Minkels biedt nog meer handvatten voor de implementatie van sprinkler- en watermistsystemen in datacenters

De vernieuwde Whitepaper adresseert combinatie brandblussing en aisle containment

  • Bedrijfsnieuws van
  • Minkels
  • geplaatst op
  • 19 januari 2017 13:37 uur

Het plaatsen van sprinkler- en watermistsystemen is tegenwoordig in veel datacenters een vereiste. Maar in combinatie met aisle containment – afgesloten gangen – kunnen er problemen ontstaan, zowel bij het design als bij de installatie. Leverancier van datacenterinfrastructuur Minkels – onderdeel van het beursgenoteerde Legrand (NYSE Euronext Paris: LR) –adresseert deze issues in een update van haar Whitepaper 05 ‘Integration of Aisle Containment with Fire Suppression Systems’.

Het gebruik van sprinkler- en watermistsystemen in datacenters is in de Verenigde Staten al jaren gemeengoed. “Verzekeringscontracten voor datacentergebouwen vereisen het gebruik van sprinkler- en watermistsystemen,” zegt Niek van der Pas, Lead Data Centre Expert bij Minkels en medeauteur van Whitepaper 05 ‘Integration of Aisle Containment with Fire Suppression Systems’. “Ook de relatief kleinere datacenters in Angelsaksische landen zijn verplicht om deze methodes te gebruiken in plaats van gasblussing. Op het vasteland in Europa is de regelgeving nog niet zo strikt. Maar naar verwachting worden de voorschriften binnenkort ook aangescherpt in landen als Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland.”

Het gebruik van sprinkler- en watermistsystemen in datacenteromgevingen is sterk in opkomst. “De eigenaar van een datacentergebouw is vaak niet degene die de datacenter services vanuit deze faciliteit aanbiedt. Vanuit kostenoogpunt kiest de gebouweigenaar eerder voor sprinkler- en watermistsystemen en dus niet voor gasblussing. Met sprinkler- en watermistsystemen kiest hij voor het behoud van zijn gebouw. Als deze brandbeveiligingssystemen nog niet aanwezig zijn, dan biedt Whitepaper 05 richtlijnen voor de implementatie hiervan in combinatie met aisle containment.”

In de voorgaande Whitepaper 05 was al aandacht voor de Next Generation Corridor, waarmee luchtstromen in datacenters op energie-efficiënte wijze te scheiden zijn. “Nu besteedt de whitepaper ook aandacht aan de Free Standing Corridor. De Free Standing Corridor geeft klanten de flexibiliteit om verschillende soorten en maten racks op een later tijdstip alsnog in te passen. Complete gangen zijn alvast uit te rusten met brandblussing, ook al is slechts een deel van de gang in gebruik. Hierdoor is het certificeren van brandblussystemen in de volledige gang al in een vroeg stadium mogelijk.”

De sprinklers kunnen belemmering ondervinden van de dakconstructie van de aisle containment. “Daarom heeft Minkels een uitgebreid dakenportfolio ontwikkeld om ruimte te bieden aan de sprinklers. Onder meer de pivot roofs – kanteldaken – kwamen al aan bod in whitepaper 05. Nu wordt er in dit document ook aandacht besteed aan de FM approved Drop Away Panels; een uitbreiding op het dakenportfolio. Drop Away Panels zorgen voor een naadloze integratie van aisle containment oplossingen met sprinkler- of watermistssystemen. In geval van brand in het datacenter worden de kunststof panelen van de Drop Away Panels (1) automatisch week en vallen naar beneden zodat ze geen belemmering vormen voor de sprinklers (2). Het systeem is specifiek ontworpen voor sprinklerinstallaties die vanaf 74 graden Celsius blussen. De Drop Away Panels zorgen dus voor een verbeterde veiligheid en risicoreductie in het datacenter. De luchtdichtheid van de aisle containment systemen blijft daarbij intact.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.