Groot deel van Randstad zonder glasvezel

  • Bedrijfsnieuws van
  • Sooda internetbureau B.V.
  • geplaatst op
  • 11 februari 2015 10:27 uur

Uit onderzoek van de vergelijkingssite internetvergelijk.nl blijkt dat met name de Randstad nog weinig gebruikt maakt van glasvezel, de uitrol in dit deel van Nederland blijft voorlopig achter bij de rest (zie digitale Glaskaart). Dit komt beeld komt overeen met het percentage glasvezelaansluitingen per provincie. Marktpartijen lijken nog niet geïnteresseerd te investeren, omdat een optimale aanpak voor het verglazen van de grootstedelijke gebieden voorlopig uitblijft. Met name in de grote gemeenten blijkt het lastig om een vraag gestuurde uitrol op te zetten, omdat inwoners van grote gemeenten minder geneigd zijn zich in te schrijven op voorinschrijvingen. Bovendien brengen gestapelde hoogbouw, het vinden van geschikte verdeelpunten en het openbreken van straten extra drempels met zich mee.

Ruim 2 miljoen glasvezelaansluitingen

De halfjaarlijkse FTTH inventarisatie van Stratix laat zien dat het aantal glasvezelaansluitingen eind 2014 is doorgegroeid naar ruim 2,1 miljoen, al maakt slechts 9% daadwerkelijk actief gebruik van een glasvezelverbinding. Stratix verwacht dat het aantal aansluitingen tot eind 2016 doorgroeit naar circa 3 miljoen.

Glasvezel naar Amerikaans model

Op diverse plaatsen komen individuele gemeenten in actie en gebruiken zij subsidiegelden, of zetten burgers en bedrijven zelf initiatieven op. In Friesland deed men bijvoorbeeld proeven met glasvezelverbindingen door het riool, nadat in België werd geëxperimenteerd met glasvezel door de waterleiding. Angie Fiber, een nieuwe glasvezelaanbieder, wil proberen het Amerikaanse model van Google uit de Verenigde Staten in te zetten, door bedrijven en zelfstandigen in de Randstad op individuele basis aan te gaan sluiten. Angie Fiber wil het kapitaal ophalen via venture-capital-investeerders en crowdfunding.

Glasvezel en economische groei

Zowel de beschikbaarheid als de snelheid van breedband internet zijn belangrijke aanjagers van economische groei in een land. Dit blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door The European Investment Bank (EIB). Nederland staat wereldwijd momenteel op de 15e plaats voor penetratie van actieve glasvezelaansluitingen, zo blijkt uit een rapport van de FTTH Council Europe (2012-2014).

Glasvezel, 6 september 2015 9:49 pm

Waarop baseert deze vergelijkingssite dit onderzoek?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.