparatuur voor koeling op rackniveau tussen 2011 en 2016 significant zal stijgen, met een gemiddelde jaarlijkse groeiratio van 12 procent en een jaarlijkse groeiratio van meer dan 20 procent in specifieke landen. IMS Research stelt in het rapport dat nieuwe servers met high density toepassingen ‘hot-spots’ in het datacenter veroorzaken, die op een kostenefficiënte manier gekoeld moeten worden. Koeling op rackniveau zou daarvoor de meest geëigende oplossing zijn.

“Watergebaseerde koeling is voorhet koelen van high density toepassingen een zeer geschikte oplossing,” zegt Liebe. “Het row-based karakter biedt daarbij de mogelijkheid om zeer doelgericht en daarmee efficiënt te koelen en gefaseerd in het koelingsysteem te investeren.”

Koelingbehoeften commerciële datacenters en MKB

Het Minkels Varicondition H2O-650 systeem speelt in op de koelingbehoefte in commerciële datacenters die door IMS Research wordt geschetst. Liebe: “Veel commerciële datacenters maken gebruik van standaard verhoogde vloeren en een gemeenschappelijke ruimtekoeling. Soms komt het voor dat een specifieke klant bijvoorbeeld 10 racks heeft met een individueel koelvermogen dat drie keer zo hoog is dan de rest van de zaal. In zo’n geval kun je met Varicondition H2O-650 doelgericht een H2O koelingcluster creëren om aan de verhoogde energiedichtheid in de racks tegemoet te komen. In commerciële datacenters is bovendien vaak al een waterinfrastructuur aanwezig, via watergekoelde CRAC-units, waardoor het ook investeringstechnisch een interessante oplossing is.

Het Minkels Varicondition H2O-316 systeem speelt in op de behoefte van MKB-bedrijven aan kostenefficiënte koelingconcepten met een lage CAPEX. Het nieuwe type koelsysteem biedt een kostenefficiënter alternatief voor het bestaande watergebaseerde koelingsysteem van Minkels, Varicondition H2O-324, een systeem met 24 kW koelvermogen. Het Varicondition H2O-324 systeem biedt hoogwaardige en energie-efficiënte technologie met een initieel hogere CAPEX en een ROI middels een gunstige OPEX..

Liebe: “Voor MKB bedrijven zijn de drivers om voor row-based waterkoeling te kiezen anders dan bij commerciële datacenters. Bouwkundig zijn er vaak beperkingen in kantoorpanden en kan het lastig zijn om verhoogde vloeren toe te passen. In zo’n geval kan men kiezen voor een row-based koeling oplossing tussen de racks. Dat kan met Varicondition-DX, een op lucht en koudemiddel gebaseerde koelingoplossing van Minkels. Maar nu dus ook met Varicondition H2O-316, de watergebaseerde variant.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.